170

С АЩ ще увеличават своя ядрен потенциал до тогава, докато останалите страни не се вразумят. Това заяви американският президент Доналд Тръмп. „Докато хората не дойдат на себе си, ние ще увеличаваме ядрения си потенциал“, категоричен е той.

„Ние имаме толкова пари, колкото няма никой друг и ще го увеличаваме, докато останалите не се вразумят.

Когато те го направят, ние ще постъпим умно и ще прекратим това. И не само ще прекратим, но и ще съкратим този потенциал“, каза стопанинът на Белия дом, добавяйки, че става дума за Китай и Русия, която, според него, не изпълнява своите ангажименти по споразумението от 1987 г. за премахване на ядрените оръжия със среден и малък обсег.

Тръмп изтегля САЩ от Договора за ликвидиране на ракети

Тези думи на американския държавен глава много напомнят за ситуацията от началото и средата на 80-те години на миналия век, когато между САЩ и СССР имаше надпревара във въоръженията. На територията на Европа двете суперсили бяха разположили различни видове ракети. В крайна сметка СССР финансово не издържа на надпреварата и по времето на Михаил Горбачов взе решение за спиране на тази лудост. Това доведе до сключването на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег от Горбачов и Роналд Рейгън.

Ракетният договор трябва да включва и Китай

Според Доналд Тръмп Договорът за ликвидацията на ракетите със среден и малък обсег трябва да обхваща не само Русия и САЩ, но и Китай. „Китай не е включен в договора, той трябва да бъде включен в него“, заяви президентът преди да замине на предизборна обиколка в щата Тексас в навечерието на ноемврийските междинни избори за Конгреса.

В същото време Тръмп потвърди, че възнамерява да извади САЩ от споразумението, за което вече обяви в събота. В тази връзка той обвини Русия, че не спазва духа и буквата на този договор. „Русия не се придържа към духа на този договор. Прекратявам действието му, защото те го нарушават“, каза той.

Попитан дали неговото изявление може да се приема като „заплаха към Владимир Путин“, Тръмп отговори: „Това е заплаха към когото поискате. И това включва Китай, и това включва Русия, и това ще включи всеки, който иска да играе тази игра“. „С мен няма да се получи да играете на тази игра“, добави американският президент.

Защо се стигна до тук?

САЩ за пръв път обвиниха Русия, че нарушава договора през юли 2014 г., след това многократно повтаряха своите обвинения, с които Москва категорично не е съгласна.

На 20 октомври 2018 г. президентът Тръмп заяви, че САЩ ще излязат от споразумението, защото Русия нарушава договора. Руският заместник-външен министър Сергей Рябков нарече това решение опасна стъпка. Вашингтон беше критикуван и от Пекин и Берлин. В същото време САЩ бяха подкрепени от Лондон, а НАТО прехвърли отговорността за решението на Тръмп върху Русия, която, според оценката на алианса, „вероятно, нарушава“ договора.

Договорът беше подписан на 8 декември 1987 г. и влезе в сила на 1 юни 1988 г. Под неговото действие попадат разгърнатите и неразгърнатите ракети с малък (от 500 до 1000 км) и среден обсег (от 1000 до 5500 км) с наемно базиране. През последните години Вашингтон многократно обвиняваше Русия в нарушаването на договора. Москва категорично не е съгласна с тези обвинения и обвинява САЩ също в нарушение на договора.

Путин: Руснаците ще идат в рая при евентуална ядрена война

Това са най-новите руски оръжия

Русия извади оръжията на бъдещето

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@