2

Както знаеш, милиони българи от различни поколения по най-разнообразни причини са решили да потърсят по-добър живот в чужбина. Сред тях естествено има и музиканти, някои от които са се наложили на тамошната сцена. "Ролинг стоун" (RollingStone.bg) иска да те запознае с - предполагаме - малка част от тях.

Ирина Чиркова
Виолончелистка, записва с рок звезди, авторка на филмова музика
Лос Анджелис, САЩ
Родена в София

Коя е тя: Ирина Чиркова (IrinaChirkova.com) е българката, чието виолончело хипнотизира Съли Ърна от Godsmack и той я покани да свири в соловия му дебют Avalon. Двамата се запознават в бостънското студио "Сенктъм Саунд", където Ърна работи върху албума си. "Първоначално той ме покани да запиша соло чело само за една от песните - разказва тя. - След като чу как подхожда на цялостната му визия, каза на продуцентите: "Нека Ирина да участва във всяка песен, която ѝ хареса." Тя свири и в последния албум на Godsmack в песента, която дава заглавието на албума - The Oracle. Наскоро участва и в записите на Pipe Dreams - дебютния солов проект на звездата от суперуспешния музикален сериал Glee Марк Селинг.

Връх: "Най-вълнуващото при мен напоследък е, че спечелих място в групата на Селин Дион за концертите й през пролетта и лятото на 2011 г. - разказва Чиркова. - Ще се налага да пътувам често от Лос Анджелис до хотел "Сийзърс Палас" в Лас Вегас, който беше построен преди осем години специално за спектакъла на Селин." Ирина се е появявала в едни от най-рейтинговите щатски телевизионни програми: има участия с Кайние Уест по Ем Ти Ви и Си Би Ес, тази година акомпанира на Пи Диди на церемонията за наградите на БЕТ, а милиони са я слушали да свири в шоуто на Дейвид Летърман. "Правила съм концерт за Бил Клинтън" - разказва българката, която има и колекция престижни награди от класически конкурси.

Тук: Ирина е родена в София в семейството на математици, които са и бивши цигулари. "Спомням си деня, в който мама ме заведе в софийското Музикално училище. Бях на пет годинки. Изпитът по чело беше последният. Само там имаше свободни места за учебната година, за която кандидатствах. Приеха ме. Така челото остана с мен завинаги - разказва тя. - Харесвам тембъра и диапазона на този инструмент. Той напомня на човешкия глас - едновременно нисък и висок, меланхоличен, но експресивен!" Учи една година в Музикалната академия, след което е приета в консерваторията в Бостън, където завършва магистърска степен по виолончело. "Най-силно влияние като музикант имам от майсторски класове на световни челисти като Йо-Йо Ма и Бърнард Грийнхаус. Обичам моите преподаватели Ани Атанасова, Венцеслав Николов, Георгита Николова, Андрю Марк, Ронда Райдър и майка ми - Йорданка."

Там: Ирина живее в САЩ от 13 години. Освен че е много ангажирана като солов и оркестров музикант, има и своя група, CCBONNES (чуй ги ), в която на електрическо чело си партнира с две електрически цигулки. Свири по сцените на Дубай, Катар, Гърция, Канада и Щатите. Най-голямата световна фабриката за шоубизнес и развлечения - Лос Анджелис - я съблазнява преди година с нови възможности. "Искам да си имам хеликоптер, който сама да управлявам, за да прелитам над непоносимия трафик - мечтае с усмивка тя. - Би било много забавно!"

Завръщане: "Едва успявам да отскубна някой час, за да играя тенис на маса или да поплувам" - казва Ирина, която планира близките месеци и по-далечното бъдеще с много концерти, записи и ученици в Щатите. В спомените си и за ваканциите обаче се връща в България.

Елена Розберг

***

Пламен Траянов-Пърси
Бас и кийборди в Acey Slade & the Dark Party
Ню Йорк, САЩ
Роден в София

Кой е той: Роден в музикантско семейство, израснал с рок и метъл, фен на "Найн инч нейлс" (NIN.com), "Скини пъпи" (SkinnyPuppy.com) и Meshuggah, днес Пламен Траянов-Пърси свири на бас и кийборди в Acey Slade & the Dark Party - нов проект на познатия от "Мърдърдолс" (MurderDollsBand.com) и "Доуп" (DopeArmy.com) нюйоркски музикант Ейси Слейд. Умелата комбинация между надъхващи рок рифове и електроника, излъскан индъстриъл и мрачни лирики в дебюта The Dark Party е оценена високо от фенове и критика (4/5 оценка в Kerrang!). "Албумът ни получава такива отзиви не от сульо и пульо - не без гордост изтъква Пърси. - Това ни даде много здрав тласък."

Връх: През пролетта Acey Slade & the Dark Party отварят за бившия китарист на "Кис" Ейс Фрийли на турнето му на Източното крайбрежие на САЩ. "Това ми е като Орден за храброст - казва Пърси. - Свирихме на сума ти места, шоуто в "Нокиа Тиътър" в Ню Йорк беше разпродадено." Най-важното по думите му обаче е, че с новата група няма никакви скучни моменти на безделие. "Ако ме питате след една година какво ми е най-голямото постижение, ще е доста различно - казва той. - Постоянно нещо се случва."

Тук: "Нямаше друг път за мене - обяснява решението си да се захване с музика Пърси. - Майка ми свири на виола, а баща ми на пиано, беше преподавател в консерваторията." Групата му "Огнен звук" се събира през 1988 г. и постепенно се налага на сцената редом с имена като "Ера" и "Ахат". "Носехме изключително много грим и бяхме единствената група, която пееше изцяло на английски" - разказва Пърси.

Там: Заминава за САЩ през 1991 г. "Винаги ми е било мерак да видя за какво става дума в Щатите, защо на всички им щъкат очите натам - разказва Пърси. - Удаде ми се възможност и за мен нямаше връщане назад." Продължава да се занимава с музика, свири в различни проекти, има студио. Преди шест години се запознава с Ейси, който тогава свири в Trashlight Vision. Пърси "пише електроники" за неизлезлия втори албум на групата. Няколко години по-късно Ейси му дава диск с пет демо записа на новата си група и му казва: "С това се занимавам в момента. Искаш ли да участваш?"

Завръщане: "Връщал съм се в България точно за осем дни през 2003 г. - разказва Пърси. - Първите три-четири дена гледах като теле, защото за 12 години доста неща се бяха променили." Смята да идва отново догодина, като има вероятност това да включва и свирене тук.

Стефан Топузов

***

Ева Попов
Пробиваща инди рок изпълнителка
Мелбърн, Австралия
Родена в Мелбърн

Коя е тя: Ева Попов бе обявена от музикалните радиостанции в Мелбърн за един от най-талантливите млади изпълнители от инди поп-рок сцената в Австралия. Българката, която е учила класическо пиано в най-престижния колеж по изкуства в страната, има издадени два солови албума. Най-новата й колекция авторски песни излезе преди месец под псевдонима Hello Satellites. "За записите каних приятели и съседи да свирят на барабани, струнни инструменти, тромпет и да пеят - разказва 27-годишната Ева. - Голяма част от песните записах вкъщи, късно нощем. С продуцента Ник Хъгинс работихме и в неговото студио, което се намира в църковна къща. Там се чувствах много уютно. Аз съм израснала в такава обстановка, защото баща ми е свещеник в българската църква в Мелбърн."

Връх: Музикалната преса в Австралия определи последния албум на Ева като едно от най-красивите неща, случвали се на местната музикалната сцена за 2010-та година. Песните ѝ често звучат в ефира на националното радио на Австралия Tripple J. През 2008 г. печели организиран от радиото конкурс, наградата от който е свирене на фестивала Fuse, най-големият форум в австралийската музикална индустрия.

Там: В историята на Ева звучи музика от самото начало. Всички в българското семейсто Попови пеят прекрасно - майка й, баща й и двете по-големи сестри. На пет годинки тя сяда пред пианото. Петнадесет години по-късно грабва китарата и започва да пише песни по свои стихове. Печели конкурс за млади автори на музика и издава дебютното си ЕР Photos of the Sun. След това, почти едновременно с излизането на втория ѝ албум Me, the Sea & Stars, се ражда и дъщеричката й Мейзи. Майчинството предизвиква сеизмична промяна в живота на Ева. "Докато пеехме песнички с Мейзи и разглеждахме книжки с картинки, осъзнах, че мога да гледам на нещата доста по-леко и това да звучи в музиката ми. Вече използвам по друг начин думите радост и свобода. След като дъщеря ми се роди, правех дълги вечерни разходки с количката. Нощем виждах големия град по различен начин. Така го нарисувах и в песните си."

Завръщане: Била е в България четири пъти, последния - преди 13 години. Тук живеят двете ѝ лели и шестима първи братовчеди. "Копнея да се върна и планирам пътуване през 2011 г., за да видя роднините си и дъщеричката ми да научи български" - казва Ева.

Елена Розберг

***

Валери Кьосовски
Китарист на Kultur Shock
Сиатъл, САЩ
Роден в София

Кой е той: "Гледам на себе си като на пациент, възстановяващ се след преболедуван прог рок период - казва за себе си китаристът на Kultur Shock Валери Кьосовски. - Лекарството е пънк." Именно пънкът, редом с фолк, метъл и - по неговите думи - балканско "е с'а ви ебах майката" отношение, е основна съставка на запалителната смес, с която имигрантската шайка от Сиатъл шашка неподготвените американци от 1996 г. насам. През ноември започват записи за нов албум, който вероятно ще се казва Ministry of Kultur.

Връх: Десет години след присъединяването си към групата Валери смята за свое най-голямо постижение неподражаемото звучене и неподправената, истинска и стопроцентова отдаденост на Kultur Shock към музиката. "Пет албума, стотици концерти, десетки хиляди километри път, едни от най-добрите сцени в Европа и САЩ, невероятни музиканти и продуценти - изрежда преживяванията си той. - Аз съм едно щастливо копеле, какво повече мога да кажа?"

Тук: В края на 80-те брат му Оги Кьосовски разръчква българския рок като барабанист на "Контрол", а той - като китарист на прог бандата "Орион". "Много музиканти преминават от група в група, докато израстват. Аз свирех в една и съща група, но с различни хора - разказва той, - беше като училище за рок." В последния период преди заминаването му "Орион" пишат песни заедно с Милена Славова. Една от тях е "Не'ам нерви".

Там: "Усещането, особено след първите истински избори, бе сякаш някой ограби мен, моите приятели и семейството ми от шанса да станем част от света" - връща се към спомените си от 1990 г. Валери. През тази година заминава - първо за Германия, после за САЩ, където се установява в Сиатъл. "Забавно беше, че пристигането ми съвпадна с бума на грънджа в града - разказва той, - така че яхнах вълната като барман и мениджър в рок бар." Десет години се лута в музикално отношение, преди през 2000 г. бившият барабанист на "Орион" и тогавашен на Kultur Shock Боби Йочев да го покани в групата, която тогава прави завой към по фолк звучене и се нуждае от втори китарист.

Завръщане: Три пъти е идвал за концерти в България с Kultur Shock, но отвъд това не се връща особено често. "Толкова много места, толкова малко време..." - казва той.

Стефан Топузов

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 5 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 7 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 10 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 11 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 12 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 12 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 12 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 12 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 13 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 13 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 13 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 13 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 13 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 13 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете