90

Д нес 9 държави ще положат основата за нов механизъм за европейско сътрудничество в областта на отбраната – „Европейска инициатива за интервенция“, съобщи пред „Фигаро“ френският министър на отбраната Флоранс Парли.

В понеделник Германия, Белгия, Дания, Холандия, Естония, Франция, Португалия, Испания и Великобритания ще подпишат в Люксембург декларация за целта. Във видеото вижте кадри от мащабните военни международни военни учения в Естония през май.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА ГЕРМАНСКАТА АРМИЯ

Германия започва превъоръжаване срещу заплахите от Русия и Сирия

Уплашена от Русия Литва прави град за военни учения

Италия, която бе сред страните, проявяващи интерес към включване в този механизъм, но където правителството се смени след избори, „обмисля възможността за присъединяване, но не е взела окончателно решение“, уточни Парли.

Инициативата, която президентът на Франция Еманюел Макрон вижда като възможност за напредък в областта на отбраната, ще засили сътрудничеството между генералните щабове на европейските страни - членки.

Механизмът ще позволи те да реагират заедно по-бързо, извън рамките на НАТО и ЕС. Страните, които членуват в него, ще координират своите действия при планирането на сценарии за обща реакция на потенциални кризи, които могат да застрашат сигурността на Европа. Такива сценарии според министъра на отбраната на Франция, са природни бедствия, намеса при конфликти, евакуация на граждани на страна - членка и др.

Отбраната на Европа изисква обща стратегическа култура, изтъкна Флоранс Парли. Тя подчерта, че това ще даде възможност за по-бърза реакция, тъй като вземането на решения в рамките на ЕС е много бавно спрямо спешността на евентуална критична ситуация, която може да възниква в дадена европейска държава.

Механизмът също така представлява възможност Великобритания с нейния флот и ядрени оръжия да остане в рамките на европейската отбрана, въпреки „Брекзит“. „Става въпрос за инициатива, която позволява обединение с някои държави извън ЕС“, подчерта министър Парли.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@