89

В Германия отбелязват огромен интерес към първото от 70 години насам издание на "Моята борба" на Адолф Хитлер. Книгата е преиздадена в 4 хил. екземпляра, а постъпилите заявки са над 15 хил.

За пръв път от 1945 г. на 8 януари бе публикувано в Германия ново издание на "Моята борба" с възпитателна цел, съобщи "Франс прес".

Това критично издание от 1948 страници с 3500 обяснителни бележки цели да бъде "реплика към книгата на Хитлер", каза на пресконференция ръководителят на проекта по издаването на книгата Кристиан Хартман от Института за съвременна история в Мюнхен.

Двутомното издание може да се закупи за 59 евро.

Единствената книга на нацисткия диктатор е написана през 1924 - 25 г., докато той е в затвора след неуспешен опит за преврат. От 1945 г. досега правата върху книгата бяха собственост на провинция Бавария, но след изтичане на предвидения от закона срок, от 1 януари те вече са публична собственост.

На практика "Моята борба" до голяма степен вече е достъпна - в интернет или чрез доставки на антикварни книги, припомни пред АФП председателят на Световния еврейски конгрес, американецът Роналд Лодър. Изтичането на авторските права не променя съществено нещата.

Темата за нацизма обаче продължава да е болезнена след края на 2015 г., белязана от чествания на края на Втората световна война и освобождаването на нацистките концлагери. Кандидатите за преиздаване съвсем не бяха много.

В Германия, както и в Австрия, издаването на оригиналния текст продължава да е забранено и подлежи на съд за насаждане на расова омраза, но в Германия вече е разрешено да се публикува, придружен от коментари.

Германски учителски профсъюз изрази одобрение за използването в гимназиите на критичното ново издание като "имунизация" на младите хора срещу екстремизма, но изключи възможността то да влезе в списъка на задължителната литература.

Министърът на образованието на Германия Йохана Ванка припомни, че книгата на Хитлер, която никога не е била официално забранена в Германия, и досега е била достъпна онлайн и че анотациите, придружаващи сегашното издание, ще покажат на учениците, че в нея още в началото е можело да бъдат открити "престъпни възгледи".

Еврейската общност реагира различно на издаването на "Моята борба" - от примирение с това, че книгата е достъпна в много страни (Индия, Бразилия, Турция и арабските държави), до желание книгата да бъде напълно забравена.

Познаването на "Моята борба" е важно, за да се обясни Холокоста и националсоциализма, каза председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер, който обаче все пак се опасява от "по-широкото присъствие на това презряно произведение на пазара".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@