Б ритански учен установи какво е идеалното съотношение между ягоди и сметана, а именно - 70 към 30 процента, съобщи в. "Дейли телеграф".
Това означава една лъжица сметана, която в най-добрия случай е готварска и неразбита, на две средно големи ягоди.
Важно е десертът да бъде изяден до две минути и 50 секунди от приготвянето.
Иначе ягодите ще започнат да омекват, а сметаната да подгизва.
Сметаната подсилва много добре вкуса на ягодите, но предизвиква свиването им. Това започва малко преди третата минута със скорост 1 процент на 30 секунди.
"Най-изненадващото откритие е, че ягодите се смаляват от сметаната - обясни д-р Стюарт Фаримонд. - Това показва, че сметаната не прониква значимо в плодовете, както и че има ясно движение на течността от ягодите навън към сметаната чрез осмоза. Получената в резултат оцветена в червено сметана съдържа ягодови молекули, които още повече допринасят за удоволствието".
Ако съотношението е 60 процента ягоди и 40 процента сметана, сладостта и ароматът не са оптимални. При съотношение 80:20 плодовете накиселяват.
Кулинарната комбинация ягоди със сметана била измислена от готвач в двора на Хенри Осми.
Тогава ягодите са били само за привилегированите, докато сметаната се е смятала за "селска храна".
Затова комбинацията била необичайна.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!