Как източват националното богатство в енергетиката
Източник: netinfo
16

Броени дни след края на управлението на ГЕРБ могат да бъдат направени много нерадостни констатации за развитието на българската енергетика и специално на държавните енергийни компании. Най-голямата сред тях по брой заети е "Мини Марица-Изток" ЕАД (ММИ).

През посочения период дружеството пострада много тежко заради наложеното му лошо управление, и то до степен, застрашаваща съществуването на мините и стабилността на националната енергийна система. Всичко това се дължи на поредица от абсолютно съзнателни действия и бездействия, реализирани под "мъдрото" ръководство на правителството на Бойко Борисов.

В рамките на изтеклия управленски мандат бяха сменени три ръководствата на ММИ, като компанията не беше подмината от вълната "калинки" на ГЕРБ, която заля цялата държава. През това време организираното разграбване на ММИ беше извършено основно по три начина, като изключим системата на обществени поръчки, която не е част от настоящия анализ.

На първо място трябва да споменем, че след идването на власт на ГЕРБ в значителна степен бяха редуцирани извършваните от ММИ откривни дейности на въглища. Лигнитното находище се състои от две (на места - три) въглищни нива. За целите на въгледобива съответно трябва да бъдат премахнати няколко нива пръст, като се изчислява съотношение между различните нива, за да не се стига до свличания на земни маси и съответно техника и хора от един хоризонт на друг.

Редуцирането на откривката беше направено с цел съществено намаляване разходите на ММИ. Впоследствие се оказа, че далечната цел е била друга, а именно намаляване цената на добиваните от ММИ въглища.

Това изглежда хубаво само на пръв поглед, но е огромен проблем, когато се прави без да се взема под внимание последващото развитие на ММИ и съответните по обем разкривни работи и инвестиции.

С други думи целта на цялата операция беше фиктивно/формално доказване, че ММИ може да работи с по-малко разходи (оперативни и инвестиционни). Като следствие - от 1 юли 2010 г. цената на добиваните от ММИ въглища беше намалена от 74.56 лв. на тон условно гориво (цена, в сила от 01.04.2008г.) на 71.50 лв.

Това действие, от момента на влизане в сила, започна да влошава дългосрочните перспективи пред ММИ. Закотвената на едно място цена (която не се индексира и с инфлацията) и постоянно увеличаващите се цени на горива, материали, резервни части и услуги, потребявани от дружеството, води до постоянно влошаване финансовото състояние на мините.

Другата основна характеристика, определяща приходите на дружеството, е ограниченият брой клиенти. Това са 4 ТЕЦ-а, като съществуването и работата специално на "Брикел" се смята за несигурно заради остарелите мощности и скъпия ток на тази централа.

Като следствие от източването, през 2011 г. в ММИ вече осезаемо започна да се усеща липса на всякакви материали и резервни части. Това, от своя страна, застрашава доставките на въглища към централите в Маришкия басейн, които произвеждат около половината електроенергия в страната.

2011 г. се оказва и рекордна за добива от въглища на ММИ. Добити бяха 33 млн. тона въглища при 26 млн. тона за 2010 г. Това беше направено на фона на рекордно малка откривка. На практика запаси от готови за изземване (открити) въглища, трупани с години, благодарение на изпреварващи откривни работи, бяха изконсумирани, за сметка на бъдещото развитие на лигнитното находище и сигурността на доставките за централите в района.

Въпреки описаната тежка ситуация обаче, правителството изнамери втори легален начин за източване на компанията. Касае се за дивидентната политика на Министерство на финансите, наложена на дружествата с над 50% държавно участие в капитала.

А тя е следната. С ПМС №367 от 29.12.2011 г. беше постановено въпросните държавни компании да разпределят 80% от формираната за 2011 г. печалба под формата на дивидент. Освен това правителството на Бойко Борисов реши 100% от натрупаните към 31.12.2011 г. неразпределени печалби също да бъдат преведени като дивидент. На практика тази държавна политика към собствените търговски дружества означава наказание за усилията им да работят по-ефективно, формирайки съответно по-голяма печалба.

Към това добавяме неразплащане към ММИ от страна на други дружества в структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), което води до натрупване на вземания за около 100 млн. лева, от които 70 млн. - просрочени вземания от ТЕЦ-ве.

Нещо повече, препъни камък за реализирането на голяма част от процедурите за доставка и ремонти на минна техника се оказва отново правителството, в лицето на БЕХ. Това е третият "легален" начин за източване на ММИ.

След равносметка на анализираният по-горе период могат да бъдат направени следните изводи:

- През мандата на ГЕРБ реално нищо не беше направено за технологичното обновяване на дружеството. ММИ разполага с машини на възраст от 30 до 40 години, крепящи се на постоянни ремонти и то в недостатъчен обем, поради липсата на резервни части. Компанията не може да си позволи купуване на нова техника, а рехабилитацията на една машина продължава около година и половина при изваждане на машината от експлоатация.

- Особено от 2012 г. и до момента ММИ изпитва и негативното влияние на фотоволтаичните паркове върху своята дейност. Значително намаляха товарите на ТЕЦ-овете в района и те се превръщат в балансьори, поради задължението за приоритетно изкупуване енергията от възобновяеми източници. Всичко това нанася сериозни вреди и на въгледобива.

- Генерирането на необходимия ресурс (както и привличане на такъв от финансови институции) за ММИ може да стане почти само чрез получаване на справедлива цена на добиваните въглища. Последното е възможно без да се увеличават цените на електроенергията от ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Просто може да бъде намалена печалбата им. Истината е, че цента на тока от някои въглищни централи в България е по-висока от цената на тока от въглищни централи, забележете, в Германия!

- Интересно е да се направи сравнение на цените на добиваните от мините въглища с цените на подобен вид въглища, които се добиват в Европа, САЩ и дори съседна Гърция. Такъв анализ е правен от "Минпроект" ЕАД и той показва драстична разлика в ущърб на държавното дружество, продаващо своите въглища на необосновано занижени цени, с цел запазване на социалния мир.

При повишаване цената на въглищата обаче няма да бъде нарушен социалният мир, тъй като цената на електроенергията може да бъде задържана за сметка на печалбите на някои ТЕЦ-ове.

Все пак трябва да се осъзнаем, че именно Маришкото лигнитно находище е национално природно богатство. Без него не биха съществували нито генериращите мощности, нито останалите звена на огромния енергиен комплекс в района. Трябва ли това национално природно богатство да бъде оставено в ръцете на източващи го компании и слугуващите им правителства? Отговорът е отрицателен! Затова е крайно време да се разбере, че ММИ е твърде голяма и важна компания, за да бъде оставена на милостта на всевъзможни "калинки" и други крадци. Защото спирането й буквално означава България да остане на тъмно.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 45 минути

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 50 минути

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 8 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 11 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 12 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 12 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 13 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 13 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 14 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 14 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи