Имплантологът д-р Радослав Симеонов за предизвикателствата на напредналия пародонтит и загубата на зъби
Източник: Dentatime
0

За едно от най-разпространените зъбни заболявания – пародонтит (пародонтоза) и предизвикателствата, които поражда неговият напреднал стадий, разказва водещият хирург и имплантолог д-р Радослав Симеонов. Защо загубата на зъби в напреднала фаза на заболяването е неминуема и какви са възможностите за възстановяване на отстранените зъби със зъбни импланти, вижте в интервюто.

Д-р Симеонов, какво представлява пародонтитът и защо липсата на профилактика за неговото диагностициране може да доведе до последваща загуба на зъби при пациентите?

Няколко са причините, които по принцип биха могли да доведат до загуба на зъби – неправилно проведено ендодонтско лечение (лекуване на кореновите канали) на пародонта (зъбодържащия апарат, който включва периодонциум, корен на зъба и костта около този корен), кариес и неговите усложнения, травма и други. Една от най-често срещаните причини обаче, както в България, така и в редица други държави в Европа и по света, е именно заболяването на пародонта- пародонтит (пародонтоза), и то в неговата вече напреднала фаза. 

Пародонтит и пародонтоза са едно и също възпалително заболяване, възникващо най-общо вследствие на гингивит (по-леката форма на възпаление на венците). Гингивитът често е напълно лечим и обратим, за разлика от пародонтозата, при която се засягат всички тъкани около зъба, включително костта около корена и съединителната тъкан, която свързва кореновата повърхност с костта. 

Когато пародонтитът не бъде диагностициран и лекуван навреме, той прогресира бързо и навлиза в т.нар. крайна или напреднала фаза, при която уврежда трайно тъканите. Зъбите стават подвижни, разклащат се и в крайна сметка се стига до тяхната загуба или принудителна екстракция на засегнатите зъби. 

Този проблем свързан ли е с възрастта на пациентите?

Проблемът засяга всички възрастови групи, включително и млади хора. Обикновено при таза група пациенти има наследствена предразположеност, лоша орална хигиена, ортодонтски проблеми, усложнения на кариеса и редица вредни фактори влияещи върху пародонта на зъбите. 

Никой не е застрахован от възпаление на венците, от изключителна важност тук са навиците на всеки един човек по отношение на индивидуалната му оралната хигиена и култура на профилактика.

Липсата на профилактика и непотърсената помощ от зъболекар ли са основните причини да се стигне до загуба на зъби, особено при възпаление на венците?

Определено липсата на редовна профилактика и консултация със стоматолог са основните причини да се стигне до прогресиране на пародонтозата и да е налице разрастване на възпалението и разклащане на зъбите. Открито навреме, заболяването в повечето случаи може да бъде овладяно и лекувано в ранните си етапи с поддържаща терапия.

Най-честите причини за възникване на пародонтита като заболяване при пациентите, могат да бъдат натрупване на зъбна плака и на зъбен камък, лоша устна хигиена, тютюнопушене, диабет, прием на определени лекарства, наследствени заболявания, напредналата възраст също е фактор. 

Пародонтитът притежава и характерна симптоматика, която не трябва да бъде пренебрегвана. Основните симптоми и последици от развиващ се пародонтит, които настъпват при пациентите, се характеризират с кървене и болка във венците и устата като цяло, трудности и болка при хранене, загуба на кост, свръхчувствителност на зъбите и тяхната последваща подвижност и разклащане. 

Освен до инфекции и загуба на зъби, нелекуваният навреме пародонтит може да доведе и и до други рискове за организма и цялостното здравословно състояние на пациента. Възпалението може да увеличи риска от болести на сърдечно-съдовата система, да създаде предпоставки за редица белодробни инфекции, както и и да засегна имунната система на пациента. 

Какви са възможностите за бързо и трайно възстановяване на липсващите зъби вследствие на пародонтоза?

Най-добрата възможност за възстановяване на цели челюсти, отделни зъбни сегменти и дори един единствен зъб, която съвременната дентална медицина може да предложи е поставяне на зъбни импланти. Те представляват изкуствени титаниеви корени, върху които се поставя надграждаща конструкция (корона, металокерамичен мост) и възпроизвеждат напълно функциите и естетиката на естествените зъби. Това е доказано най-доброто и най-дълготрайното решение.

Зъбни импланти се поставят за цял живот, а не като временно решение.

Най-важният фактор обаче тук, който определя дали при един пациент загубил зъби, може да се извърши възстановяване със зъбни импланти, е наличието, или съответно липсата на кост на мястото на имплантирането. След този анализ се пристъпва към избор на една от двете и най-разпространени системи за заместване със зъбни импланти  -  двучастови зъбни импланти (класически, конвенционални) или едночастови (базални, бързи) зъбни импланти с незабавно натоварване.  

Основните разлики в двете системи идват от конструкцията и вида на самите импланти, инвазивните техники за поставянето им, както и общото времетраене на отделните етапи за пълното възстановяване на функциите и естетиката.

Коя система се използва на заместването при пациенти със загуба на зъби вследствие на пародонтоза?

Могат да  се използват и двете, но при пациенти с тежко заболяване на венците, каквото е пародонтит (пародонтозата,) възстановяването с конвенционални (двучастови и с грапава повърхност) зъбни импланти понякога може да бъде неуспешно. Това се свързва основно с наличието на по-висок риск от инфекции на венците около имплантите, което пък от своя страна може да доведе до последващ периимплантит (възпаление на тъканите около импланта ) и да завърши със загуба на конвенционалните импланти. 

При избора на имплантологична система за този тип пациенти много внимателно трябва да се направи анализ на състоянието на костта и да се оценят възможните бъдещи рискове. Съществува, макар и изключително малък процент от пациенти, при които не може да се извърши лечение със зъбни импланти.

Вашите лични наблюдения при избор на система за зъбни импланти при  тотално или частично обеззъбени пациенти в резултат на тежка пародонтоза какво показват?

Личният ми и дългогодишен опит с такива пациенти, доказва, че системата с едночастови имедиатни базални импланти (с гладка повърхност) дава много по-успешно възстановяване. По време на тази процедура се изваждат всички зъби на пациента, които представляват източник на инфекция и се заместват веднага (в същия ден) с имедиатни импланти с гладка повърхност. Това е важно, защото двете действия се извършват с една единствена операция и не се налага повторно интервениране. По този начин също се пресичат всички възможности за последващи инфекции в имплантираните зони.

След извършването на имплантирането, в рамките на 3 до максимум 5 дни след процедурата, на пациентите се поставят естетични корони върху зъбните импланти и те започват да се хранят нормално на практика веднага. Именно заради това и наричаме тази система за зъбни импланти-лечение с импланти с незабавно натоварване. По-различна е от системата с конвенционални импланти, при която цялостното възстановяване протича много по-бавно и често отнема около 6 и повече  месеца, защото са необходими хирургични процедури за добавяне на кост на местата, където трябва да се поставят зъбните импланти.

Как протича възстановяването след поставяне на зъбни импланти при пациентите и отменя ли се необходимостта от последваща профилактика?

Когато се заместват всички зъби, особено ако се използват кортико-базални зъбни импланти, при които лечението е в рамките на 3 до 5 дни, храненето на пациентите се възстановява веднага. Разбира се, има някои общи препоръки, които се дават за орална хигиена, диета в първите седмици и пациентите се наблюдават от лекуващия дентален лекар. 

Процесът на възстановяване след инвазивна намеса е строго индивидуален и зависи от редица фактори, но практиката показва, че при над 90% от пациентите се наблюдава спокойно, леко и безпроблемно възстановяване, дори и след по-тежки хирургични намеси за поставяне на зъбни импланти.

Заместването със зъбни импланти вследствие на прекарана тежка пародонтоза в никакъв случай не отменя необходимостта от последваща профилактична грижа. Поставянето на изкуствени корени под формата на зъбни импланти с прилежащите им конструкции, е само по себе си трайно, доживотно решение и също изисква редовна профилактика и протокол за обратна връзка с пациента. В началото, в рамките на първите седмици след операцията се правят контролни прегледи, при необходимост и през няколко месеца, а след това един път в годината.

Източник: Dentatime

Д-р Радослав Симеонов има над 20 години професионален опит като орален хирург и имплантолог. Собственик е и главен лекар на клиника Дентатайм в София, специализирана в комплексно лечение на дентални заболявания с насока имплантология, естетика и кореново лечение на зъбите. В своята дългогодишна практика съчетава внимание, индивидуален подход и висок професионализъм, с които е спечелил доверието на много пациенти от България и от чужбина. В клиниката предлагат и специален ускорен план за лечение за заети, работещи и пътуващи хора от други градове. За контакт: (+359) 892 600 602.

Източник: Dentatime
 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 1 час

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 5 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 5 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 6 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 6 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 7 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 7 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 8 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 8 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 8 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 8 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 8 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 9 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия