16

З а тези, които винаги са искали да станат част от някоя романтична приказка, "Трипадвайзър" предлага 10 забележителности по света, които могат да задоволят тази романтична фантазия.

Колмар, Франция

Колмар е град в района на Елзас, Североизточна Франция. Историческият център на града, който е красиво съхранен от разрухата на времето, се определя като защитена област и редовно се реставрира.

Източник: Thinkstock/Guliver

Колмар, опазил цялото си архитектурно богатство от XIII в. до наши дни, без това да го е превърнало в град-музей, покорява със старинността си – една съвременна приказка.

Източник: Thinkstock/Guliver

Замъкът Нойшванщайн в Бавария

Източник: Thinkstock/Guliver

Замъкът е построен от баварския крал Лудвиг II през 1869 г. в планинските зъбери на Алпите.

Стотици посетители от цял свят ежедневно се събират пред замъка Нойшванщайн в Бавария и се любуват не само на впечатляващата архитектура, но и на прекрасния изглед към долината. Докъдето стига погледът всичко е зелено и покрито с поля и гори. Между тях издигат снага бели църкви с червени покриви, заобиколени от тюркоазеносини езера.

Вижте повече за Нойшванщайн тук.

Манастирът Такцанг в Бутан

Източник: Thinkstock/Guliver

Манастирът Такцанг, наричан още „Гнездото на тигъра”, е едно от най-свещените места в Бутан. Този приказен храм е разположен в скалистите планини на Бутан и се счита за едно от най-свещените будистки места по света. Манастирът смайва посетителите си с невероятна красота и архитектура.

Такцанг днес е една от най-големите забележителности на територията на планинското Кралство Бутан. Намира се в Хималаите, като е разположен във високите скали над долината Паро. „Гнездото на тигъра” е обгърнато от извисяващите се до 3120 метра надморска височина скалисти планини. Манастирът стои застинал върху гранитни скали, разположени на 700 метра над самата долина Паро.

Мрачният жив плет в Северна Ирландия

Източник: Thinkstock/Guliver

Живия плет е уникален участък от път, намиращ се близо до селцето Армой, Северна Ирландия. През последните 300 години буковите дървета, които растат от двете страни на алеята, са се вплели и са създали уникален естествен тунел, където светлината и сянката си играят през преплетени клони.

Този красив път е засаден с букови дървета от семейство Стюарт през XIII век. Целта им е била той да има функцията на завладяващ пейзаж и да впечатлява посетителите, докато пътуват към имението им.

Каса Батийо, Барселона, Испания

Източник: Thinkstock/Guliver

Уникалната сграда е построена през 1877 г. Тя се намира в сърцето на Барселона и е един от шедьоврите  на испанския архитект Антони Гауди. Стилът на Гауди е много разпознаваем. Структурите пред прозорците на сградата напомнят кости, които се сливат в една обща флорална декорация. Големите прозорци в центъра наподобяват отворена уста, а покривът прилича на гърба на дракон и е украсен с керамични плочки.

Езерото Блед в Словения

Източник: Thinkstock/Guliver

Блед е разположено в билото на планината, а в средата му се намира и единственият остров в страната. Съвсем близо до брега е замъкът Блед, който е един от най-старите средновековни замъци в Словения.

Катедралата Лас Лахас, Колумбия

Източник: Thinkstock/Guliver

Катедралата Лас Лахас е едно от съкровищата на Колумбия. Тя е разположена в планините на един от склоновете на каньона на река Гуаитара. Ако обичате приключенията, дори пътят до катедралата ще ви впечатли. За да стигнете до Лас Лахас, трябва да преминете по каменен мост над пропастта.
Легендата гласи, че това е мястото, през което е минала  индианка, носеща глухонямата си дъщеря  Роза на гърба си. Уморена от пътя, тя седнала близо до Лас Лахас.  Тогава Роза проговорила за първи път, че ѝ се е привидяла пещера. По-късно мистериозна рисунка на Дева Мария, носеща малко дете, била открита върху една от стените на пещерата. След изследване на рисунката не са били намерени следи от бои, нито пък било установено това да са пигменти на скалата. При вземане на проба се оказало, че цветовете са импрегнирани в самата скала на дълбочина от няколко метра.

Пещерните жилища в Кападокия, Турция

Източник: Thinkstock/Guliver

Кападокия е историческа област в Мала Азия, между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатия и Фригия в поречието на река Къзълърмак. Тази област е сред най-впечатляващите райони на Турция - особено мястото с "лунния пейзаж”, намиращо се близо до градовете Юргюл, Гьореме, Учисар, Аванос и Мустафа Паша, където ерозията е образувала пещери, пукнатини, "вълшебни комини” и чувствени гънки в меката вулканична скала. Образувалите се кухини са се оказали идеални за жилища. А понеже скалите не са много твърди, хората лесно са успявали да ги разширят и да издълбаят нови. Много от пещерите са използвани от дълбока древност за църкви, манастири и за жилища, а в днешно време някои са превърнати в хотели.

Националният дворец Пена, Синтра, Португалия

Източник: Thinkstock/Guliver

Синтра определено може да бъде представен като образец за културно-историческата стойност на португалското наследство.  Градът се намира в сърцето на Португалия и нa брега на Атлантическия океан, а основната му забележителност е замъкът Пена.

Националният дворец Пена се счита за най-старият дворец на европейския романтизъм. Той се извисява на върха на горист хълм при 500 м надморска височина над град Синтра. Историята на замъка Пена започва още през XII в., когато на този връх е изграден малък параклис, посветен на Дева Мария от Пена. През XV в. Крал Мануел l нарежда разширяването на манастира.

Източник: Thinkstock/Guliver

През XVIII в. манастирът е силно разрушен от мълния, но най-големи щети върху Пена са от мощно земетресение през 1755 г. Настоящият замък Пена е издигнат през 1839 г. от Фердинанд Кобургготски, който пък е чичо на българския цар Фердинанд. През 1838 г. той купува манастира и имотите му, след което започва да проектира двореца на мечтите си върху руините на манастира.

Ангкор Ват, Камбоджа

Източник: Thinkstock/Guliver

Ангкор в Камбоджа може да ви предложи много и различни храмове, но основната забележителност е Ангкор Ват. Това е огромен храмов компрекс, чието име в превод означава Град-храм. Всеки, който е посетил Ангкор Ват, разбира откъде е дошло името му. Храмът изумява и с архитектурата си, и с размерите си. Това е най-големият религиозен паметник в света, който се състои от една централна и четири по-малки кули. Почти всичките му стени са покрити с рисунки и орнаменти.

Ангкор Ват е построен е от владетеля Суряварман II в началото на 12 век в столицата Ясодхарапура като държавен храм и бъдещ негов мавзолей.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@