0

Р оуз-Лин Фишър се чуди дали сълзите на скръбта са различни от сълзите на радостта. За да разбере, започва да изследва сълзите под микроскоп.

Фишър изучава 100 различни сълзи и стигна до заключението, че базалните сълзи (тези, които овлажняват очите) са много различни от сълзи, причинени от лук, а сълзи от смях нямат нищо общо със сълзи на тъга. Като капка морска вода сълзата носи в себе си цял микрокосмос на човешкото преживяване. Проектът Фишър е наречен "Топографията на сълзите".

Според Джоузеф Стромбърг от Колежа за искуствата и науките Смитсониън, има три основни типа сълзи: базалната, рефлексната и емоционалната. Слъзната течност съдържа различни органични вещества, масла, антитела и ензими и; в солена вода те се суспендират.

Различните видове сълзи имат свои собствени молекулярни структури. Емоционалните сълзи съдържат протеинов хормон, включително невротрансмитера левцин-енкефалин, който е естествно успокоително и се освобождава по време на стрес.

Сълзите, изследвани под микроскоп, имат кристална структура и могат да приемат различни форми. Дори емоционалните сълзи със същия химичен състав могат да изглеждат съвсем различно.

Защо е полезно да прощаваме

Защо имаме вежди (ВИДЕО)

Сълзи от лук: 

Фишър отбелязва: "Има много критерии за разликата: химически състав, вискоза, средна скорост, скорост на изпаряване и настройка на микроскопа".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@