САЩ и Русия подписаха ключови споразумения
Източник: ЕПА/БГНЕС
10
Ди и времето насърчава затопляне на руско-американските отношения, като се има предвид ниската температура за лятото в Москва - едва 11 градуса, забеляза руският президент Дмитрий Медведев, който днес посрещна американския си колега Барак Обама на първото му официално посещение в Русия.

"Дори и времето насърчава този вид разговори. Навън е студено, така че ще можем да работим както трябва на закрито", заяви Медведев в началото на разговорите с един от най-важните си гости в Кремъл.

Обама пристигна днес на тридневно посещение в Москва, за да "рестартира" отношенията с Русия, които бяха в застой при неговия предшественик Джордж Буш. Предишното му посещение бе през август 2005 г., когато още беше сенатор.

На съвместна пресконференция Медведев потвърди волята си двете сили да достигнат "ниво на сътрудничество, достойно за 21 век".

"Нашата среща е първа важна крачка в процеса по засилване на сътрудничеството, което трябва да бъде ползотворно и за двете държави. Ако нашите две страни спечелят, целият свят ще спечели", подчерта руският президент.

От своя страна Обама определи руския си колега като прям и професионалист. Според него Медведев ще изпълни договорите, които двамата сключиха днес, вкл. предварителното споразумение за съкращаване на ядрените арсенали на САЩ и Русия.

Ядрени арсенали

Документът, подписан след продължилите три часа разговори, ще бъде ръководно начало за преговорните екипи, които работят по изготвянето на нов американско-руски договор в тази област. Той ще замени изтичащия на 5 декември СТАРТ-1.

Предварителното споразумение предвижда Вашингтон и Москва да намалят в рамките на седем години (след влизането в сила на новия договор) до 1500-1675 броя на ядрените си бойни глави.

Техните носители - междуконтинентални ракети, подводници и стратегически бомбардировачи, пък ще бъде съкратен до 500-1100.  В момента Русия и САЩ разполагат с по около 2000 ядрени бойни глави.

Афганистан

Обама и Медведев подписаха и съвместно споразумение, с което потвърждават ангажимента си за борба с тероризма и наркотрафика в Афганистан.

Белият дом съобщи, че двамата лидери са поели ангажимента да работят съвместно за подобряване на афганистанската икономика, социалните структури и жизненото равнище.

Разгромът на талибанските и свързаните с "Ал Кайда" бунтовници в Афганистан е една от основните външнополитически цели на американската администрация.

Руснаците подкрепят целите й, вкл. поради това, че в Русия влизат много наркотици, тръгнали от Афганистан.  Те се опасяват и от разрастването на ислямския екстремизъм в бившите съветски републики, които граничат с Афганистан.

Транзит на военна техника

Русия и САЩ сключиха и споразумение на транзит на въоръжение, военна техника, военно имущество и военен персонал през руска територия за Афганистан.  Новият документ допълва предишна договореност, в която още не се разрешаваше транзитът на въоръжение и военна техника през Русия.  

Сега САЩ ще могат да използват руското въздушно пространство за транспортиране на войници, оръжия, боеприпаси, части и превозни средства, вкл. бронирани машини, с 4500 полета годишно без да плащат навигационни такси, нито да им се налага да правят междинни кацания на руска земя.  

Това ще спести 133 млн. долара годишно от гориво и други разходи на американското правителство и ще му позволи да спечели ценно време при транспорта.

Новите транзитни пътища са важни за САЩ, тъй като съществуващите в момента през Пакистан често са обект на атаки от екстремисти.

Споразумението ще е със срок една година и с възможност да бъде удължавано неограничен брой пъти при взаимно съгласие на двете страни. То трябва и да бъде ратифицирано от руския парламент.

Противоракетен щит

Запазват се обаче разногласията между Москва и Вашингтон по проекта за американски противоракетен щит в Европа. Това заяви руският зам.-външен министър Сергей Рябков пред ИТАР-ТАСС.

"Засега не сме на едно мнение по оценката на последиците от едно или друго решение на администрацията на САЩ. За нас остава отворен въпросът за третия компонент от противоракетния щит, чиито елементи може да се разположат в Чехия и Полша".

Президентите на САЩ и Русия са възложили на експерти от двете страни съвместно да анализират сегашните балистични рискове и да направят препоръки в опит да решат спора, съобщи Белият дом.

Двете държави също така ще прегледат всички налични средства за сътрудничество в областта на наблюдението на балистичните програми в света.

Американско-руска комисия

След размяна на дипломатически ноти днес работата на създадена през 1992 г. американско-руска комисия, която издирва изчезнали военнослужещи и военнопленници при военни конфликти като Втората световна война, Виетнам и Афганистан, бе възобновена.

Русия беше замразила участието си в тази комисия през последните пет години, а през 2006 г. отмени прекия достъп на американски изследователи до архивите си с информация за съдбата на американски военнослужещи, намиращи се в неизвестност.

Четири работни групи ще издирват военни, обявени за изчезнали по време на Втората световна война, Корейската война, Виетнамската война и Студената война, включително съветски военнослужещи, изчезнали в Афганистан, и твърденията, че американски войници са били задържани в трудови лагери в Съветския съюз, се уточнява в изявление на Белия дом.

Бизнес

Резултат от посещението на американския президент в Русия са и сделки за над 1,5 млрд. долара. В по-дългосрочен план обаче промяната в бизнеса между двете държави ще зависи от действията на Москва за поощряване на върховенството на закона.

Нуждаем се от сигурност, че нещата ще останат стабилни, че основните правила ще се запазят стабилни, заяви пред журналисти председателят на управителния съвет на компанията за производство на земеделски машини "Диър" (Deere & Co.) Самюъл Алън, който обяви инвестиция в Русия за 500 млн. долара през следващите пет-седем години.

Новите инвестиции на компанията се прибавиха към капиталовложенията на американския гигант за производство на безалкохолни напитки "Пепси", както и на самолетостроителя "Боинг".

"Пепси" обяви днес, че ще се обедини с най-голямата си бутилираща компания "Пепси ботлинг груп", за да инвестира 1 млрд. долара в Русия за три години. Решението е част от дългосрочната стратегия на компанията да се разрасне на нововъзникващите пазари.

"Боинг" ще създаде утре смесено дружество с най-големия в света производител на титан - руската компания "ВСМПО-Ависма," съобщиха днес източници, цитирани от Ройтерс. Предприятието ще произведе титан за 700 - 900 млн. долара за планирания самолет "Дриймлайнър 787" на "Боинг".
Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 5 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 8 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 9 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 11 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 11 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 12 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen