46

П арламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова Турция да отложи насрочените за 24 юни предсрочни общи и президентски избори.

Решението за декларацията бе взето тази сутрин в Страсбург от Комисията за наблюдение и контрол.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче заяви, че планира да проведе предизборен митинг в Европа през май, но отказа да каже в коя страна ще се състои.

Ердоган: Извънредното положение остава

За шести път: Ердоган удължи извънредното положение

Турция стъпва в Африка

„През май ще проведем първата среща в спортна зала в Европа, ако Господ ни даде. Цялата подготовка е завършена. Засега не искам да кажа в коя държава ще се състои”, заяви Ердоган пред поддръжници на Партията на справедливостта и развитието.

Миналата година той се сблъска с европейските политици заради опитите на ПСР да проведе срещи в европейските градове с турската диаспора. Германия, Холандия и Австрия забраниха митингите.

Като основен мотив за призива за ПАСЕ за отлагане на изборите се посочва, че „при сегашните условия в Турция, провеждането на гласуване не отговаря на критериите на Европа”.

Контролната комисия на ПАСЕ отчита, че турският избирателният закон е променен само месец преди решението за предсрочния вот, извънредното положение е продължено (за 7-и път- бел.ред.), съществуват съмнения за сигурността и прозрачността на изборите, а всичко това означава, че те няма как да бъдат демократични.

Турските ядрени планове в Средиземноморието будят страхове

Защо Турция се хвърли в обятията на Путин 

Руските ракети ще излязат златни на Турция

Отбелязано е, че краткият период между новия изборен закон и датата на гласуване не гарантира време на политическите партии за адаптация и подготовка. Това е в противоречие с принципите, определени от Венецианската комисия, според които изборните правила могат да се променят най-малко 3 месеца преди датата на вота.

Също така това избирателният праг остава на нивото от 10%, което не отговаря на разбирането за политическия плурализъм.

В Страсбург буди тревога и това, че според новата изборна система полицията ще има правото да влиза в секционните избирателни комисии. Турция не е изпълнила и препоръките за медийното отразяване на изборите и за финансирането на политическите партии, заложени в докладите на ПАСЕ и ОССЕ след референдума за конституционни промени, направен миналата година.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@