2

Градинарят Христо Йорданов за втори път ще представи България в престижното изложение за цветя в Хемптън Корт (Hampton Court), Лондон, което ще се състои от 3 до 8 юли 2012.

Тазгодишният му проект е озаглавен Crossroad Garden - Градина на кръстопът.

"Градина на кръстопът" препраща към легендарния Път на коприната - най-великият път, свързвал някога Изтока и Запада и пръв мост между цивилизациите, по който са се обменяли открития и идеи.

Пътят е преминавал и през земите на прабългарите. Българската Crossroad Garden използва символиката на Пътя на коприната като място за духовен обмен и го допълва с български знаци - пътеки от цветя в цветовете на България - бяло, зелено и червено", разказа Христо Йорданов.

Градината ще изобразява, на площ от 24 кв. м, символа за безкрайност чрез спирала от вплетени върбови клони, положена върху цветни пътеки от типични български цветя в бяло, зелено и червено - лавандула, чубрица, ралица, бегония, салвия (конски босилек), мента, копър и мурсалски чай.

Градината ще бъде посветена на Йордан Йовчев - първият гимнастик в света, който ще се състезава на шеста Олимпиада.

"Градина на кръстопът" се подготвя в момента, като екипът набира необходимите средства - 74 161,43 лв.

Христо Йорданов е първият градинар от България и цяла Източна Европа, поканен да участва в Hampton Court Flower Show в 20-годишната му история.

На миналогодишното издание той се заигра с телефонния код за набиране на България от чужбина в своята "+ 359 Bulgarian Garden", изобразявайки го чрез 359 керамични съда с български цеветя, разположени на 35,9 кв. м.

Hampton Court Flower Show е най-голямото изложение на цветя и градини в света. Организира се в началото на юли в една от резиденциите на британските монарси - дворецът Хемптън Корт.

Hampton Court Flower Show събира елита на градинарството на Обединеното Кралство. Представят се градини и флорални композиции, организират се беседи и демонстрации. Изложението се посещава годишно от над 150 000 почитатели на цветята и градинарското изкуство.