8

Е врокомисар Кристалина Георгиева откри в централата на ЕК в Брюксел пътуващата изложба "Св. св. Кирил и Методий и Държавата на духа". 

Проектът се реализира по идея и с подкрепата на д-р Милен Врабевски, Европейски гражданин на 2013 г. и председател на Фондация "Българска памет", в рамките на националните чествания на 1150-годишнината от Моравската мисия на Кирил и Методий.

Изложбата разкрива художественото и тематичното разнообразие на средновековната българска книжнина (IX-XIV в.), като представя най-значимите писмени паметници - глаголически и кирилски. 

Специално са подчертани решаващата историческата роля на българските владетели Борис-Михаил Покръстител, Симеон Велики и Петър I Български, както и мащабната дейност в книжовните средища на средновековна България -Плиска, Преслав и Охрид. 

Кирилицата и старобългарският книжовен език, наричан някога "латинския на Източна Европа", навлизат в официална употреба в българската държава и църква още през IX в. 

С книжовното наследство на Златния век на българската култура новата азбука се разпространява сред славянските народи и дава начало на богати литературни традиции. 

Днес на кирилица пишат повече от 300 млн. души по света.

Източник: Архив

Азбуката, създадена от Светите братя е сред най-скъпоценните и устойчиви във времето културни приноси на България за наследството на Европа, а някои от най-добрите произведения на европейската литература са написани с нашата азбука - кирилицата, отбеляза еврокомисар Георгиева.

Д-р Милен Врабевски подчерта, че с присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., кирилицата бе приета като третата официална азбука в европейското семейство, наред с латинската и гръцката азбуки. 

За втори път в историята на Европа България дава официален статут на българската азбука - кирилицата, и импулс на интеграцията и създаването на споделени културни традиции, които възпитават духа на европейското бъдеще.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@