158

"Войната е организиран хаос", отбелязва един от заместниците на командващия генерал Дуайт Айзенхауер след десанта в Нормандия през 1944 г. Сега бойното поле в Украйна е пример за това.

Една от най-ярките характеристики на настоящата война е, колко зле подготвена е руската армия, когато нещата не се развиват по план. Другата е, колко бавно се приспособява.

Това сочи анализ, публикуван от Кралския институт на обединените служби, водещ британски мозъчен тръст в областта на отбраната. Анализаторите на RUSI си сътрудничат с Генералния щаб на Украйна при изготвянето на оперативни анализи за украинците и затова са запознати с подробности, някои от които все още са секретни.

Авторите отбелязват, че още от самото начало на войната руснаците са си навлекли катастрофа с увереността си в бързата победа.

Вероятно подведен от собственото си разузнаване и финансираните от Москва проруски активисти в Украйна, като олигарха Виктор Медведчук, руският президент Владимир Путин изглежда е вярвал, че украинците ще приемат с радост армията му и че само малка част от тях подкрепят правителството в Киев.

Тази трагично погрешна прогноза отразява липсата на коректив на властта в Русия. Шефовете на руското разузнаване се опитват да угодят на президента, представяйки му данни, които потвърждават неговите собствени очаквания и възгледи, както КГБ по времето на СССР твърде често казваше на съветските лидери само това, което искаха да чуят.

Русия губи войната в Украйна, какво ще прави Путин

Първоначалният план за "специалната военна операция" в Украйна е "формулиран преди всичко от специалните служби на Русия и основна група в президентската администрация, подкрепена от висши служители в Министерството на отбраната".

Планът е предполагал светкавично настъпление и използването на заблуждаващи маневри, за да се държат основните украински сили далеч от Киев, докато руската армия окупира столицата на Украйна и свали президентa на страната Володимир Зеленски от власт.

Заблудата до голяма степен проработи, тъй като по-голямата част от украинската армия беше съсредоточена в Донбас и край Харков, втория по големина град в Украйна.

Русия превзе две села близо до Бахмут

Самият Зеленски коментира в деня преди инвазията, че дори Русия да нахлуе, това ще е ограничена операция в Луганска и Донецка области.

В резултат руснаците постигнаха превъзходство от 12:1 в съотношението на силите спрямо украинците на север от Киев. Но това се оказа недостатъчно.

Провалът започна с неуспеха на руските специални части да овладеят летище "Гостомел", намиращо се в предградията на украинската столица. То трябваше да осигури бърз достъп до Киев. Само че след тежка битка руският десант, подкрепен от изтребители и щурмови хеликоптери беше отблъснат, а пистата беше разрушена от украинската артилерия.

Още тогава пролича основният недостатък на руската армия – липсата на координация между отделните родове войски. На високо ниво всички се отчитат пред Путин, но по-надолу в йерархията всеки действа сам за себе си в общ климат на недоверие.  

Взривове на военни летища в Русия, убити и ранени

Не само украинците бяха заблудени, офицерите и войниците на руските сухопътни войски също бяха оставени в неведение.

"Заповедите са били разпространени по-малко от 24 часа преди атаката до повечето части. В резултат на това руските войски не са разполагали с боеприпаси, гориво, храна, карти, правилно изградени комуникации и, което е най-критично, с ясно разбиране на тактическо ниво за това как техните действия се вписват в общия план," посочват от RUSI.

В много руски части всички, освен висшите командващи офицери, са вярвали, че извършват учения на териториите на Русия и Беларус, а не инвазия в Украйна. В резултат отделните военни подразделения не са имали тактическа възможност да реагират, когато нещата се объркаха.

Руската армия беше напълно неподготвена за масовата украинска съпротива.

Според RUSI в този начален етап от инвазията възможностите на украинците за противодействие са били твърде ограничени, но самата решимост за съпротива е изненадала руснаците:

"Най-големият им недостатък е липсата на резервни планове. В резултат на това, когато бързото настъпление не успя да доведе до желаните резултати, руските сили откриха, че позициите им трайно се влошават, докато Украйна се мобилизира".

Терорът над хората - новата тактика на Русия в Украйна

Значителна роля изигра използването на дронове от украинците за разузнаване и атаки.

Освен това Украйна беше разпръснала бойните си самолети на различни летища, прилагайки ротация на случаен принцип. Тактика, която до голяма степен запази нейните военновъздушни сили и не позволи на Русия да установи въздушно превъзходство.

Така, въпреки че първоначалната вълна от насочвани руски ракетни удари порази 75% от статичните отбранителни обекти през първите 48 часа след началото на инвазията, повечето украински изтребители оцеляха.

"Специалната операция" се превърна от светкавична атака във война, която изисква големи първоначални запаси и значителен допълнителен военен капацитет. Развитие, за което Русия не е подготвена.

В началото руснаците са имали превъзходство от близо 2 към 1 в артилерията спрямо украинците. 2 433 цевни артилерийски системи срещу 1 176 и 3 547 реактивни системи за залпов огън срещу 1 680. Украйна постигна артилерийски паритет през първия месец и половина и след това започна да се изчерпва боеприпасите си.

Само че, благодарение на модерните оръжия, доставяни от Запада, ефективността на украинските удари значително се повиши.

През изминалите месеци Русия изстрелва близо 10 пъти повече ракети и снаряди на фронта, но с много по-ниска резултатност.

"Руската армия понастоящем работи с йерархия на обединени комбинирани сили, в която приоритет имат сухопътните войски, а военните като цяло са подчинени на специалните служби. Този модел е дълбоко погрешен. Той предполага обединени комбинирани сили, но му липсват командирите от средно и ниско ниво, които да свържат цялата структура в едно. Така се налага култура на подсилване на провала, освен ако заповедите не се променят на по-високи нива", отчитат от RUSI

Освен това, тъй като цялата разузнавателна и тактическа информация се събира и обработва централизирано, за противника е сравнително лесно да заблуди руските въоръжени сили на фронта.

Често отделните офицери се конкурират за одобрението на началниците си, тъй като са напълно зависими от тях и изкривяват информацията в докладите си, за да получат предимство. Тази конкуренция увеличава и възможността за "приятелски" огън.

Също така процедурите за идентифициране на приятел и враг и установяване на контролни мерки са неадекватни.

Има редица случаи, в които руската армия продължава да настъпва, след като е понесла тактическа загуба, заплащайки с много човешки жертви, защото няма заповед за промяна на тактиката и прегрупиране.

Всяко изненадващо действие на украинците на практика оставя руските въоръжени сили парализирани, в очакване информацията да се обработи, да се изготви план и след това да се издаде нареждане за действие.

Реално начинът на функциониране на командната структура малко се е променил от времето на СССР и дори Втората световна война.

Огромен проблем представлява и логистиката. Руската армия често е неспособна да осъществи мащабни логистични операции в динамична среда. Снабдителните линии достигат до крайните железопътни депа, но след това настава хаос при доставките до фронта.

Логистиката е затруднена неимоверно и от културата на корупция, процъфтяваща заради липсата на публичен финансов контрол.

Краде се на всички нива. Често бракувана или разглобена за части техника се отчита като действаща. Надписват се и бройките оборудване, униформи, оръжия, хранителни и медицински пакети. Това позволява на офицерите не само да присвояват средства, но и да отчитат по-добри резултати от реалните пред командирите си, като ефектът от измамите се мултиплицира нагоре по йерархията на командването.

Тази култура обаче действа и на най-високо ниво. Няма да видите танкове "Армата", стелт изтребители ПАК ФА или дронове "Охотник" на фронта в Украйна, защото Русия реално не разполага с боеспособни такива.

Когато Путин обяви частична военна мобилизация през септември, бързо стана ясно, че 1,5 милиона нови униформи, които трябваше да са на разположение във военните складове, съществуват само на хартия.

Мобилизираните руски войници са принудени сами да си купуват униформи, обувки, бельо и дори автомати. В социалните мрежи в Русия се провеждат редица кампании за набиране на средства за оборудване на военнослужещите, пращани в Украйна.

Въпреки че на хартия Русия разполагаше с над 10 хил. танка в началото на инвазията, реално функционални са били около 3 хил., повечето, от които - остарели Т-72. Подобно е било положението и със самолетите, като това е една от основните причини руската армия да не успява да постигне въздушно превъзходство над Украйна.

Другата е, че подготовката на руските пилоти е ограничена и главната цел обикновено е да се демонстрира готовност пред висшето командване. Средните летателни часове на бойните пилоти в Русия са петорно по-малко от тези на колегите им в САЩ и Западна Европа.

На практика руската сателитна система за навигация ГЛОНАСС не работи, ето защо пилотите обикновено използват цивилни джи-пи-ес устройства или дори мобилни телефони вместо нея. Такива могат да бъдат видени в редица официално публикувани от руското военно министерство видеа.

Парадоксално, но до войната в Украйна, това състояние на руската армия се вписваше в концепцията на Путин.

"Не планираме да водим война с никого, нашата цел е да създадем възприятие за сила, така че никой да не води война с нас", заяви руският президент в интервю преди инвазията.

Коментари 158
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

158 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 минути

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 1 час

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 2 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 3 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 3 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 3 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 3 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 4 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво