Нобелът за Обама - критики и похвали
Източник: ЕПА/БГНЕС
12

Присъдената вчера на американския президент Барак Обама Нобелова награда за мир (NobelPrize.org) предизвика вълна от разнородни коментари от страна на световните лидери и медии.

Лидери

Барак Обама олицетворява новия дух на диалог по най-големите световни проблеми, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Той сподели, че поздравява от все сърце Обама за наградата, защото той въплъщава новия дух на диалог и лична ангажираност по най-големите световни проблеми.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също поздравиха американския президент. Тази награда е заслужена почит за изключителното лидерство на президента Обама, за отдадеността му на каузата на мира и за неизменната му ангажираност в международната дипломация, посочи в изявление Солана.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази задоволство от присъждането на Нобеловата награда за мир на Барак Обама.

Наградата е признание за привързаността на Барак Обама към ценностите на мира и напредъка на човечеството, заяви той. "Присъждането на наградата на президента Обама, лидера на най-голямата военна сила света, още в началото на мандата му, е израз на надеждите, които той породи на световно ниво с визията си за един свят без ядрени оръжия", се казва в изявление на председателя на ЕК.

"Разглеждам тази стъпка на Нобеловия комитет като свидетелство за реалистичното виждане за динамиката на световното развитие. Надявам се, че това решение ще послужи като допълнителен стимул за нашата съвместна работа по създаването на нов климат в международната политика и лансирането на принципно важни за глобалната сигурност инициативи", каза президентът на Русия Дмитрий Медведев.

Важно е американските лидери да показват във водачеството си принципи, основани на идеалите на САЩ за свобода и свободомислие, се казва в писмото на Далай лама до Обама. Тибетският духовен водач е носител на Нобеловата награда за мир от 1989 г.

"Подобен подход не само ще подобри репутацията на САЩ, но и ще даде огромен принос за намаляване на напрежението в света", изтъква Далай лама.

"Нобеловата награда за мир, присъдена на Барак Обама, е стимул за президента и за всички нас да полагаме още усилия за мира", заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от световните агенции. "За кратко време Обама съумя да наложи нов тон и да постави началото на диалог", допълни Меркел, която в периода 2-3 ноември ще посети САЩ и ще се срещне с Обама.

Френският президент Никола Саркози отбеляза, че връчването на Нобеловата награда за мир на Обама е знак за завръщането на Америка в сърцата на всички народи по света. "Наградата ще засили решимостта на Обама да работи за справедливостта, за мира и за запазването на голямото равновесие на нашата планета", казва също Саркози в изявлението си. Твърди се, че Саркози също е бил сред номинираните за наградата тази година.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази днес надежда, че заедно с Барак Обама ще успеят да постигнат напредък към мира. Предварително изпитвам задоволство за работата си в близко сътрудничество с Вас през следващите години в полза на мира и в името на надеждата на народите в района, които заслужават да живеят в мир, сигурност и с чувство за достойнство. Вие вече вдъхновихте толкова много хора по света и знам, че тази награда изразява също надеждата, че Вашето управление ще възвести нова ера на мир и помирение, отбелязва Нетаняху в обръщението си към Обама.

Малко по-рано израелският президент Шимон Перес - самият той носител на Нобеловата награда за мир за 1994 г. - също сърдечно поздрави Обама. Вие донесохте на цялото човечество нова надежда. Под Ваше управление мирът се превърна в истински приоритет, заяви в послание до Обама Перес. Малцина лидери са успели да променят мисленето в света за толкова кратко време и така убедително, се казва в поздравлението на израелския президент към американския му колега.

Присъдената на президента Обама награда е признание на възприетата от него стратегия на диалога, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Филип Кроули. Държавният секретар Хилари Клинтън смята, че тази награда "не само е напълно заслужена, а и че е признание на стратегията на диалога, на нуждата да се работи съвместно и многостранно за решаване на световните проблеми".

"Много съм щастлив. Искам да поздравя Обама от все сърце. Светът се промени, откакто той стана президент на САЩ", каза японският премиер Юкио Хатояма.

Лидерът на Арабската лига Амр Муса също изрази задоволство от наградата на Обама и вижда в нея стимул за усилията за близкоизточен мир.

Фидел Кастро заяви, че присъждането на Нобеловата награда за мир на Обама е "положителна мярка", чиято цел е да бъде възприета като критика срещу "политиката на геноцид", водена от предшествениците на американския президент.

Присъдената вчера на президента на САЩ Барак Обама е в добри ръце, заяви президентът на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва. Той добави, че Обама би трябвало да сподели наградата си с американците, които избраха първия си чернокож президент. "Това беше изключителен напредък, който заслужава да бъде възнаграден", каза бразилският президент.

Съперникът на Обама за президентския пост на САЩ, републиканецът Джон Маккейн заяви, че е горд, че опонентът му от миналата година е получил това престижно отличие.

Удостояването на Барак Обама с Нобеловата награда за мир е смел израз на международна подкрепа за далновидността и всеотдайността му, отбеляза бившият президент на САЩ Джими Картър. Самият Картър получи такава награда през 2002 г., двадесет години след като слезе от поста. Според бившия президент наградата показва, че правителството на Обама е надежда както за американците, така и за хората по света.

Римокатолическата църква приветства присъждането на Нобеловата награда за мир на американския президент, особено в светлината на демонстрираната от него обвързаност с насърчаването на мира по света и с ядреното разоръжаване, заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

Нобеловият комитет взе прибързано решение, като присъди Нобеловата награда за мир на президента на САЩ, заяви иранският външен министър Манушер Мотаки.

"Ако получаването на тази награда подейства като насърчение за отхвърляне на войнолюбивата и едностранна политика на предишните американски администрации да се създаде подход, основан на мира, тогава нямаме нищо против", уточни Мотаки. Все пак решението на Нобеловия комитет е прибързано, а наградата е "подранила", заяви иранският външен министър. Според него е щяло да е по-уместно да се присъди тази награда на Обама "след като американските войски се изтеглят от Афганистан и Ирак".

Според Нобеловия лауреат за мир за 1983 г., основателя на синдиката Солидарност и бивш полски президент Лех Валенса присъждането на Нобеловата награда на Обама става прекалено бързо.

"Какво, Обама ли печели? Толкова бързо! Та той не е имал време да направи каквото и да е. За момента той само прави предложения", беше първата реакция на Валенса.

Обама вече обяви, че ще пътува до Осло, за да получи наградата. Церемонията ще се състои на 10 декември. Той също така каза, че ще даде за благотворителност всичките 1,4 млн. долара, които съпровожда наградата.

Медии

В световните медии също се разделиха на две - едни наблягаха на победата на идеалите, други порицаваха прекалено политическото решение. Повечето издания отбелязват, че тази година престижният приз е присъден по-скоро за добри намерения, отколкото за конкретни постижения.

На пръв поглед Нобеловият комитет сякаш е избрал Обама като лауреат за приза: "Благодарим, че не си Буш", пише британският "Гардиън".Все пак крайният срок за определянето на номинациите беше едва няколко седмици, след като Обама встъпи в длъжност като президент. Към този момент основното му постижение беше, че замени Джордж Буш.

И все пак досега Обама действително постигна значителен успех и доста смекчи международно напрежение. Той просто откъсна плода на дипломацията, който толкова години напразно висеше над главата на правителството на Буш. Споразумението с Русия за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия може би няма да бъде сключено преди крайния срок през декември, но по своята същност то ще бъде наистина значимо пряко постижение, отбелязва "Гардиън".

Лондонският "Таймс" заема доста по-остра позиция спрямо решението на Нобеловия комитет. Присъждайки най-престижното политическо признание на Барак Обама, който е президент едва от девет месеца, Нобеловият комитет излага на опасност съществуването на цялата комедийна индустрия, коментира "Таймс".

Комитетът постави надеждата над резултатите и обещанията над постиженията. Наградата омаловажава себеотрицанието на много нейни носители от миналото. Всъщност тя очевидно е политически и партийно мотивирана - сигнал за облекчението на Европа, че Джордж Буш вече не е президент, пише "Таймс". Тази година обаче нямаше Нобелова награда за мир. Това беше Нобелова награда за политика, заключава изданието в редакционна статия.

"Дейли телеграф" е още по-саркастичен. Въз основа на наблюдението, че тази година наградата беше присъдена за добри намерения, вестникът предлага свои номинации за други награди. Той например предлага следващата година иранският президент Махмуд Ахмадинеджад да получи Нобеловата награда за физика заради стремежа си да създаде много голяма бомба за много малко време.

Вестник "Ню Йорк таймс" представя мненията на няколко изтъкнати журналисти и специалисти по международни отношения и външна политика. Според редактора на германския седмичник "Цайт" Йозеф Йофе наградата представлява отмъщението на Европа към Джордж Буш за неговата едностранчива и войнствена политика.

Йофе отбелязва, че в миналото Нобеловата награда за мир се е връчвала в по-голяма степен въз основа на реалните постижения. Като примери той посочва носителя на наградата за 1970 г. Норман Борлауг, който, без излишно преувеличение, спаси Третия свят със своята "зелена революция", Вили Бранд, лауреат през 1971 г., който успя да постигне единение в Европа със своята "остполитик" (източна политика), както и Менахем Бегин и Ануар Садат, носители на наградата през 1978 г., които сключиха мир, устоял като по чудо на две интифади, две войни в Ливан и една в ивицата Газа.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности