10 места, които със сигурност трябва да посетим в Япония
Планината Фуджи в Япония е една от най-големите забележителности на страната   
Източник: Thinkstock/Guliver
4

Я пония е страна на контрастите. Да, там се намират едни от най-модерните градове в света, които са пълни с бизнесмени с тъмни костюми, млади хора, облечени в съвременен стил, влакове стрели (едни от най-бързите в света), свързващи отделните населени места.

Но Япония е и страна на традиции и непреходна красота. По улиците на Киото може да срещнете гейша, облечена в кимоно, а из цялата страна са разпръснати древни храмове и култура, която ще ви върне хилядолетия назад във времето.

Ако сте пътешественици, които искат да се гмурнат в цялата културна прелест на Япония, японската национална организация за туризъм ви предлага 10 места, които със сигурност да включите в туристическия си списък, пише сайтът "Невърстоптравелинг".

1. Токио

Източник: Thinkstock/Guliver

Столицата на Япония Токио – една невероятна смесица от традиционен и модерен градски живот, е най-популярната туристическа дестинация в страната.

Храмът Сенсоджи е сред най-емблематичните исторически забележителности в района и се посещава от близо 30 млн. души годишно. Построен е в чест на Буда Канон. В самото сърце на града пък се намира Императорският дворец, който е дом на императорското семейство. Гинза пък е името на първата алея за пазаруване в Япония. Тя също се намира в столицата и днес целият район около булеварда се оказва най-големият развлекателен квартал в страната.

Храмът Сенсоджи
Храмът Сенсоджи Източник: Thinkstock/Guliver

В Токио може да опитате традиционната кухня в много заведения, но има и ресторанти, които предлагат италиански, китайски, френски и други блюда. Суши ресторантите пък са в изобилие край известния рибен пазар Цукиджи.

2. Киото

Източник: Thinkstock/Guliver

Според японската национална организация за туризъм древната столица Киото също е сред най-популярните дестинации за чуждестранните туристи. Този град въплъщава всички представи, които хората имат, когато стане дума за японска култура – вековни храмове, чайни, гейши, дворци, градини и т.н.
Киото е считан за културната столица на Япония. По време на Втората световна война цялата страна е бомбардирана. Киото – със своите 1600 будистки храмове, 400 шинтоистки параклиси, дворци, градини и уникална архитектура, остава непокътнат и е един от най-запазените градове в страната.

3. Канагава

Въпреки че името може да не е много популярно за американските туристи, Канагава е префектурата, където се намират Йокохама (съседният град на Токио) и Камакура (исторически крайбрежен град).

Източник: Thinkstock/Guliver

Камакура, където може да видите гигантска статуя на Буда, е популярна дестинация за хората, които живеят в Токио, тъй като се намира едва на час път с влак от столицата на страната и... има плажове.

В Хаконе (отново в префектурата Канагава) пък хората отиват, за да се насладят топлите минерални извори и невероятните гледки към планината Фуджи.

Планината Фуджи, разположена на 100 километра от Токио, е една от най-големите забележителности на страната. Освен че е активен вулкан, тя е и свещено място за практикуващите шинтоизъм - националната религия на Япония. Високата 3776 метра планина е най-високата в Япония и най-посещаваната в света. Тя е и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

4. Осака

Осака е един от трите най-големите градове в Япония и бизнесцентър, където се намират централите на няколко големи международни компании.
Историци твърдят, че будизмът бързо си поправя път в Япония именно чрез Осака, който първи посреща будистките поклонници.

Източник: Thinkstock/Guliver

Осака е запазил добре в сърцето си и останки на храмове, строени още преди епохата на будизма. Един от най-старите храмове в Япония е наричан от местните Сумиоши Тайша.

5. Чиба

Град Чиба се намира на едва 40 километра от Токио. Там се намира един от най-големите увеселителни центрове на света, построен през 1983 г. - японският „Дисниленд“.

6. Айчи

Айчи е дом на „Тойота мотърс“, известен е с производствената си дейност и това е причината да привлича много бизнес пътешественици. Нагоя - административният център на префектура Айчи, е популярно място за бизнес конференции, но привлича туристи и със замъка, музея и градините си.

7. Нара

Нара е първата столица на Япония – дори преди Киото – в периода от 720 г. до 784 г. Градът е известен като люлката на японската култура. Заради своята значимост той е вторият обект в Япония, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Древният град е бил построен по модел на тогаващната столица на Китай Чан Ан. Храмовете на Нара запазват влиянието си дори и след преместването на столицата в Хеян-Кио, така Нара остава известна като Нанто - южната столица, защото новата е на север. Сред забележителностите в града са 6 будистки храма, един шинтоистки, императорският дворец Хейджо, гората Касугама, паркът Нара и доста други. В Нара се намира и най-старият древен храм в света Хорюдзи.

Особено внимание заслужава Тодайджи.

Източник: Thinkstock/Guliver

Храма Тодайджи – или "Великият храм на Изтока", е най-известният и исторически важен храм в Япония от VІІІ в. и най-голямата дървена сграда в света, пазеща най-голямата статуя на Буда в страната, която е висока 16 метра и е направена от бронз.

Именно Тодайджи е причината правителството да премести столицата от Нара в Нагаока заради огромното влияние, което са имали будистките монаси.

8. Хирошима

Източник: Thinkstock/Guliver

Хирошима е известен като първият град, който е станал обект на атака с атомна бомба - от страна на САЩ по време на Втората световна война през август 1945 г. В памет на стотиците хиляди изгорени мирни жители е издигнат световноизвестният Мемориал в Хирошима.

Мемориалът в Хирошима, наричан още Парк на мира, е обширен мемориален парк в центъра на японския град. Мемориалът в Хирошима е вписан в списъка на ЮНЕСКО на Световното наследство през 1996 г. – въпреки възраженията на китайските и американски власти.

В Хирошима има още един обект в списъка на ЮНЕСКО - шинтоисткото светилище на Ицукушима. Мястото е и в списъка на Националните богатства на Япония.

Източник: Thinkstock/Guliver

Светилището е посветено на трите дъщери на Сусаноо, който е повелител на моретата и бурите и брат на слънчевото божество Аматерасу. Островът се счита за свещен и дълго време на обикновените хора не е било позволявано да стъпват на него. Основната постройка е изградена върху дървена конструкция във водата. "Прагът" на комплекса е т.нар. тории — червена дървена порта, през която лодкарите е трябвало да преминат, за да имат правото да стъпят на свещената земя, където се намира светилището.

Островът се счита за толкова свят, че от 1878 е забранено на него да се раждат или умират хора. Дори днес бременните жени трябва да напускат околността, преди да родят, както и неизлечимо болните и най-старите хора, а погребенията са забранени. Тории на светилището се е превърнала в символ на Япония и е една от най-посещаваните туристически атракции.

9. Окинава

Окинава – група острови, разположени южно от Япония. Те се смятат за японския еквивалент на американските Хавайски острови. Островите имат уникална местна култура и са популярни със субтропичния си климат, красивите плажове и едни от най-добрите места за гмуркане в света.

Източник: Thinkstock/Guliver

Много проучвания показват, че в префектурата Окинава живеят най-много столетници и суперстолетници – хора над 107 годишна възраст. Става дума за хора, чиито здравни показатели са изненадващо добри за годините им. Според специалистите един от ключовите фактори за дълголетието на окинавците е техният хранителен режим, който включва голяма консумация на зеленчуци и пълнозърнести храни.

10. Хього

Най-голямата притегателна сила за туристи в Хього е замъкът Химеджи, който също е под закрилата на ЮНЕСКО и един от най-впечатляващите замъци в Япония, а и в света.

Замъкът Химеджи
Замъкът Химеджи Източник: Thinkstock/Guliver

Замъкът е най-добре запазеният и най-чист пример за японски замък, включващ общо 83 постройки и множество отбранителни системи. Замъкът често е наричан хакуроджо ("бял чаплов замък") заради блестящата си бяла фасада и приликата с излитаща птица.

Най-старите сведения за замъка са от 1333 година, когато Акамацу Норима построява първото укрепление на хълма Химеяма. Укреплението е разрушено и построено наново през 1346 година с името Химеяма, а два века по-късно са добавени пристройки и замъкът е наречен Химеджи.

Вижте още любопитни дестинации тук.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 34 минути

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 1 час

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 2 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 2 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 3 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 4 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 4 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието