5

З латното момче на Франция за пръв път остана без думи, пишат от Politico. Лошото представяне на парламентарните избори тази седмица върна френския президент Еманюел Макрон на земята.

Отзвукът от загубата му се отрази на цялата политическа система. Новоназначени министри ще трябва да подадат оставка, партийни величия бяха лишени от власт, а седмичното правителствено заседание беше отменено след неуспеха на Макрон да си осигури абсолютно мнозинство на втория тур на изборите.

Въпреки че неговата коалиция си осигури 245 места и стана най-голямата група в Националното събрание, той беше лишен от управляващо мнозинство - рядко явление в историята на Петата френска република.

Френският президент се сблъсква и с две опозиционни сили: крайнолевия алианс "NUPES" със 131 места и крайната десница с 89 места. Изглежда, че парламентът на Франция ще бъде парализиран през следващите пет години, като центристките сили на Макрон вероятно ще са "под обстрел" от двете страни на политическия спектър.

За Макрон, който теоретизираше "юпитериански" подход към френското президентство - управление чрез символични жестове, определящи условията на дебата - падането е тежко и внезапно. Първият действащ президент, преизбран след Жак Ширак през 2002 г., се очакваше да има свободата да прави каквото си поиска през втория си и последен мандат. Вместо това амбициите му за реформи бяха разбити.

Само няколко седмици по-рано някои се питаха какъв ще бъде вторият мандат на Макрон - може би той ще остави настрана опасенията за преизбиране и ще се съсредоточи върху изграждането на наследство през втория мандат. Оказва се, че "втората версия" на Макрон ще бъде под знака на „края на макронизма“. Неговият стил на управление на страната срещна отхвърляне на изборите.

Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги се срещнаха със Зеленски в Киев

Партията му изгуби 103 места за пет години, а крайната десница отбеляза исторически успехи. "Ясно е, че той е загубил инерция", казва Оливие Розенберг, професор по европейски изследвания в парижкия университет "Sciences Po". "Сега виждаме границите на "Макрон, умният центрист", който винаги успява да се справи. Особено левите избиратели усещат, че той вече не е в състояние да ги защити".

Внезапният и грандиозен обрат в съдбата на френския президент накара мнозина да се запитат дали политическият новак, който се издигна на власт напук на всички шансове, най-накрая е изгубил таланта и късмета си. През последните седмици Макрон направи погрешни изчисления, които доведоха до катастрофата на вота в неделя - неубедителна, отбранителна президентска кампания, ненавременно посещение в Украйна точно преди втория тур на вота, назначаване на технократско правителство и провеждане на лоша кампания за парламентарните избори.

"В началото имаше истинска визия", каза Филип Зауати, ранен поддръжник на Макрон и бивш партиен служител. "Макронизмът беше нов, предлагаше нещо ново в политиката отвъд десницата и левицата... Но визията се сблъска с реалния свят, пандемията, войната в Украйна и да, напоследък липсва визия." Пълният мащаб на последиците след поражението тепърва предстои да се разгърне напълно - както за Макрон, така и за страната, която е натоварен да ръководи.

Новоназначеният министър-председател Елизабет Борн се провали още преди да е започнала работа. Крайнолевият алианс, воден от подбудителя Жан-Люк Меланшон, планира да внесе вот на недоверие още следващия месец, който правителството вероятно ще изгуби. Очаква се в парламента да настъпи истински хаос.

Неуспехите не само разкриха слабостите на политическия подход на Макрон, но и поставиха под въпрос самото му оцеляване. Подобно на бившия британски министър-председател Тони Блеър, Макрон се лъкатуши между лявото и дясното - има леви идеи, но приема либералната икономика. И за известно време формулата работеше. Макронизмът беше ефективен - предложи нов политически шаблон, захвърляйки остарелите идеологически разделения.

През първия си мандат Макрон отбеляза няколко постижения. Той либерализира законите за заетостта във Франция, намали високия процент на безработица в страната и се справи с пандемията от COVID-19 (по мнението на някои). По този начин обаче Макрон маргинализира тежките политически сили на Франция, като предпочете лоялността пред политическата сила.

Макрон загуби парламентарното си мнозинство

Сегашното му правителство е съставено от технократи, които не разполагат с политическото влияние, необходимо за тяхната защита и защитата на самия него. Това обаче невинаги е било така. Когато дойде на власт през 2017 г., Макрон включи в правителството си фигури от целия спектър - като консерватора Едуар Филип, бившия министър Франсоа Байру и социалиста Жан-Ив Льо Дриан.

Сега Макрон се нуждае от нови съюзници. Но неговият подход към властта, който най-добре се вижда от управлението му на кризата с COVID-19 при закрити врати, го остави изолиран и уязвим. Това е проблем, който едва ли е характерен само за Макрон. Той не е първият президент, който възприема подхода "отгоре-надолу" във Франция, където президентите често са наричани "републикански монарси".

Изграждането на коалиции и компромисите не са познати на последните президентски режими във Франция. Но има нещо в настоящия обитател на Елисейския дворец, което прави това впечатление особено остро. Налице са обвинения в арогантност, усещането за демонстриране на превъзходство над онези, които имат по-малко късмет в живота, което затруднява превръщането му в екипен играч или убеждаването на другите, че е готов да направи отстъпки, за да обедини страната.

"Има много омраза към Макрон", каза бившият френски посланик Жерар Аро, говорейки преди изборите. "Стилът му на управление беше като на единак. Големите дебати, които той организира след протестите на "жълтите жилетки", бяха пример за чист политически нарцисизъм. Той усещаше, че кризата наближава, и не знаеше как да ѝ отговори", казва Аро.

Френският президент дойде на власт, без да следва традиционния наръчник - той никога не е бил избиран на длъжност - и затова не разполага с цялата инфраструктура, която идва с наличието на традиционна партия, на която да се опре, за да има буфер между него и предстоящите трудности.

"Имиджът на президента е накърнен", казва политическият анализатор Жером Сен-Мари. "Предимството на десните и левите партии е, че кризите в крайна сметка могат да бъдат преодолени. Когато политическата власт е съсредоточена в един човек, който не е успял да изгради партия на последните местни избори, това води до ситуации, в които президентът може да бъде избран, но не и депутатите зад него." Липсата на силна партия не е само въпрос на кадри, а и на идеи и наличие на идеология, зад която хората могат да се обединят, когато стане трудно. Макронизмът беше определен като прогресивен, проевропейски и про-бизнес - това обаче не е точно политическа визия, а по-скоро набор от позиции.

Първи прогнози след изборите във Франция: Макрон губи мнозинството в парламента

"Защо беше полезен макронизмът?", пита Сент-Мари. "Той беше начин за налагане на решения, подкрепен от френските елити, начин за създаване на ефективно мнозинство, което да прокара реформи, подкрепяни от ляво и дясно. Той беше движеща сила за реформите и именно в момента този модел е в криза".

От друга страна, опонентите на Макрон в Националното събрание разполагат с ведра идеология. Националното обединение на Марин льо Пен се обявява за връщане към националната държава, докато левият алианс на Меланшон иска нов видсоциализъм, който ще донесе равенство и ще победи климатичните промени.

"Ситуацията сега е такава, че реформаторите са напълно изолирани и срещу тях е построена стена", казва Сент-Мари. Верните на президента се опитаха да излязат с оптимистична нотка след поражението в неделя, като обещаха да се преобразят в светлината на резултатите.

Макрон назначи новото правителство на Франция

"Днес отваряме нова глава", написа в Twitter държавният секретар по европейските въпроси на Франция Клеман Бон, който в неделя едва се размина със спасяването на мястото си. "Французите гласуваха. Ще трябва да преговаряме, да действаме по различен начин, да вървим напред".

Гъвкавостта на макронизма - той често се определя като просто това, което Макрон иска - може да се окаже козът, който той да използва, за да преодолее следизборната криза. Във вторник лидерите на опозиционните партии бяха извикани в Елисейския дворец, за да обсъдят създаването на нови групи в Националното събрание. Ако Макрон е готов да предефинира амбициите си, може ли Франция в крайна сметка да заприлича на Германия и да усвои изкуството на компромиса? При очертаването на визията си за юпитеринското президентство през 2016 г. Макрон заяви, че Франция не може да работи като Германия, защото ѝ липсва "конституционен патриотизъм". Преподавателят по политика в Sciences Po Оливие Розенберг също смята, че това е малко вероятно заради френската избирателна система, в която победителят взима всичко.

Премиерът на Франция подаде оставка, Елизабет Борн поема поста

Според Розенберг потенциалните съюзници на Макрон, консерваторите от Les Républicains, се страхуват "да не бъдат погълнати" от по-силната партия. Това не означава, че Макрон няма възможност да маневрира. Макрон може да заплаши с предсрочни избори, ако те не подкрепят законопроекти, които се ползват с подкрепата на техните избиратели - като например пенсионната реформа. Ако това се провали, той може да се съсредоточи върху външната политика, която е запазена марка на президентството. Но без доверието, което идва с популярността и реалната власт у дома, дори това може да се окаже канско усилие.

Няма съмнение, че изборите през уикенда са отслабили влиянието на Макрон в Европейския съюз - като лидер той няма двупартийната подкрепа, на която се радва италианският президент Марио Драги, или относително стабилната коалиция, която е в основата на мандата на германския канцлер Олаф Шолц.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 4 минути

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 3 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 3 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 4 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 4 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 4 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 4 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи