0

„Светлина, въздух, вода и хляб - ето същественото, от което хората се нуждаят." Петър Дънов

Животът е произлязъл във водата. Водата е символ на душата. Всички религии използват водата като пречистващ елемент. Водата е пречистващ (почистващ) елемент и в ежедневието на хората. Всеки организъм взаимодейства с водата под някаква форма ежедневно, при това естествено и рутинно. Да се подчертава значението на водата в света на хората (и не само) при това положение е безмислено и ненужно.

Водата се приема като даденост от съвременното общество - всеки е готов да  отправи най-цветущите си ругатни по съответното водоснабдително дружество, когато кранът на чешмата в дома му пресъхне за ден или два, да не говорим за по-дълъг период. Може би за това в днешната урбанизирана среда повечето хора са склонни да полагат много по-големи грижи за нещата, които са създали хората, като например колата и апартамента, но не и да се погрижат подобаващо за нещата, които е създал Бог - водата, почвата, въздуха и  т.н. (включително за самите себе си).

Вероятно основния мотив е всеки да се грижи за това, което е създал. Но водата може и без нас (при това по-добре) - ние, обаче, не можем без нея. А без колата можем - макар и със затруднения. Дали водата ще продължи да бъде даденост зависи от нашата отдаденост. В един завод за производство на шоколад никой не прахосва и замърсява основната суровина - какаото. В един завод за производство на живот (земята) също така не бива да се прахосва и замърсява основната суровина - водата. В противен случай вариантите са два - или ние да се „отървем" от питейната вода, или водата да се „отърве" от нас. Всъщност в крайна сметка и двете водят до един и същ краен резултат.

Ако водата на планетата сега е даденост, то човешкото съзнание и отношението му към околния свят не е даденост - те се сформират, развиват и променят от социалната среда (преди всичко семейство и училище), тъй като фундаментът се изгражда в детска възраст. Не можем да очакваме от човек, израстнал в разхищение да прояви пестеливост и грижа през живота си като възрастен. Обществото трудно може да регулира семейната среда (макар че не липсват механизми и за това), но далеч по-лесно може да регулира учебния процес и съдържание, за да въздейства чрез тях върху съзнанието на хората, а от там и върху бъдещата семейна среда.

Училището (образованието) е огледален образ на обществото и непогрешим барометър за силите, които протичат в него. По вида на учебните предмети и тяхното съдържание можем да съдим за приоритетите на обществото. Липсата на самостоятелен предмет Екология в основното и средното образование е показателно за усилията, които полагаме за опазване на околната среда, в частност водата. В същото време удърно и по отделно се изучават в детайли т.нар. „точни науки", които при цялото дължимо уважение към тях и безусловното признание за ролята им в живота на хората, допринасят твърде малко за формиране на поведение - те създават знание, а не съзнание. Не може и не бива да се премахва изучаването на „точните науки", но е възможно и наложително (в името на собственото ни съществуване) да се ограничат детайлите, с които се изучават (освен когато са част от учебен процес в специализирано/профилирано училище или паралелка), за сметка на дисциплини, формиращи съзнание и поведение.

Практически изложеното по-горе се изразява в обособяване на Екологията в самостоятелен и пълнокръвен учебен предмет от първи до дванадесети клас и което е най-важното - с практическа насоченост на учебния процес. Същото е съпроводено с намаляване на учебния материал в „точните науки" и/или обединяване на отделни дисциплини в една обща с цел да се освободи място за Екологията.

Досегашният статут на опазването на околната среда като част от други дисциплини е крайно незадоволителен, тъй като не се акцентира достатъчно върху тези проблеми. Екологията следва да бъде издигната по ранг и знамичост до предмети като Математика и Български език и литература (т.е. основополагащ предмет), а не да е вмъкната в контекста на други науки. Наистина голяма част от материала в тази дисциплина се извлича от съществуващите предмети - химия, физика, биология, география, но акцентът и контекстът в учебния процес ще е друг: опазване и развитие на природните ресурси.

Единствено промени в съзнанието на хората биха гарантирали опазване и развитие на водните (природните) ресурси, а не само усъвършенстване на нормативната уредба и санкционно-контролната система. Все пак промени в нормативната уредба могат да спомогнат за съхраняване на водното богатство и формиране на съзнание. В крайна сметка законът е основният инструмент за решаване на проблемите в обществото към днешна дата. Освен въвеждане на екологията като основен предмет в училищата, за опазване на водата биха могли да се предвидят и следните промени в законодателството:

1.     Промени в Наредба № 4/2005г. за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни ВиК инсталации и други относими нормативни актове, въвеждащи изисквания за изграждане на сградната ВиК инсталация така, че да предвижда водата от мивките да не изтича директно в канализацията, а да захранва тоалетното казанче. Възможни са различни технически решения. Като се има предвид, че при еднократно пускане на водата от тоалетното казанче се изливат от 6 до 12 л. вода, а тоалетните казанчета изразходват една трета от водата, използвана в дадено домакинство, можем да си представим икономията, която ще произведе едно такова решение.

2.    Промени в Наредба № 4/2005г. за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни ВиК инсталациии и други относими нормативни актове, въвеждащи изисквания сградната ВиК инсталация да включва и водохранилище за дъждовна вода, водата от което да се използва за почистване на общите части и околоблоковото пространство, терасите и др. площи в жилищните кооперации и с която да се поливат цветята в къщи и градинките около блока/къщата.

Предложените мерки не могат да осигурят и гарантират безпроблемната експлоатация на водните ресурси в национален мащаб, още по-малко в световен, но са част от факторите, които могат да формират и гарантират отговорно отношение към водата и да подобрят взаимодействието ни с природата. Така помагаме на себе си, защото водата, която става за консумация е едва 3% от цялата вода на планетата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 26 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми