0

С ъществува реален риск да подценим значението на предстоящата визита на Владимир Путин в София и заедно с това да пропуснем значението на една мащабна стратегическа и геополитическа игра, в която самите ние си отредихме ролята на пионки.

В края на мандата си в Кремъл Путин пристига в София, за да гарантира успеха на стратегията си за мощно завръщане на Русия на международната сцена. То не може да се случи нито в противоборство с мощния ръст на Китай, нито чрез експанзия към радикализирания ислямски Юг.

Европа, обединена от твърде крехката политическа конструкция на ЕС, и по-точно Изтокът на Европа, е направлението, в което Русия може убедително да се завърне на световната сцена.

"Меката периферия" на Европа - предимно малки, изтощени от изпитанията на посткомунистическия преход държави с крехка стопанска и политическа стабилност, е територията, която най-лесно може да се дестабилизира и пренареди. Защото стратегическата експанзия изисква точно това - да разрушиш статуквото и да създадеш ново.

През 2005 г. екипът на Путин осъществи блестяща стратегическа акция за завръщане в Европа чрез монополизация на енергийните доставки в западно направление.

Проектът "Северен поток" лиши Полша и Прибалтика от единствения им стратегически ресурс за балансирани отношения с Москва - газовата инфраструктура, преминаваща през техните териториии.

Така както "Син поток" през Черно море до Турция лиши Украйна и България от контрола върху газовите потоци на юг-изток. Планираният да мине през територията на България "Южен поток" ще лиши на свой ред Турция от стратегически контрол върху газа.

И ще направи стопански безсмислен проекта "Набуко" - за алтернативни доставки на газ от Централна Азия в Европа. "Набуко" ли?" - пошегува се наскоро Алексей Милер (шефът на "Газпром") -

"Това не е газопровод, това е опера"

Единственият монопол засега остава в ръцете на Русия. Споразуменията на "Газпром" с Иран, Туркменистан и Алжир за картелиране на газовия пазар допълнително засилиха руския монопол в източната част на Европа.

И все пак потенциалът на "енергийния скок" на Русия започва да се изчерпва. Според авторитетните анализи на агенция "Стратфор" енергийната й стратегия за геополитическо завръщане е достигнала своя връх през 2007 г.

Планираните и вече направените многомилиардни инвестиции за монополизация на енергийната инфраструктура на запад от Русия рязко контрастират с растящото закъснение на "Газпром" да развива вътрешните източници и инфраструктурата за транзита им през руска територия.

В един момент Русия може да се изправи пред невъзможността да захранва цялата скроена от нея газова и петролна мрежа в Европа. Затова огромните инвестиции в енергийна инфраструктура трябва да бъдат спешно оползотворени чрез стратегическо възстановяване на целокупното руско влияние в бившите територии на съветската империя.

Русия трябва да бърза и поради още една причина - днес Европа е в относителен геополитически вакуум. САЩ затънаха в пясъците на войната в Ирак, която в допълнение с Афганистан и целокупната "война срещу терора" изцежда не само военния и финансовия потенциал, но и престижа на Америка.

Стратегически днес Америка е с вързани ръце по по-второстепенни направления на глобалната си политика, включително и Европа. Самата Европа преживява противоречив стремителен ръст на своето влияние и "мека сила", успешно разширяване на ЕС в цяла бивша Източна Европа, съчетано с институционална и политическа тромавост.

Европа не успя да реагира на руската енергийна атака и има сериозни проблеми да заговори с един глас. Но в Америка идат избори и без съмнение по-успешен президентски екип, който ще вземе нещата в ръце.

След всяка криза ЕС излиза по-силен и с по-привлекателна идентичност. Става въпрос за година-две, не повече, в които Русия спешно трябва да завоюва максимални позиции след унизителния разпад от 90-те години.

Да завоюва, но къде? В Източна Европа - а по-точно? Полша е корав залък. И не само заради наследството на историята. Тя е достатъчно самоуверен и стабилен европейски играч, за да позволи геополитически волности точно на основния си съперник.

Балтийските републики са малки, но корави крепости без никаква носталгия по времето, когато бяха доминирани от Москва. И Румъния не е традиционен приятел, меко казано. Кремъл може да използва разнокалибрени тарикати на власт в Будапеща или Братислава, но не и за устойчиво завръщане.

Остава само една опция - Балканите

Тук Русия в определен смисъл е у дома си. Предстоящата независимост на Косово и нарастващата истерия по този повод в Белград дават на Кремъл шанс за първата истинска геополитическа победа след 80-те.

В продължение на повече от столетие Русия е играела уникалната роля на патрон и защитник на балканските православни славяни от господството на османските турци. На славяните нерядко им е идвало до гуша от това покровителство.

"Не ви щем ни меда, ни жилото", се беше провикнал един наш опълченец, "възхитен" от освободителната прегръдка на Каулбарс и Ернрот. Но стига да се появи заплахата от "турците", и българи, и сърби забравят бързо мечата прегръдка и отново гледат с упование към Москва.

Европа се нуждае от мирни и интегрирани Балкани - за да повтори успеха на умиротворяване и просперитет, започнал между Германия и Франция преди 50 години. На едни европейски Балкани Русия има място само като гост - партньор и приятел или съперник, но не и като патрон.

Патронатът на Кремъл е възможен само върху разделени и противопоставени Балкани.

Косово е паролата на руското завръщане

Прецедентът на сепаратизъм, който Европа не може да не подкрепи. Първо, защото след 1999 г. Косово де факто е извън контрола на Сърбия.

Второ, защото няма логически основания 500 000 черногорци, 1.2 млн. македонци и 2 млн. словенци да имат право на независимост, а два милиона албанци да нямат това право.

И трето, защото няма и най-малка практическа възможност за мирно съжителство на косовските албанци в държавните граници на Сърбия.

Сценарият, който следва, е доста ясен и прост. Независимо Косово ще провокира сръбското население в Митровица и в анклавите Грачаница и Косово поле да обявят оставането си в рамките на Сърбия. Твърде вероятни са сблъсъци между сърби и албанци.

ЕС ще поддържа мироопазващ контингент - буфер, Европа ще затъва в блатото на конфликта и ще бъде обвинявана от всички за жертвите. Ще последват албански опити за преливане на кризата в Македония и Южна Сърбия.

Сърбия най-вероятно няма да се намеси официално с армията си, но ще подпомага с всички средства сръбската паравоенна инфраструктура в Косово. Ще охлади отношенията си с ЕС и ще се възползва от подадената от Русия ръка за помощ - политическа, дипломатическа, може би и военна.

Това ще има последствия и за баланса на силите в самата Сърбия. Реформистки настроените демократи ще трябва да отстъпват позиции на патриотите на Кощуница, последните - на националистите радикали.

Застрашаването на европейския избор на Сърбия ще бъде компенсирано от алтернативната орбита на Русия.

На мястото на демокрацията

може да дойде... "суверенната демокрация". На мястото на Брюксел - партньорите от Москва, Минск, Ереван и Ташкент... Има шанс, разбира се, щетите да са по-малки, но е възможно и да не са.

Притеглянето на Сърбия в проруска орбита е подготвено и от икономическата експанзия на руския бизнес в Сърбия и Черна гора. На дневен ред е придобиването на тяхната енергийна инфраструктура, което вече ще гарантира цялостната рамка и на политическото настъпление.

И като перпетуум мобиле конфликтът в Косово ще храни руското политическо влияние в Сърбия, а политическото влияние ще храни конфликта в Косово. Конфликти могат да се зародят и другаде в региона, ако им се помогне. Над Балканите се властва лесно, защото лесно се вкарва в конфликт конгломератът, наречен "буре с барут".

Гръбнакът на руското настъпление е енергийният контрол. Доста арогантно Москва предложи на Белград да придобие най-голямата му енергийна компания НИС срещу смешен процент от стойността й (примерно същия, на който мадридско-лондонският кръг у нас придоби БТК).

Сърбите обаче гневно отказаха, вместо да клюмнат и да си приберат рушвета. Но не е ясно докога, след като вече са в руския капан за Косово. Сръбската НИС ще падне в ръцете на Москва като гарант за необратимост на "братството".

В този свръхинтересен контекст ние откриваме Годината на Русия в България, посрещайки възможно най-скъпия гост - президента Путин. Аз съм голям любител на руската култура и се прекланям пред нея. Но ми е любопитно какво още е опаковано от днешните наследници на имперската канцелария в блестящата виртуозност на руската музика и поезия.

България все още притежава значителна част от енергийната си инфраструктура, макар че вече предостави на Москва собствеността и контрола върху Бургас - Александруполис.

Нефтопроводът ще минава не през държавата България, а през някаква транзитна територия, охраната на която по едно време Румен Петков договаряше в Москва с руски силови фактори...

България предостави инфраструктурата на ядрената си енергетика на Москва за остатъка от този век. Обвърза се с "Газпром" в един суров договор за 35 години напред, 5 години преди да изтече старият, благоприятен за нас...

Казват, че трудно вървели преговорите за газопровода "Южен поток" - дай Боже! Защото ако след отпътуването на Путин от София се окаже, че вече не притежаваме и газовата си инфраструктура срещу пари "за семки и бонбонки", това наистина ще бъде краят на ресурса ни за национален суверенитет и достойнство.

"Южен поток" - да, разбира се, но под български контрол, под междудържавен договор. Това е позиция на европейска страна. Възможно е обаче да стане и според прогнозата на руския посланик в Брюксел Чижов - "да, България ще бъде наш "троянски кон" в Европа".

Сърце не ми дава да го опровергая, като гледам какво става. И все пак глупаво ще бъде - дори и за социалистите ще бъде глупаво - да имаш място в Европа, да имаш реалния шанс да живееш добре, да си усетил вкуса на свободата... и да се продадеш барабар с парцалите на... "суверенната демокрация".

Защото връщане няма да има! Късметът да си част от Европа не е глупаво птиче, което ще каца на рамото на българската политическа класа всяка сутрин, след като тя се е разбудила в махмурлука на поредната идиотщина, направена от алчност, простотия и раболепие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 6 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 6 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 8 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 9 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 10 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 10 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 10 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 10 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 11 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 12 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 12 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 12 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 12 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 13 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 13 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок