2

Г рафика със слънчево затъмнение е изложена в галерия „Червената точка“ в деня на природния феномен. Творбата е на Васил Ангелов и пресъздава естествения страх на човека пред силата на природата. Изпълнена в офорт и акватинта, графиката е част от общата експозиция на новосъздаденото графично студио ПРИНТ НЕСТ.

Четиримата графици от студиото ще разкажат за традиционните графични техники, използвани още преди три века на отворена среща в неделя. В продължение на четири часа четиримата автори са готови да споделят своя опит с всеки, който се интересува от графиката като изкуство.

Макар да прилагат и най-стария метод за създаване на графичен отпечатък, въведен в Китай през 8 век, един от най-използваните в ПРИНТ НЕСТ метод е този на Рембранд - офортът. Защо в този метод се използва киселина и какво може да се постигне например със суха игла, за това младите автори са готови да разказват с часове. Резултатът от тяхната работа – последните им графики, ще бъде изложен в галерия Червената точка до началото на април.

Идеята за отворените часове идва след като

младежи, посетители на изложбата проявили интерес към техниката на изложените творби

и това провокира авторите от ПРИНТ НЕСТ да споделят как и защо се ражда една графика.

Горан, Васил, Зоран и Павел
Горан, Васил, Зоран и Павел Източник: Галерия

Четиримата художници са Васил Ангелов, Зоран Мише, Горан Тричковски и Павел Целкоски. Имат зад гърба си участия в десетки изложби в България и още толкова в международни арт издания. Излагали са в Италия, Австрия, Турция, Швеция, Швейцария, Русия и Македония. Първото им съвместно представяне е в галерия Червената точка.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@