1

Великият аятолах и дисидент Хосейн Али Монтазери предупреди днес, че ако репресиите срещу демонстрантите продължат, режимът в Иран може да падне.

"Ако иранският народ не може да се възползва от законното си право на мирни протести и стане обект на репресии, натрупването на недоволство накрая може да подкопае основите на всяко управление, колкото и силно да е то", заявява Монтазери в комюнике, изпратено до АФП.

Той призова своите сънародници, които оспорват легитимността на преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент, да продължат своите действия.

Монтазери призова и за формирането на „независима” комисия, която да реши кризата, създала се след изборите в Иран.

87-годишният духовник е един от водачите на ислиямската революция в Иран. Заради критиките си към режима обаче е поставен под домашен арест в град Кум. Освободен е през 2003 г. по настояване на над 100 ирански законодатели пред тогавашния президент Мохамад Хатами.

Изявлението на аятолах Монтазери бе направено, след като бе отменена траурна церемония, на която трябваше да бъде почетена паметта на загиналите по време на уличните протести.

От началото на протестите преди 10 дни, според официални данни, са загинали най-малко 17 души.

Сайтът "Калеме", близък до опозицията, съобщи, че вчера вечерта са били арестувани 70 университетски професори след като се срещнали със загубилия изборите Мир Хосейн Мусави, считан за реформатор.

Над 140 политически активисти, журналисти и университетски преподаватели са били арестувани след президентските избори. В. "Етеманд" публикува списък с имената на 71 видни лидери на реформистите, журналисти и членове на предизборния щаб на Мусави.

Арестите са още един признак за разрастващата се репресивна кампания на иранските власти срещу протестното движение в страната.

Днес Мусави заяви днес, че е твърдо решен да продължи борбата си срещу "сериозното" фалшифициране на президентските избори, въпреки че му се оказва натиск да се откаже от намеренията си.

В изявление, разпространено чрез неговия уебсайт, Мусави заяви също, че е готов да докаже, че зад кръвопролитията в Иран стоят тези, които носят отговорност и за подправянето на изборните резултати.

Президентът Махмуд Ахмадинеджад пък днес отново предупреди Вашингтон да не се намесва във вътрешните работи на страната му. Изявлението му бе в отговор на думите на президента на САЩ Барак Обама, че е "ужасен и разгневен" от избухналото в Иран насилие след изборите.

"Г-н Обама сбърка, като изрече тези думи ... Нашият въпрос е защо той попадна в такъв капан и каза думи, които бяха присъщи на неговия предшественик Джордж Буш", подчерта Ахмадинеджад.

"С този тон ли искате да разговаряте с Иран? Ако това е вашата позиция - тогава за какво можем въобще да разговаряме", изтъкна иранския президент, чиято изборна победа се оспорва от реформистката опозиция в страната.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@