49

Н а 29 март Великобритания напуска ЕС, но вместо с приближаването на датата да става по-ясно как ще се случи това, неизвестните стават все повече.

Днес британският парламент ще гласува дали да подкрепи или не постигнатото от премиера Тереза Мей споразумение с Европейския съюз за Брекзит.

Мей отложи гласуването, което беше планирано за миналия месец, и призна тогава, че ще загуби вота и така би се засилил рискът от хаотично излизане от ЕС. Дебатът по споразумението се води в долната камара на парламента, Камарата на общините. Депутатите дебатираха три дни през декември, преди вотът да бъде отложен. Той бе подновен на 9 януари и ще приключи днес в 19 часа местно време. Води се дебат дали да бъде гласувана и отделна политическа декларация, очертаваща отношенията, които Великобритания ще има в дългосрочен план с ЕС.

"Гардиън": България печели дивидент от Брекзит

Ако загуби гласуването, Мей трябва да се яви пред парламента до три работни дни, за да представи какво смята да предприеме занапред

Правителството каза по-рано, че ако предложението му бъде отхвърлено, Великобритания ще излезе от ЕС на 29 март без споразумение с останалите страни от блока.

Вчера Тереза Мей претърпя тежко поражение в Камарата на лордовете, след като горната камара на парламента прие предложение, предупреждаващо за опасността от излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка. Внесеното от опозицията предложение, в което се изразява съжаление от условията в постигнатото споразумение, беше одобрено с 321 на 152 гласа. В него се предупреждава, че договорената от Мей сделка с ЕС би навредила на икономическото процъфтяване на Великобритания, на вътрешната й сигурност и на влиянието й по света.

В същото време в предложението се отправя призив към депутатите "решително да отхвърлят" възможността за излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

Евродепутати дават шанс на Лондон да отложи „Брекзит”

"Мек Брекзит" (със споразумение с ЕС), "Брекзит без споразумение" или "втори референдум" -

така френският в. "Паризиен" очертава трите варианта за Великобритания, но същевременно подчертава, че сагата няма да приключи и след днешното гласуване. "Може би след гласуването тази вечер нещата ще станат по-ясни. Засега обаче лондонският смог само стана по-непрозрачен и труден за дишане", пише френското издание.

Парламентът е напът да излъже тези, които го избраха преди две години, предупреждава британският в. "Гардиън". Депутатите се канят да се престорят, че има по-добър начин за напускане на ЕС, отколкото договорения в предложеното от Тереза Мей споразумение, а всъщност знаят, че такъв не съществува. Ако гласуват против него, те ще излъжат избирателите си, подчертава вестникът.

Споразумението не представлява финално уреждане на отношенията с ЕС, а преходен момент - начин да се постигне напредък, да се напусне ЕС, докато бъдат договорени дългосрочните търговски отношения. То не е компромис, а реално поражение за поддръжниците на Брекзита, които мечтаеха, че Лондон ще може да получи всичко, което иска - но това е единствената предложена сделка. Всичко друго е типичната парламентарна смесица от лични амбиции, партийни надпревари и истерия, посочва изданието.

Тактиката на Мей

е да покаже, че дори в един парализиран по въпроса за Брекзита парламент, нейният план все още има по-голяма подкрепа от алтернативите като преразглеждане на Брекзита на втори референдум или напускане на блока без споразумение. Евентуално смазващо поражение днес може да сложи кръст на стратегията на премиера - да поддържа плана си като възможен вариант, с надеждата че с отпадането на други варианти депутатите в крайна сметка ще го подкрепят от отчаяние, пише "Ню Йорк таймс".

Евентуално тежко поражение при гласуването в парламента - с повече от 100 гласа - обаче ще намали шансовете на Великобритания да получи по-нататъшни отстъпки от представителите на ЕС, защото те не желаят да отстъпват от позициите си, освен ако премиерката се нуждае от съвсем малко помощ, за да успее. Ако Мей понесе днес загуба с исторически измерения, позицията й може да стане незащитима и това да доведе до оставката й, подчертава "Ню Йорк таймс".

Последният случай, в който британският парламент е отхвърлял предложение на правителството с разлика от над 100 гласа, е от октомври 1924 г. и това води до парламентарни избори, припомня изданието.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@