1

З ащо Джаред Къшнър посети Саудитска Арабия и Катар? Това е един от въпросите, които международните наблюдатели и близкоизточни наблюдатели се питат, след като стана ясно, че зетят и съветник на Доналд Тръмп, е посетил изненадващо в началото на декември двете арабски монархии в Залива. Възможно ли е визитата да е била не само за разрешаването на локалния конфликт между монархиите или за започване на нормализация между Саудитска Арабия и Израел, а за подсигуряване на финансова основа преди напускането на семейството му от Белия дом? Можем да опитаме да разберем това, като погледнем последните събития и контекста на тези новини.

Придружен от Ави Берковиц, специалният представител на Белия дом за международни преговори, и Брайън Хук, който работи по помирителните усилия по време на неотдавнашния му престой в Държавния департамент, Къшнър се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в Неом - мястото на тайната среща на 22 ноември между Бин Салман, държавния секретар Майк Помпео и израелския премиер Бенямин Нетаняху. Малко по-късно, Къшнър се срещна и с катарския емир Тамим бин Хамад Ал Тани в Доха.

Тръмп се оплака от „дирижирана кампания за миропомазване на победител”

На 4 декември, само два дни след като Джаред Къшнър се завърна от посещението си в Персийския залив, кувейтският външен министър обяви пробив в конфликта между Катар и държавите в Залива. В американската преса се появи информация, че именно Къшнър е спомогнал за преговорите. Арабските лидери бързо приветстваха важния дипломатически напредък, който може да сложи край на дипломатическата и политическа криза, избухнала преди три години и половина. Египет, който се присъедини към санкциите, наложени на Катар от Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ) през 2017 г., изрази задоволство от новините. Това направиха и Йордания и Кувейт, които помогнаха за помирението. Дори Иран приветства напредъка, въпреки че Техеран би загубил от помирение между катарците и саудитците - Доха плаща близо 100 милиона долара за преминаването на катарски самолети над иранска територия като алтернатива на коридорите през Арабския полуостров.

Как би изглеждала война между Израел и Иран

Ако тези тайни преговори доведат до споразумение, Тръмп може да постави още едно дипломатическо постижение, което може би ще доведе Катар в кръга на арабските страни, нормализиращи връзките си с Израел. Но вятъра на промяната носи и предупреждение. Не само, че още не е подписано споразумение за прекратяване на конфликта, но Катар даде ясно да се разбере, че няма да се съгласи на двустранно решение, тоест, включващо само Доха и Саудитска Арабия. Катар настоява споразумението да включва всички страни, които го бойкотират; споразумение, което ще му позволи да продължи да води независима външна политика и няма да компрометира суверенитета си. Катар също така даде да се разбере, че нормализирането с Израел не стои на дневен ред в момента.

Тръмп обяви кога ще напусне Белия дом

Дни след разговорите с Къшнър, няма ясна публична информация на какво всъщност се е съгласила Саудитска Арабия. Също така не е ясно дали ОАЕ, които се противопоставят на помирението, ще подпишат възможно споразумение. Има съмнения и за Египет, като се има предвид ожесточеността на Кайро срещу Катар заради подкрепата за Мюсюлмански братя. Преди да бъдат наложени санкциите върху Катар, неговите противници представиха списък с 13 искания, на които Доха трябваше да отговори, за да избегне санкциите. Те включват ограничаване на връзките му с Иран само до търговски контакти, премахване на турската военна база от неговата територия, затваряне на телевизионната мрежа "Ал Джазира" и други медии, които Катар финансира, прекратяване на „подкрепата за терористични групи“ (имайки предвид основно Мюсюлмански братя) и въздържане от намеса в „страни от региона“, т.е. Либия и Сирия.

Противно на очакванията на държавите от Персийския залив и Египет, Катар отхвърли всички условия и вместо да се поддаде на натиска, показа впечатляваща способност да се приспособява, включително със засилване на местното производство, което изпита истински бум заради блокадата, наложена от Саудитска Арабия. Доха продължи да добива и продава природен газ от огромните си залежи, и запази статута си на основен съюзник на САЩ като домакин на най-голямата американска база в Близкия изток, докато същевременно планираше Световното първенство през 2022 година.

Израелският премиер тайно посетил Саудитска Арабия

Конфликтът между страните от Персийския залив, и по-специално Саудитска Арабия, заплете Тръмп в сложни отношения, в които той трябва да поддържа добри отношения с всички, без да облагодетелства нито една от тях. Това се отрази на външната му политика. Така например, той не се намеси директно в либийския конфликт, където Саудитска Арабия, Египет и ОАЕ се обединиха с лидера на сепаратистите Халифа Хафтар срещу Катар и Турция, които подкрепят международно признатото правителство в Триполи.

Също така, една от причините, поради която бившият държавен секретар на САЩ Рекс Тилерсън загуби работата си, е защото се опита да разубеди Саудитска Арабия и ОАЕ да атакуват Катар. Твърди се, че Тилерсън не е знаел, че тези две страни са на път да наложат блокада на Катар, докато Джаред Къшнър е знаел за това три месеца преди това да се случи. Тръмп похвали блокадата и обвини Катар, че финансира терористични групировки „на много високо ниво“, докато Тилерсън изрази съмнения относно участието на Катар във финансирането на тероризма. По същото време, Пентагонът излезе с подобна позиция, като похвали Катар за важния му принос във войната срещу тероризма, което предизвика гняв в близките до Тръмп съветници.

Саудитска Арабия е основен фактор в цялата история. Къшнър има тесни връзки с престолонаследника Мохамад бин Салман. Но в същото време той е задължен на Катар, че помогна на инвестиционната фирма на семейство Къшнър преди две години да извърши плащане по ипотеката за имота на „Пето авеню“ в Ню Йорк, от който Катар притежава около 9 процента. Много американски специалисти смятат, че Тръмп и семейството му искат да се възползват от дипломатическите му връзки със страните от Персийския залив, за да спечелят инвестиции в недвижими имоти на стойност стотици милиони долари. Поддържането на бизнес връзки с американски президент, който обещава да не слиза от политическата арена, е очевиден ход. Това направи Саудитска Арабия с Джордж Буш-старши и Буш-младши.

Последните седмици, през които Тръмп остава на власт, не се очаква да предизвикат големи дипломатически сътресения. Саудитска Арабия реши да отложи нормализацията с Израел и да изчака, докато новоизбраният президент Джо Байдън влезе в Белия дом, за да се опита да изчисти името на Бин Салман в замяна на нормализиране с Израел. По същия начин може да забави преговорите с Катар за няколко седмици или повече. Но когато Байдън заявява, че възнамерява да обърне внимание на репутацията на Саудитска Арабия в областта на правата на човека и да се върне към ядреното споразумение с Иран, Рияд трябва да затегне редиците, поне сред страните от Персийския залив, за да има солидна стена срещу новата американска политика.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората