0
При цялото многообразие на устройствата за съхраняване на данни, първото място както и преди се пада на твърдия диск ? по-голямата част от използваната информация се съхранява именно на него. Тъй като HDD е по-сложна система от оптичните устройства, вероятността за поява на критична неизправност в него е по-голяма и съответно има риск от загуба на ценни данни.

Прието е твърдите дискове да се характеризират по типа на интерфейса, скоростта на достъпа до данните и надеждността, както и по използваната файлова система (тя няма отношение към конструктивните особености, но ролята й е съвсем немаловажна).



Интерфейси

Parallel ATA (IDE/EIDE) – интерфейс, който доскоро беше доминиращ в персоналните компютри, но в последно време активно се измества от неговия наследник SATA. Основно преимущество – по-ниска цена в сравнение с другите интерфейси.
Serial ATA (SATA) – в този стандарт за включване на дисковете се използва нов тип кабели, допуска се „горещо“ включване на дисковете (без изключване на системата), използван е механизъм за оптимизиране на командите в контролера, за да се ускорят операциите по въвеждане/извеждане на данните. SATA-II поддържа подобрена пропускателна способност до 300 MB/s.



SCSI – най-производителният, но и най-скъпият от интерфейсите. В зависимост от модела, скоростта на въртене на шпиндела е 10 000 – 15 000 об./мин, а скоростта за предаване на данни – до 320 МВ/s. Използваните технологии съществено намаляват натоварването на централния процесор, поддържа се включване до 15 устройства на един канал. Предвид високата цена и сравнително малкия капацитет, тези HDD се използват предимно в сървърните системи. Съществуват варианти на твърди дискове, поддържащи „гореща“ замяна, както и без такава.


Скорост на въртене, скорост на достъп, надеждност
С постоянното увеличаване на плътността на записа на пластина, по-високата скорост на въртене има голямо значение, особено при зареждане на големи файлове. В същото време, с увеличаване на скоростта на въртене нараства и вероятността от проблеми при четене/запис, нараства и консумацията на енергия, което е критично за преносимите компютри. Сега стандартните скорости са 4200, 5400 и 7200 оборота в минута. Първите два варианта се използват в мобилните системи, а последният е характерен за настолните РС. Неотдавна беше анонсиран и вариант на интерфейса SATA-II със скорост на въртене 10 000 об/мин, което го доближава до SCSI, но за сега все още не е получил широко разпространение.
Един от най-значимите параметри на твърдите дискове е скоростта за достъп до данните. Когато се обработват малко количество големи файлове това няма особено значение, но при обработката на голямо количество дребни файлове или при работа със силно фрагментиран диск, скоростта за търсене и достъп е става много важна.

Файлови системи
Най-разпространените днес файлови системи са NTFS, FAT12/16/32, както и ext2/ext3 за Linux.
NTFS (New Technology File System) е стандартна файлова система за семейството на Microsoft Windows NT (Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Vista). NTFS замени използваната преди в MS-DOS и ранните версии на Windows файлова система FAT. NTFS поддържа система от метаданни и използва специализирани структури от данни за съхраняване на информация за файловете. По този начин се подобрява производителността, надеждността и ефективността на използване на дисковото пространство. Налице са вградени възможности за разграничаване на достъпа до данните за различните потребители, както и задаване на квоти (ограничения за максималния обем на дисковото пространство, заемано от един или друг потребител).



NTFS има няколко версии - v1.2 се използва в Windows NT 3.51 и Windows NT 4.0, v3.0 върви с Windows 2000, v3.1 - с Windows XP и Windows Server 2003. Понякога последните версии се обозначават като v4.0, v5.0 и v5.1 в съответствие с версиите на Windows, с които се доставят.

FAT (File Allocation Table) е файлова система, използвана в операционните системи DOS и Windows. Съществуват три версии на FAT - FAT12, FAT16 и FAT32. FAT12 се използва основно за дискети, FAT16 – за дискове с малък капацитет.
В различните операционни системи са внедрени различни разширения на FAT, например, в DR-DOS присъстват допълнителни атрибути за достъп до файловете, в Windows 95 и Linux – поддръжка на дълги имена на файловете, в OS/2 – разширени атрибути на файловете.
Еxt2 е файлова система за Linux и е разработена за замяна на extended file system. Неин наследник е файловата система ext3, която е напълно съвместима с ext2.
[pagebreak]
Профилактика при работа с твърдите дискове
Тук ще разгледаме начините да сведете до минимум риска от загуба на данни и какво не трябва да правите в никакъв случай.
Ограничаване на достъпа. Колкото повече потребители имат права за промяна на различни параметри (особено системни), токова по-голяма е вероятността от срив в системата. Ограничаването на потребителите с възможност за управление на системните ресурси намалява риска от загуба на данни.



Коректно приключване на работа.
Желателно е да приключите работата на операционната система коректно (тоест със Shut down). Макар, че NTFS притежава вградени инструменти за възстановяване на загубени данни в резултат на неправилни действия, нейните възможности не са безгранични и простото изключване на компютъра може да доведе до печални последствия.

Проверка на диска. Периодичното сканиране на диска за проблеми с файловата система или работната повърхност ще предотврати неприятни ситуации и ще можете да вземете навременни мерки за запазване на ценната информация.
Резервно копиране. Много важна точка в профилактиката е резервното копиране на информацията, тъй като даже при форсмажорни обстоятелства ще можете да я възстановите. Колкото по-често резервирате важната информация, толкова повече нервни клетки ще си запазите.
Допълнително охлаждане на производителните системи. Поради интензивното използване, съвременните HDD силно се нагряват в процеса на работа. Често това води не само до намаляване на скоростта на работа, но при превишаване на температурните норми, и до излизане на устройството от строя. Това е особено актуално за производителните сървърни системи, притежаващи множество дискове и намиращи се в помещения с лоша вентилация. Има много начини за нормално охлаждане – избор на добре проектиран корпус и поставяне на допълнителни вентилатори дори непосредствено на твърдия диск.



UPS.
За да предотвратите загуба на информация при спиране на тока, използвайте източници на непрекъсваемо захранване (UPS). В зависимост от капацитета на акумулаторната батерия и мощността на включеното оборудване, не само че ще запазите необходимата информация, но ще можете да работите с компютъра до половин час.

Антивирусен софтуер. Пренебрегването на защитата срещу компютърни вируси може да доведе до сериозна загуба на данни. По правило, авторите на деструктивни програми преследват следните цели: модификация или унищожение на данни или получаване на достъп до ценна информация (пароли, лични или фирмени данни и т.н.). Съответно, при всички случаи в компютъра трябва да присъства антивирусна програма с възможност за обновяване на данните чрез Интернет. Използвайте и защитна стена (firewall), за да предотвратите нежелан достъп до компютъра.
[pagebreak]
Вероятни проблеми с твърдия диск
Случайно изтриване на раздел. По принцип стандартните средства на Windows не позволяват да се изтрие раздел на диска, но обикновено начинаещите потребители могат, без някой да разбере как го правят, затова тези случаи не трябва да се изключват. При изтриване на обикновен (не системен) раздел проблемите естествено са по-малко, но все пак ги има. Ако няма ценни данни, най-лесното нещо е да се създаде нов раздел и да се рестартира операционната система. В противен случай, не си струва да опитвате да върнете всичко самостоятелно – това обикновено води до окончателна загуба на информацията. Трябва веднага да прекратите всички операции с диска и да се обърнете към специализираните фирми за възстановяване на данни, особено, ако имате на диска важна лична или фирмена информация.



За да не се стига до там, никога не съхранявайте информация на раздел, където се намира и операционната система – използвайте друг раздел или си създайте такъв.

Грешки на програмите за работа с разделите на HDD (Partition Magic, Fdisk). Освен непосредствено изтриване на цял раздел, могат да възникнат грешки и от страна на програмите за работа с диск – например при опит за преразпределяне на размера на логическия диск или специфични проблеми при използване на Partition Magic. Например, една от най-използваните функции е PMagic за промяна на границите на разделите и преразпределяне на дисковото пространство. Подобни операции, които не са свързани с физически пренос на информацията на диска не създават проблеми, но неопитният потребител едва ли ще определи дали такъв пренос има или няма. В резултат цял раздел може просто да изчезне. В такива случаи винаги се обръщайте към специалист, а самостоятелните инвенции оставете за друг път.

Некоректно преинсталиране на операционната система
Напълно нормална ситуация – потребителят преинсталира операционната система (като естествено предварително форматира дисковете) и чак тогава се сеща, че е изтрил важна информация. Именно за такива ситуации има смисъл резервното копиране на данните.

Прекъсване на електрозахранването
Има случаи, когато при спиране на тока (в резултат на токов удар) може да бъде загубена не само важна информация, но и да бъдат повредени компоненти на системата, в частност твърдият диск. Тези случаи общо взето са редки, но все пак се случват. За такива случаи желателно е да използвате UPS, а ако се стигне до повреда на диска, обърнете се задължително към специалист.



Повреда в твърдия диск

Излизането от строя на хард диска може да стане по различни причини – повреда в електрониката, изпускане, нарушение на целостта на магнитния слой, както и в резултат на опити за самостоятелно „лекуване“. Ако можете да прежалите информацията в него, купете си нов диск, ако не, обърнете се към специалист по възстановяване на данни.

Изтриване на файлове, форматиране
В сравнение с горните проблеми тези не са толкова страшни. По принцип файловете не се изтриват от твърдия диск, а само стават невидими, докато върху тях не се запише друга информация. Същото важи и за необмисленото форматиране. Съществуват достатъчно програми за възстановяване на изтрити файлове, но 100 % гаранция, че ще ги възстановите няма.
В заключение ще повторим отново – ако твърдият диск не се открива от BIOS, издава нехарактерни шумове или липсват данни в него, спрете незабавно работа. За начало проверете интерфейсния и захранващия кабел дали са пътно поставени в гнездата си. Ако са на мястото си, задължително се обърнете към специалист. Не правете експерименти, не почуквайте по него, не включвайте и изключвайте захранването. От това той няма да проработи. И не се опитвайте да отворите диска, за да видите какво се е случило – твърдият диск е херметизиран и всяко отваряне със сигурност ще го довърши. В този случай дори намесата на специалист едва ли ще ви помогне.

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 24 минути

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 48 минути

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 6 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 6 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 7 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 7 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 7 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 8 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 9 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 9 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 9 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 10 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 11 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 11 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит