13

П резидентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич смятат да предложат на двете правителства да изградят още един контролно-пропускателен пункт между двете държави. Това стана ясно на съвместната пресконференция на двамата държавни глави в Белград, където българският президент е на посещение по покана на сръбския си колега.

Българският президент посочи още, че ръстът на стокообмена между двете страни миналата година е значителен, надхвърлил е един 1 млрд. евро, има повишен туристически обмен, а големите свързващи ни инфраструктурни проекти са в развитие – и магистралата София-Ниш, и изграждане на газовия интерконектор между двете страни, и в областта на железопътния транспорт. На въпрос Радев отбеляза, че очакванията са до 2022 г. нашият участък от магистралата София-Ниш да е готов, а по интерконектора текат предпроектни проучвания.

Двамата обсъдиха и

европейската интеграция на Сърбия,

като Радев беше категоричен:„Реалната европейска интеграция на страните от нашия регион минава през помирение с миналото, загърбване на езика на омразата, установяване на добросъседски отношения, спазване на правата на малцинствата. Историческото помирение, върху което беше изградена единна Европа, трябва да намери място и на Балканите и трябва всички да работим заедно за това“, подчерта българският президент.

„Нашата цел е да работим заедно за перспективата на Балканите в тяхното европейско бъдеще, защото само така можем да гарантираме сигурност, стабилност, просперитет на региона“, коментира Румен Радев. „Сърбия има своята времева рамка“, отбеляза той и изрази мнение, че 2025 г. е амбициозна, но постижима цел, като, разбира се, тя иска мобилизация за решителни реформи.

Радев отбеляза, че

езикът на омразата и разединението трябва да остане в миналото,

а на негово място идват сътрудничеството и приятелските отношения. „Това е начинът да покажем, че сме извлекли поуки от уроците от миналото и можем заедно да вървим към нашето общо европейско бъдеще“, коментира българският президент.

Радев припомни, че утре заедно с президента Вучич ще имат среща с българското малцинство. „Това е първата такава съвместна среща и е наистина знаково събитие“, каза той. „Очакваме, че това наше национално малцинство ще усети по-силната подкрепа на сръбската държава, ще усети във всекидневието си по-скоро тези позитивни промени в сръбското законодателство по отношение на националните малцинства“, допълни българският държавен глава.

По думите му програмата, която е предложил Вучич, е изцяло в дух на историческо помирение и разбирателство. „Утре ще положим заедно цветя на паметника на Нешков връх, където почиват заедно сръбски и български войници, ще направим и първа копка на паметника на Свети Кирил и Методий“, каза Румен Радев.

Президентът Александър Вучич от своя страна посочи, че

взаимоотношенията между България и Сърбия с всяка година са все по-добри.

„Имахме една важна тема днес – не само за миналото, а и за нашето бъдеще, за конфликтите в миналото, как можем да превъзмогнем тези конфликти, дошло е време да отворим една нова страница за бъдеще и да се концентрираме върху приятелството“, отбеляза Вучич.

„Говорим и за българското малцинство в Сърбия, зачитайки исканията на българската страна, на българите, които живеят тук“, коментира той и посочи готовността за финансиране на медиите на български език в Сърбия, културната инфраструктура.

Двамата са обсъдили и темата за Косово.

„България признава независимо Косово, но становищата от страна на Сърбия трябва да бъдат чути, благодарни сме за уважението, което се проявява към нас“, коментира Вучич. Румен Радев отбеляза, че диалогът за Косово няма алтернатива, трябва да се намери решение на този казус, така че Сърбия да няма пречки в своята интеграция в европейските структури. „Но трябва да бъдем внимателни, аргументите на сръбската страна трябва да бъдат анализирани и оценени много внимателно, защото, ако бъдат пренебрегнати, ще получим моментно решение, но едва ли то ще бъде стабилно, рационално и устойчиво във времето“, смята Радев.

В Белград президентът Радев има срещи и с министър-председателя Ана Бърнабич и с председателя на Народната скупщина Мая Гойкович.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@