Съветът за сигурност на ООН прие резолюция против ядрените оръжия
Съветът за сигурност на ООН прие резолюция против ядрените оръжия   
Източник: ЕПА/БГНЕС
7

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която му позволява да прилага мерки за забраната на износа на ядрени материали, съобщи ДПА.

Срещата на високо равнище на 15-те страни членки на Съвета за сигурност започна с приемането на резолюцията по инициатива на САЩ.

Американският президент Барак Обама, който председателства заседанието, даде ход на гласуването веднага след началото му и обяви: "резолюцията беше приета единодушно".

Документът призовава страните да подпишат и ратифицират Договора за неразпространение на ядрените оръжия, ако все още не са го направили, както и Договора за всеобща забрана на ядрените опити (ДВЗЯО).

Вашингтон подписа втория документ, който все още не е влязъл в сила, но не го ратифицира. Обама обеща да включи САЩ в договора.

Договорът за неразпространение на ядрените оръжия е подписан от 189 държави.

Сред тях обаче не са Индия и Пакистан, които се сдобиха с ядрено оръжие, и Израел, за който се смята, че го притежава, но никога не го е признавал публично. Северна Корея напусна договора през 2003 г., припомня АФП.

Резолюция 1887 подкрепя и консолидира ролята на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и потвърждава правото на всички страни "без разлика" да използват мирния атом.

Документът дава право на страните снабдителки да изискват връщането на ядрените материали и техника, ако страните получателки не отговарят на правилата за сигурност на МААЕ.

Освен лидерите 15-те страни членки на заседанието присъстват бившите държавни секретари на САЩ Хенри Кисинджър и Джордж Шулц, бившият министър на отбраната на САЩ Уилям Пери, медийният магнат Тед Търнър, бившият американски сенатор Сам Нън и кралица Нур, вдовицата на йорданския монарх крал Хюсеин. На заседанието бяха поканени и много знаменитости, включително актьорът Майкъл Дъглас, който е посланик за мир на ООН за разоръжаването.

Обама е първият американски президент, председателстващ среща на върха на Съвета за сигурност. Според него следващите 12 месеца ще бъдат критична за световните усилия за контрол над ядрените въоръжения.

Едно единствено ядрено оръжие, използвано в голям град, може да причини огромни разрушения, посочи президентът. По неговите думи световните усилия ще бъдат насочени към блокирането до четири години на всички ядрени материали.

"Не става въпрос да се набележи една държава, каза Обама. Международните закони не са празни обещания, договорите трябва да се прилагат".

Русия е готова да съкрати тройно ядрения си арсенал и обсъжда това със САЩ, каза руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Русия винаги е била надежден и предсказуем партньор в сферата на ядреното неразпространение и разоръжаването", каза Медведев на срещата на високо равнище на 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ и Русия направиха безпрецедентни съкращения на стратегическите си ядрени арсенали в рамките на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-1), посочи Медведев.

"Неведнъж заявихме и отново повтаряме, че сме готови да се движим напред и да намалим броя на носителите повече от три пъти", каза президентът. "Сега този въпрос е на масата на преговорите и ние го обсъждаме с американските си партньори".

"Готови сме, както се разбрахме с президента на САЩ, да работим заедно срещу предизвикателствата на ракетното разпространение и се надяваме, че всички заинтересовани страни също ще се включат в тази работа", каза Медведев.

Той обаче подчерта, че ситуацията в сферата на неразпространението на ядрените оръжия се "променя по-бавно, отколкото ни се иска".

По думите на Медведев вече има нови опасности, най-голямата от които е "появата на ядрени компоненти в ръцете на терористите".

Подходът към проблемите в тази сфера трябва да се модернизира, каза руският президент и призова Съвета за сигурност да засили "защитната система", за да спре достъпа на терористите до ядрените компоненти.

Медведев подчерта, че Русия ще направи всичко необходимо за подписването на новия Договор за стратегическите нападателни оръжия.

На заседанието премиерът на Великобритания Гордън Браун заяви, че светът трябва да обмисли налагането на "много по-строги санкции" срещу Иран, ако Ислямската република продължи да развива ядрената си програма.

"Тъй като доказателствата, че Иран нарушава международните споразумения стават все повече, ние трябва да обмислим възможността за по-строги санкции", каза Браун. По неговите думи практическото изпълнение на световната сделка за ядреното разоръжаване ще бъде невъзможно, ако Иран и Северна Корея продължават да създават ядрено оръжие и да застрашават мира в региона.

Президентът на Франция Никола Саркози също заяви, че по отношение на Иран трябва да има окончателно решение и че моментът за това е настъпил. "Подкрепям предложението на САЩ за преговори с Иран, но това предложение не даде нищо на международната общност", каза Саркози.

"Иран има все повече центрофуги и обогатява все повече уран. Към това трябва да добавим изявленията на иранските лидери, които искат да изтрият от лицето на земята Израел - страна членка на ООН", заяви Саркози.

Иран е готов да участва в сериозни преговори за спорната му ядрена програма, но настоява "незаконните искания" към Ислямската република да бъдат оттеглени, съобщи Ройтерс.

"Ислямската република повтаря готовността си да участва в сериозни и градивни преговори със заинтересованите страни", се казва в изявление на иранската мисия при ООН, разпространено след заседанието на високо равнище на Съвета за сигурност на световната организация.

"В същото време ние вярваме, че необходимото условие за тези преговори е оттеглянето на неоснователните и незаконни искания, които през последните години доказаха своята безполезност", се казва още в изявлението.

Италианският външен министър Франко Фратини заяви в Ню Йорк, че групата на осемте най-развити страни (Г-8) дава на Иран три месеца срок, за да се ангажира с прекратяване на програмата си за обогатяване на уран и избегне нови санкции, предаде АП.

Фратини, чиято страна е ротационен председател на Г-8, уточни, че външните министри от групата са се споразумели "да дадат шанс на Иран".

Неофициалното споразумение ще бъде преразглеждано всеки месец до края на годината, отбелязал италианският външен министър.

Председателят на Китайската народна република Ху Цзинтао обеща, че Китай няма да използва ядрено оръжие и ще поддържа своите ядрени арсенали на минимално равнище.

"За да гарантираме сигурността на всички хора на планетата, ние трябва да премахнем опасността от ядрена война", каза Ху.

"Китай винаги е подкрепял и подкрепя пълната забрана на разпространението на ядрени оръжия, но страната ни следва стратегия за ядрена самоотбрана и се придържа към политиката да не използва ядрено оръжие първа", заяви китайският лидер.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун определи приемането на резолюцията като исторически момент.

"Това е исторически момент, който предоставя възможност за нов старт към ново бъдеще", каза Бан. Той похвали примера на САЩ и Русия, който вече направиха стъпки към ядрено разоръжаване.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадеи призова за създаването на "международна банка за обогатен уран". Трябва да има квота за доставки на обогатен уран за атомните електроцентрали, каза Барадеи. Според него по този начин "страните няма да се изкушават да обогатяват уран сами".

По думите на Барадеи сигурността на радиоактивните материали и опасността те да попаднат в ръцете на екстремистки групировки е сериозен проблем. Само през изминалата година бяха регистрирани няколко стотици случая на кражба на ядрени материали, посочи генералният директор на МААЕ.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 21 минути

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 1 час

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 2 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 2 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 3 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 3 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 3 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично