117

У дарите срещу американските сили в Ирак можеха да доведат до голяма война в целия регион, но и двете страни в конфликта изненадващо обявиха, че искат мир, след което продължиха да си разменят заплахи, а САЩ наложиха нови санкции върху ислямската република.

Атаката с балистични ракети срещу американски бази на иракска територия няма как да влезе в рамките на Член 51 от хартата на ООН, който дава правото на самоотбрана в случай на въоръжено нападение.

Но въпреки че имаше добър повод да обяви война на Иран, президентът на САЩ направи точно обратното, заявявайки, че „всичко е наред”, щом няма жертви и пострадали.

Може ли Иран да победи във война със САЩ

Последваха уверения за готовност за преговори и от Техеран и от Вашингтон. Политиците в Иран обаче бяха по-войнствени в изказванията си.

Първоначално те обявиха, че са убили 80 американски войници. На следващия ден генерал Амир Али Хаджизаде заяви пред иранската държавна телевизия, че единственото подходящо отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани, извършено от САЩ, е да се прогонят американските сили от региона на Близкия изток.

Хаджизаде, който командва въздушно-космическите сили на елитната Революционна гвардия в Иран, обяви, че имало готовност за изстрелване на стотици и дори хиляди ракети, в случай, че Вашингтон беше отвърнал на атаката.

Тя бе осъществена на няколко вълни, при които иранските военни изстреляха общо 22 балистични ракети срещу две американски бази в Ирак.

Тръмп иска NATOME - разширяване на НАТО в Близкия изток

Според Хаджизаде намерението не било да се убиват американски войници, но операцията е можело да бъде планирана по такъв начин, че са щели да загинат 500 души в първия етап и хиляди в отговор на евентуален ответен удар от САЩ.

„Мислехме, че конфликтът ще продължи от три дни до една седмица. Бяхме подготвили няколко хиляди ракети при подобни обстоятелства”, заяви генерал Хаджизаде.

Той добави, че Иран е извършил кибератаки, които са спрели американските системи за проследяване на ракети по време на ударите.

От щаба на американската армия в Ирак обаче посочват, че иранската атака се е разминала без жертви, защото системите за ранно предупреждение и в двете бази са сработили ефективно.

Страхът от Иран, който тласка Берлин в Москва  

Каквото и да казват от Техеран и Вашингтон, войната не се случи. А причината за това е, че нито САЩ, нито Иран биха имали полза от военен конфликт помежду си.

Надмощието на американската армия е безспорно. Но извоюването на окончателна победа е под въпрос.

Така е най-малкото, защото е много трудно да се определи какво би означавала победа в подобен конфликт. Дали това ще е окупация на Иран, смяна на режима, военен разгром?

Първият вариант би нарушил правилата на ООН, а и трудно може да бъде оправдан пред американските избиратели. Вторият би бил осъществим, само ако има данни, че режимът в Иран представлява заплаха за цивилното население в самата страна или в съседните държави. Такъв беше формалният повод за свалянето на Саддам Хюсеин в Ирак. Третият вариант би бил най-лесен за осъществяване, но всъщност би навредил на американските интереси.

Тръмп обяви какъв ще е отговорът на САЩ срещу Иран

Опитът от Сирия, Ирак и Афганистан сочи, че след първоначалния скок на печалбите за военните контрагенти, става се по-трудно разходите да бъдат оправдавани пред Конгреса. А новините за загинали американски войници носят сериозни политически негативи.

Въпреки че формално свалиха от власт режимите на Саддам Хюсеин, талибаните и „Ислямска държава” САЩ не могат да изтеглят военните си нито от Ирак, нито от Афганистан, нито от Сирия. И тези дългосрочни ангажименти без ясен изход все повече се превръщат в тежест за политиците в Конгреса във Вашингтон, където се одобрява бюджетът за отбрана.

Пентагонът обаче има нужда от заплаха, с която да оправдава огромните военни разходи на САЩ. Тази година бюджетът за отбрана на страната достигна нов рекорд от 738 млрд. долара. За сравнение това е двойно повече от общата сума на военните разходи на Китай, Русия, КНДР и Иран. А заплахите от тези държави са основното оправдание за бюджета за отбрана на САЩ.

Колкото и да е парадоксално, страшен Иран е много по-полезен за американската икономика и промишлените гиганти, разчитащи на военни поръчки, от победен Иран.

По подобен начин стоят нещата и в Техеран. Само че там ползите от американската заплаха са политически, а не икономически.

Иран определя себе си като ислямска република, създадена от ислямска революция, но законодателната му система силно изменя законите на шериата. Политическата върхушка държи властта чрез терор, извършван в името на исляма, но най-вече с фокусиране на вътрешното недоволство върху външни заплахи.

Например след вдигането на санкциите на ООН през 2016 г. изглеждаше, че предстои светло бъдеще за иранската икономика. Но скоро вътрешните проблеми на Иран излязоха наяве. Ентусиазмът на чуждите инвеститори беше попарен от сблъсъка им с неефективните правна и банкова системи, проблемите със зачитането на частната собственост и индивидуалните човешки права. Така Иран остана зависим от приходите си от продажба на петрол, възлизащи на около 40 млрд. долара годишно.

В същото време върхушката в Техеран загуби възможността да използва страха от международните санкции като вътрешнополитически инструмент и оправдание за собствените си неуспехи.

Така страната беше обхваната от масови протести в края на 2017 г. и началото на 2018 г. заради корупцията, високата безработица и лошото състояние на икономиката.

Последва доста бърза реакция на управляващите в Иран. Те отново потърсиха конфронтация със Запада, до голяма степен подкрепени от действията на новия президент на САЩ, Доналд Тръмп, който пък поведе решителен курс към възобновяване на санкциите.

Иран със своите „хиляди” ракети изглежда страшен и така постоянно увеличава печалбите на американския военнопромишлен комплекс.

А САЩ с огромната си армия и санкциите, дават както причина за обединение на иранския народ пред външната заплаха, така и добро оправдание за икономическите неуспехи на управляващите в Техеран.

В тази ситуация единственият губещ ход и за двете страни би бил войната.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram. 

Коментари 117
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

117 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 8 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 8 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 8 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората