Хърватия стана 28-ата страна членка на ЕС
Президентката на Литва Далия Грибаускайте и държавният глава на Хърватия Иво Йосипович   
Източник: ЕПА/БГНЕС
33

Хърватия стана 28-ата страна членка на ЕС днес, 22 години след обявяването на независимостта й от Югославия, последвано от 4-годишна война.

Хърватия е втората страна от бивша Югославия, която става член на блока след Словения, присъединила се през 2004 г.

Това е първото разширяване на ЕС след присъединяването на България и Румъния

през 2007 г., но е белязано от по-слаб ентусиазъм, следствие от икономическите затруднения както в самата Хърватия, така и в ЕС, коментират агенциите.

Въпреки това хиляди хървати, развяващи знаменца на ЕС и Хърватия, се събраха да отпразнуват събитието на централния площад в Загреб и в цялата страна, предаде АП.

"Ние сме тук в тази историческа нощ. Ваше бе желанието да се присъедините към ЕС и вашата усърдна работа направи това възможно," заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред хилядите празнуващи на площада в Загреб, като ги приветства на английски и хърватски, предаде ДПА.

Премиерът Зоран Миланович се спря на "новата роля" на Хърватия в региона и към страните, с които е била в конфликт - Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина.

От нас зависи да протегнем ръка на тези страни  в адаптирането към европейските критерии, каза Миланович.

Президентът Иво Йосипович подчерта, че Хърватия е вече напълно приет и равнопоставен член на най-успешния съюз на европейските държави, съществувал някога.

От днес се премахват митническите пунктове на границата на Хърватия със съседките й от ЕС Словения и Унгария, а табелите и знамената на ЕС са поставени по границите с нечленуващите в ЕС Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора.

Присъединяването на Хърватия към ЕС беше предшествано от

седем години на мъчителни и често непопулярни реформи

в рамките на преговорите й за членство, започнали през октомври 2005 г.

Тя предаде над десетина хърватски и босненски хърватски военни и политически лидери, обвинени във военни престъпления, на трибунала на ООН за бивша Югославия в Хага.

Продаде корабостроителници с богата традиция, но дълбоко задлъжнели, и започна борба с корупцията по високите етажи на властта, в която бившият хърватски премиер Иво Санадер бе изпратен в затвора.

Присъединяването на Хърватия беше усложнено и от разногласия с членката на ЕС Словения, отнасящи се до граничен спор за морската граница в Пиранския залив и до дълг на фалиралата Люблянска банка към Хърватия.

Словенският парламент все пак ратифицира в началото на април присъединителния договор на Хърватия с ЕС.

На вечеря с чуждестранни и местни гости, Миланович вчера отхвърли твърденията, че влизането в ЕС е като качване на потъващ параход, заради икономическите проблеми в Хърватия и блока.

Присъствието на всички вас ме изпълва с гордост и ме вдъхновява да вдигна тази чаша с все по-силната увереност, че тя е наполовина пълна, а не наполовина празна, каза премиерът, вдигайки тост по случай знаменателното събитие.

Членството на Хърватия в ЕС ще го обогати не само геостратегически, но и от гледна точка на историческото и културното наследство. Малката адриатическа страна е широко известна с

прекрасните си морски курорти,

съчетаващи красива природа с кристално синьо море, богата растителност и древна история.

Хърватия има над 1100 острова и туризмът е основният източник на доходи (15,4% от БВП за 2012 г.)

Дубровник, Сплит, Задар, Шибеник и Опатия привличат милиони туристи всяка година. На север полуостров Истрия е известен с произвежданите там вина и козе сирене.

Сред най-посещаваните е и националният парк на остров Бриони, за който някогашният кипърски президент архиепископ Макариос каза, че "раят е на земята и е тъкмо тук, на Бриони".

На остров Корчула е роден Марко Поло

Остров Хвар е посещаван от британския принц Хари, от актьора Том Круз и певицата Бионсе. Остров Вис бе основното място, където по време на Втората световна война се криеше Йосип Броз Тито, който след това стана пожизнен президент на Югославия.

Преди разпадането на СФРЮ до 1989 г. на Вис имаше военноморска база и бе забранен за туристи.

Особено красив е националният парк Плитвице с 16-те си стъпаловидно разположени проточни езера, свързани с водопади.

Хърватия е родината на най-разпространения мъжки аксесоар - вратовръзката

("кравата" на хърватски език). Винаги, когато хората отричат влиянието на малките страни в Европа, трябва да си спомнят, че хърватите са ни стиснали за гърлото, пише по този повод историкът Норман Дейвис в книгата си "Европа - една история".

Хърватия е създала породата кучета далматинци. Хърватия е дала на света скулптора Иван Мещтрович, писателката Дубравка Угрешич, скиорите Ивица Костелич и сестра му Яница Костелич, тенисиста Горан Иванишевич, баскетболиста Дражен Петрович, футболистите Роберт Просинечки, Дадо Пършо, Давор Шукер и още много.

Но приносът на Хърватия не се ограничава само с това. За ЕС да има Хърватия за член означава преди всичко разширяване на полето на политическа стабилност в стратегическия европейски регион, който бе разкъсван от конфликти донеотдавна, каза еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле.

Това означава още разширяване на вътрешния европейски пазар, създаване на нови възможности за бизнеса и хората, живеещи в ЕС.

Хърватия стана член на ЕС в последния момент,

т.е. преди съюзът да хлопне вратите си пред бъдещи членки за дълъг период. Умората от разширяването натежава, охладняването на европейските граждани към институциите в Брюксел нараства, включително в Хърватия, както се видя от ниския процент на избирателна активност на първите избори за евродепутати през април.

А преди десетилетие, когато Хърватия започна преговорите за членството си в ЕС, страната, преживяла война, бе щастлива от перспективата да стане член на европейския елит.

Еврооптимистите в страната се фокусират върху възможността на хърватите да намерят работа в по-богатите държави от ЕС. Те посочват, че Хърватия може да привлече повече чуждестранни инвестиции и че европейските лидери в Брюксел могат да държат под контрол ширещата се корупция и лошото икономическо управление.

Корупцията е един от големите проблеми на страната

Организацията "Трансперънси интернешънъл" нареди Хърватия след Руанда, Йордания и Куба по разпространеност на корупцията през 2012 г. Страната обаче реално се бори с нея. Бившият премиер Иво Санадер, който играеше главна роля в преговорите за членство в ЕС, е в затвора, след като бе признат за виновен в това, че е вземал подкупи в размер от няколко милиона долара от чужди компании.

Макар държавните институции да бяха организирали пищни празненства по повод членството, мнозина хървати не са в настроение да празнуват. С равнище на безработица от около 20%, младежка безработица над 50%, влошаващ се жизнен стандарт, в постоянна рецесия от четири години и при намаляване на кредитния рейтинг на страната, те не виждат особени основания за задоволство.

Според последните проучвания на общественото мнение, 60% от хърватите подкрепят членството на Хърватия, но само 49% от тях смятат, че страната им ще има полза от членството.

Хърватите се опасяват, че вече пониженият им стандарт на живот ще се влоши още повече заради увеличаване на данъци, което може да доведе до скок на цените.

Те се страхуват и че отварянето на трудовия пазар ще доведе други граждани на ЕС да заемат техните работни места. Когато Хърватия започна преговорите за членство преди десет години, проевропейски настроените хора бяха 85%.

Хърватия ще усети ползите от членството в ЕС след три до пет години,

посочи управителят на Националната банка на Хърватия Борис Вуйчич.

"В краткосрочен план нищо съществено няма да се промени. Заради кризата в ЕС така необходимите чуждестранни инвестиции ще намалеят през следващите няколко години", предупреди той.

Присъединяването на Хърватия към ЕС съвпада с началото на 6-месечното литовско председателство на съюза.

Литва от днес поема за 6 месеца ротационното председателство на ЕС. Приоритетите по време на председателството на Вилнюс ще бъдат постигане на напредък по идеята за банков съюз и по мерките за финансова стабилност на еврозоната, за икономически растеж и нови работни места.

Очаква се да бъде отделено внимание и на отношенията на ЕС с Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Украйна очаква именно през литовското председателство да подпише споразумение за свободата търговия с ЕС. През този период се очаква да започнат преговори за подобни споразумения между ЕС и Армения, Грузия и Молдова.

Мотото на литовското председателство е "За една пораждаща доверие, растяща в икономически план и отворена Европа". Литовското председателство на съюза е първото на бивша страна от СССР.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 минути

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 51 минути

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 2 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 2 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 2 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 3 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 3 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 4 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 4 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски