27

Н ека допуснем България и Румъния в Шенген без да се бавим повече. Изпълнихме над 90% от политическите насоки от 2019 г. Сега е моментът Европа да отговори на призива на историята.

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на традиционната годишна реч за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент в Страсбург.

Фон дер Лайен подчерта, че след по-малко от 300 дни предстоят европейски избори, в проява на забележителна демокрация на блока. „Това е време за размисъл върху състоянието на нашия съюз и работата на техните представители“, каза тя.

„Ще видим каква Европа искат хората. Най-младите гласоподаватели ще бъдат родени едва през 2008 г. Те ще помислят за войната, за въздействието на климата, за изкуствения интелект“, добави Фон дер Лайен.

По думите й Съюзът отразява визията за бъдеще след Втората световна война, бъдеще на мира и благоденствието. „Когато разговарям с младите хора, виждам същата визия, същото убеждение, че Европа отново трябва да отговори на призива на история“, каза председателят на ЕК.

„Зеленият пакт е безпрецедентен, станахме пионери в цифровизацията и имаме инструменти за създаване на нови работни места днес и във бъдеще. Положихме основите на здравен съюз, станахме по-независими в сектора на енергетиката, в това число суровините“, отбеляза Фон дер Лайен.

Бъдещето на европейската индустрия

Европейската индустрия ще бъде подкрепяна през цялото време на прехода към зелена икономика. Стратегията на ЕС разглежда потребностите и тънкостите на сектора и трябва да бъде изпълнена за целите на конкурентноспособността, заяви председателят на ЕК.

„Амбицията ни е ясна. Бъдещето на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа – това е нашата цел“, подчерта Фон дер Лайен.

"Нелоялните търговски практики на Китай попречиха на редица предприятия. Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна – тя засяга живота и бита на хората. Държавните субсидии на Китай изкривяват пазара в сектора на електрическите превозни средства. ЕС започва разследване на идващите от Китай електрически превозни средства“, обяви тя, като добави:

„Трябва да се справим с тези нелоялни практики. Нека намалим риска, а не да прекъснем отношенията с Китай.“

Селското стопанство

Фон дер Лайен е убедена, че селското стопанство и опазването на природата могат да вървят ръка за ръка.

„Изправени сме пред тежки икономически затруднения. Недостиг на работна ръка, инфлация и дейността на предприятията, която трябва да бъде улеснена“, каза тя.

„Благодарение на „NextGeneration-EU“, сме близо до постигане на пълна заетост. Недостигът на работна ръка засяга не само ЕС, но всички големи икономики. През летния сезон заведенията не работят на пълен капацитет, болниците имат затруднения. Няма достатъчно детски заведения“, припомни председателят на ЕК.

Според нея това е една от най-съществените пречки пред европейците, защото бави просперитета на ЕС. „Трябва да отговорим на най-радикалните промени в областта на технологията. Заедно трябва да се справим с проблемите пред пазара на труда, включително ИИ. Ще свикаме нова среща на социалните партньори догодина при председателството на Белгия и ще изградим бъдещето на Европа“, добави тя.

Фон дер Лайен заяви, че „Не сме забравили опита на Путин да използва газа като оръжие, което прекъсна снабдяването и енергийна криза. Успяхме да преживеем зимата, защото останахме единни и инвестирахме във възобновяема енергия. Свалихме цените и осигурихме доставките от алтернативи източници. Цената на газа падна от 300 до 35 евро“.

Тя настоя малките предприятия в европейската икономика да бъдат подпомогнати, така че да растат. В този смисъл ЕК ще назначи пряк отговорник за малките и средните предприятия.

Платформата „Step“

„Чрез тази платформа можем да инвестираме във всичко, а предприятията ни се нуждаят от това. Призовавам ви да подкрепите бюджета“, каза Фон дер Лайен пред евродепутатите.

„От Австралия до Япония и САЩ получихме подкрепа за стратегията за намаляване на риска, без да прекъсваме отношенията, що се отнася до критичните суровини и веригите на доставки“, подчерта тя.

Председателят на ЕК отбеляза сключените споразумения с Чили, Кения, Нова Зеландия за свободна търговия, които ще бъдат от изключителна полза за блока.

Цифровизацията

„В интернет има липса на доверие и дори нарушаване на основните права на хората. В реакция на това ЕС се превърна в иноватор за защита на правата на гражданите в цифровата сфера и големите фирми. Постигнахме историческо постижение в тази област и трябва да се гордеем“, каза Фон дер Лайен.

„Що се отнася до ИИ, ние трябва да бъдем начело на нова световна рамка. Акцентите са предпазни мерки, управление и иновации. Нашата работа е да гарантираме, че ИИ се развива по отговорен, прозрачен и ориентиран към човека начин. Първият изчерпателен закон за ИИ беше новаторско дело. Нашият закон е образец, но сега трябва да гарантираме прилагането на правилата“, допълни тя.

Фон дер Лайен: Трябва да покажем, че ЕС е мястото за правене на бизнес

„Три от най-мощните суперкомпютри в света се намират в Европа. Ето защо предлагам в областта на ИИ да предоставим на стартиращи предприятия тези суперкомпютри. Нуждаем се от открит диалог, сигурност и доверие, безопасност и отговорно използване на изкуствения интелект. Нямаме време за губене“, категорична е Фон дер Лайен.

Европа ще бъде готова да помогне винаги в тези страни и региона Сахел, по думите й. Тя отбеляза, че Русия използва нестабилността в региона, за да внася допълнителна дестабилизация в Европа, като добави, че ЕС ще работи за сътрудничество с Африканския съюз и нов подход на следващата среща на върха.

„Виждаме опити за изграждане на нови блокове за влияние“, каза Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че ЕС ще работи с нови и стари партньори за задълбочаване на връзките, но и лидерство чрез „Global Gateway“.

„Този икономически коридор от Индия до Европа ще ускори търговията с 40%, като включва високоскоростен кабел за данни, тръбопроводи и др. Проектът дава значителен принос за инвестициите в просперитета и сигурността на Европа“, уточни тя.

Миграцията

Благодаря на България и Румъния за добрите практики в областта на убежището

"Двете страни са част от Шенгенското пространство. Нека допуснем България и Румъния в Шенген без да се бавим повече", настоя тя пред евродепутатите в Страсбург.

„Управлението на миграцията изисква търпение и дългосрочни усилия, но преди всичко единство между нас. С пакта за миграцията ние постигнахме ново равновесие между защитата на границите и защитата на хората. Баланс между сигурността и хумаността“, подчерта Фон дер Лайен.

Реагирахме на хибридната атака на Беларус. Работихме със Западните Балкани, подписахме партньорство с Тунис от енергетиката до сигурността и ще продължим инициативата с други държави. /БГНЕС

Подкрепата за Украйна и бъдещето на ЕС

Ще разширим срока на закрилата на украинските бежанци на територията на ЕС. Само тази година отпуснахме 12 млрд. евро за болници, училища и др.

Предлагаме допълнително 15 млрд. евро за следващите 4 години. Така ще помогнем за възстановяването на Украйна.

„Бъдещето на Украйна, Западните Балкани и Молдова е в нашия съюз“, заяви председателят на ЕК.

Фон дер Лайен е убедена, че бъдещето на съюза е в сегашните и бъдещите държави-членки. „Върховенството на закона, правосъдието, свободната журналистика са наш стратегически приоритет“, каза тя. „Трябва да гарантираме свободата и равенството на всички – това е нашия общ интерес“.

Председателят на ЕК заяви, че подкрепя напълно идеите за реформи на блока, включително с нов договор, ако такава стъпка се налага. Тя подчерта, че трябва да се помисли как ще изглеждат институциите и бюджета на блока с оглед бъдещето разширяване.

Всички тези въпроси ще бъдат разгледани по време на белгийското председателство на ЕС.

„Завършването на изграждането на нашия съюз е основния гарант за мир и просперитет. Днес е мястото и момента, в който се пише историята. От това зависи бъдещето на нашия континент. Хората искат съюз, който ги закриля като партньор и съюзник и ние ще се вслушаме в тях. Ако нещо е в интерес на европейците, то е в интерес на Европа.

„Сега е моментът Европа да отговори на призива на историята. Да живее Европа“, каза Фон дер Лайен в заключение.

Можете да чуете речта на Урсула фон дер Лайен тук:

 

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 час

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 6 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 7 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 8 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят