41

П равителството на премиера Тереза Мей не успя да блокира вота за вече отхвърлени предложения за Брекзит в парламента тази вечер. Но всичките бяха отново отхвърлени.

Депутатите от Камарата на общините приеха с 322 срещу 277 гласа да се позволят т.нар. "индикативни" гласувания по варианти за преодоляване на безизходицата около излизането на Великобритания от ЕС.

Това стана въпреки явната съпротива на премиера Тереза Мей, която поиска от министрите да се въздържат от участие в гласуването.

Председателят на долната камара на парламента Джон Бъркоу подбра четири от списъка с 16 предложения. И четирите вече бяха отхвърлени на 27 март.

Първото предложение предвижда Обединеното кралство да напусне ЕС, но да остане в митническия съюз. Идея, която дори да бъде одобрена, едва ли ще се реализира, тъй като Брюксел е категорично против.

Второто предложение също има твърде малки шансове да получи съгласието на Европейската комисия. То е за сделка в норвежки стил, която предвижда членство на Великобритания в Европейската асоциация за свободна търговия и оставане в Европейската икономическа зона.

Третото предложение гласи, че всяко окончателно решение за излизане на Великобритания от ЕС ще трябва да бъде потвърдено с референдум.

Последното предложение е на депутат от Шотландската национална партия. То предвижда ако Великобритания не е ратифицирала сделка за излизане до два дни преди датата, на която трябва да напусне ЕС, правителството да търси ново отлагане. Ако такова не бъде постигнато, парламентът да гласува за Брекзит без сделка, а в случай, че и този вариант бъде отхвърлен, да се спре изпълнението на член 50 от договора за Европейския съюз. Т.е. да се прекрати процедурата за Брекзит.

От опозиционната Лейбъристка партия заявиха, че ще подкрепят всички предложения, освен последното.

В крайна сметка британските депутати гласуваха срещу всичките четири възможни алтернативни плана за Брекзит в понеделник, след като три пъти вече отхвърлиха споразумението на правителството с ЕС.

Гласуването бе прекъснато от голи протестиращи, които нахлула в залата на Камарата на общините. Парадоксално, но протестът на 11-те разсъблечени мъже и жени не беше свързан с Брекзит, а с глобалното затопляне.

Източник: EPA/БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@