0

В одещата тема за днешните издания е увеличението на цента на газа с 23,89% от днес. "Шок!", отсича под глава "Труд". От януари догодина ще има втора стъпка на повишение с още 21 на сто. Парното пък ще поскъпне от 1 ноември с над 12%. "Жесток ценови удар", констатира на първа страница и "Земя".

"Салто мортале с газа", отбелязва "Стандарт" и пояснява, че ДКЕВР утвърди цена на синьото гориво от 538,66 лв. за 1000 куб.м. без ДДС. "Природният газ поскъпна с 12,5 на сто по-малко от очакваното", представя друга гледна точка "Монитор".

"Дълговете на топлофикациите растат с цената на газа", коментира "Новинар". Според изданието новото поскъпване на парното ще доведе до още по-ниска събираемост на сметките за топло. "Дума" допълва, че се готви промяна в Закона за енергетиката, която ще направи възможно увеличението на цената на тока и парното паралелно с всяко увеличение на природния газ.

"Поскъпването на газа разцепи бизнеса", пише "Дневник". От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България заявиха, че поскъпването ще доведе до ликвидиране на българската индустрия, а Българската търговско-промишлена палата възрази срещу определянето на увеличението "на тъмно".

На другия полюс в коментарите си бяха шефовете на Българската стопанска камара и на Асоциацията на индустриалния капитал, според които увеличението на цената е закъсняло, а плавността му ще помогне за по-доброто планиране на бизнеса.

"Ужилване. Стотачка отгоре за тока", обявява на първа страница "Стандарт" и уточнява, че хиляди българи са изревали от септемврийските сметки за ток. Причината е, че ЧЕЗ начислява сметките за три месеца напред на база на потреблението за миналата година.

За по-малко от пет години държавата е загубила над 10 милиарда лева от сивата икономика, посочва на първа страница "Труд". Това се очаква да съобщи днес в парламента Петър Раймундов, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура.

Бизнесът, който не фигурира в отчетените документи на фирмите, съставлява до 39% от брутния вътрешен продукт, обяснил прокурорът пред изданието. Само от укрити данъци за около четири и половина години е отчетен 6,9 милиарда лева недоимък на бюджета. Около 4 милиарда лева не били внесени в осигурителния фонд.

"Кризата удря имотите в България", отбелязва "Труд". Драстичен спад на сделките с недвижими имоти отчита от август насам столичната служба по вписванията. През август т.г. вписванията са били 6814 спрямо 8650 през същия месец на миналата година. Спадът е с 21 на сто.

Червената вълна, която потопи американския пазар, премина мощно и през нашата фондова борса, посочва "24 часа". Индексите стартираха с рекорден спад от над 7%, около който се колебаха по време на търговията.

Изданието добавя, че българите, взели повече от един кредит, са най-застрашени от кризата. Опасност има и за фирмите, чиито печалби падат. Банките не могат да преценят кой ще може да обслужва кредит при по-високи лихвени нива, тъй като кредитният регистър все още не обхваща всички институции.

"Стандарт" обявява, че бензинът ще поевтинее до 2.10 лв. до месец. Цената и на нафтата и газьола се очаква да падне с около 5 на сто до края на октомври.

"Колега" на председателя на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов (НДСВ) е разследван от службите за контакти с чуждестранен разузнавач у нас, съобщава "Труд". Това станало ясно от думите на Спасов след близо 5-часово посещение на ръководството на комисията и двама опозиционни избраници в ДАНС.

Целта бе да се "разплете" скандала с исканите от родното ФБР разпечатки от телефоните на депутатите Спасов, Татяна Дончева и Румен Овчаров. Тази година депутат, който бил в контакт с чужд разузнавач в България, пращал SMS-и на Спасов и затова ДАНС проявили интерес към телефона на Спасов.

Разпечатките за телефоните на Дончева и Овчаров са искани заради разработка срещу "канал" за изтичане на тайна информация от ДАНС към медии, сред които сайтовете "Опасните новини", "Афера" и др.

На първа страница "24 часа" посочва, че Татяна Дончева е излязла вчера от ДАНС в 15.36 ч., а най-прочутият агент на службата - Алексей Петров, е влезнал минути след нея.

"Стандарт" научил, че до края на октомври ДАНС ще направи още поне три-четири ключови арести на високопоставени политици.

"Обиграният политически елит се готви да излапа ДАНС", пише в заглавие на анализ "Сега" и продължава, че ако агенцията не започне веднага да вади кирливите ризи, за което все пак беше създадена, ще бъде схрускана.

"В цял свят се подслушва, но не разнасят дискове", коментира пред "24 часа" депутатът Иво Атанасов. Според него лидерът на БСП Сергей Станишев няма да има конкуренция на предстоящия конгрес на червените. Членовете на БСП са трогателно безпомощни да променят това, което се случва на върха й, казва депутатът.

"Ако искаме успешно да се борим с корупцията, трябва да се започне от парламента", заяви началникът на кабинета на президента ген. Никола Колев, цитиран от "Сега". Според него Народното събрание трябва да създаде правила, които да дадат възможност за системна проверка на субекти и структури в държавата, които разполагат с голям обществен ресурс, разполагат с общественото богатство, за да сме сигурни, че то не отива в лични джобове или не обслужва корпоративни интереси.

"Властта не работи без брюкселски шамар", казва в интервю за "Стандарт" евродепутатът Николай Младенов. Според него неясните сметки за парно ще вкарат страната ни в Европейския съд. Платих си парното два пъти, а ме заплашва студен душ, отбелязва той.

"Институциите искат 2 млрд. лв. над бюджет 2009", извежда под глава "Класа". Съветникът на финансовия министър Пламен Орешарски - Атанас Кацарчев, съобщи вчера, че досега са получили искания, които надвишават с 2 млрд. лв. планирания бюджет за догодина. След 10 дни тройната коалиция ще заседава по въпроса, тогава ще се реши и кои са приоритетите, които ще бъдат финансирани, обяснил Кацарчев.

"Труд" посочва, че основен акцент в лекцията на премиера Сергей Станишев в Харвард е била ролята на България като гарант за стабилност на Балканите. "Членството ни в ЕС и НАТО дава надежда и на другите страни от региона. Ние сме в ЕС, но това не означава, че не се интересуваме какво става със съседите ни", казал Станишев.

"Бъдете "Троянски кон", но за здравия разум", казва в интервю за вестника Владимир Чижов, постоянен представител на Русия в ЕС. Не мога да се съглася, когато казват, че разширяването на НАТО разширява зоната на стабилност, казва още той. Надявам се, че българите няма да приемат елементи от американския ракетен щит, допълва той.

Професионалните училища гълтат пари, а произвеждат слабограмотни и неориентирани в живота младежи, които си намират някаква работа, пише на първа страница "Монитор".

Бюджетите на някои училища са с 60% по-високи от тези на останалите учебни заведения, но учениците им са с нисък социален статут. Друг от основните изводи от доклад на Световната банка, изнесен вчера, е, че заетостта при младите хора е с 2,3 пъти по-голяма от нивото на безработицата при възрастното население.

Населението на България ще намалее с 1.5 млн. души до 2025 г., а в следващите 12 години работоспособните граждани ще се стопят със 750 000 души, или 9%, посочва на водещо място "Сега". Ако се повиши производителността на труда, която в момента е по-ниска от средната за Европейския съюз, спадът ще е само със 100 000 души.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 24 минути

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 43 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 1 час

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 2 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 3 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 3 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 3 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото