0

"Президентът щял да свика референдум за изборите", отбелязва "Труд". Ако политическите сили не стигнат до консенсус за промените в изборното законодателство, президентът Георги Първанов ще си запази правото да свика референдум по въпроса. Това съобщи вчера лидерката на ЕНП Мария Капон след среща с държавния глава.

На нея присъстваха депутатът от ДСБ Нено Димов и шефът на "Новото време" Емил Кошлуков. Мария Капон поясни, че ако се стигне до вариант за референдум, то искането за него трябва да бъде внесено от Първанов в Народното събрание до края на юли, а самото допитване най-вероятно ще се проведе през октомври или ноември.

Емил Кашлуков на свой ред подчерта, че въвеждането на мажоритарен елемент в изборното законодателство ще върне доверието на хората в политическата система. Депутатът Нено Димов уточни, че на 7 юли президентът организира кръгла маса за промените в закона за изборите.

"Позитано" играе контра на Първанов", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с Мария Капон. На въпрос какви са шансовете партиите да се разберат за мажоритарния вот, тя отговаря:

"Толкова големи, колкото съвестта им, а не партийната им пристрастност. Партиите трябва да се примирят с факта, че избирателите са достатъчно интелигентни, за да отсеят и предпочетат личности.

Обратното означава някой да ни убеди, че партийните секретари са единствено способни да оценяват и подреждат кандидатите в листите."

"А Първанов защо слага съветници във властта?", пита в интервю за "Труд" Костадин Паскалев, кмет на Благоевград, и изброява бивши съветници и експерти от президентската администрация, които днес са на възлови места в изпълнителната власт. Той е категоричен, че трябва да се въведе ред в политическия живот.

Партиите, които не могат да получат определен минимален процент на избори за парламент, да се заличават веднага от политическия живот на страната, предлага Паскалев. Според него е задължително искането всеки политически субект, който се явява на избори, да има организационно покритие на по-голямата част от страната. Но основното правило е да бъде въведено задължително гласуване.

По думите на благоевградския кмет мажоритарният вот няма да реши проблема с купуването на гласове. Въпросът е в способността на политическите субекти да ангажират с каузата си гражданите.

"Затишието преди избори ражда безумия", коментира "Сега". Припомня се предложението на президента Първанов да се увеличи държавната субсидия за партиите, така че да покрие поне 50% от цялостния им годишен бюджет, но само ако се премахнат изцяло даренията от юридически субекти и се сложи таван за тези от физически лица.

Сега сме свидетели на доста нахална кавър версия на президентския вариант. Съпартийците му от БСП взеха от предложението му само онази част, която ги устройва - тоест увеличението на държавните пари за партиите. И пропуснаха втората част от изречението - премахването на даренията от фирмите. Така хем ще продължат да приемат куфарчетата, хем ще бъркат в най-сигурния джоб - този на данъкоплатците. Ситуацията е парадоксална по своята наглост - с нашите пари ще обслужват интересите на бизнеса, пише авторът.

"Отварят вратички за пазаруване", така представя в "Стандарт" своето мнение за промени в изборната система социологът Кольо Колев. Той е твърд привърженик на статуквото - запазване на сегашната пропорционална избирателна система при парламентарните избори, както и бариерата от 4 процента. Мажоритарната система сама по себе си изкривява вота на избирателите и реалната тежест на отделните партии в обществото.

Освен това при мажоритарният вот по-лесно се купуват гласове. Колев напълно поддържа предложенията за финансови рестрикции - както повишаването на паричната гаранция за участие в изборите, така и за държавното субсидиране на партиите. За една политическа сила, която иска да управлява милиарди левове бюджет, депозит от 50 000 лева за участие изобщо не бива да се коментира.

"Не пипайте закона година преди вота", приканва политологът Димитър Аврамов. В "Стандарт" той лансира идеята за забрана за приемане на изборно законодателство в последната година преди избори. Тогава политиците мислят за законите като за "нещо, което е изгодно за нас" и "нещо, което е изгодно на другите".

Освен това Аврамов предлага да се въведат часове по гражданско образование в училищата, за да знаят децата каква е системата на управление в България. Също така добре е държавата да инвестира в образованието на бъдещите си политици, като например да основе нещо като академия за публична администрация.

"Софиянски иска 150 депутати на пълен работен ден", пише "24 часа". Депутатите в българския парламент да са 150 и на пълен работен ден от 8,30 до 17,30 часа от вторник до петък включително. Това предлага Съюзът на свободните демократи с промени в избирателния закон.

Лидерът Стефан Софиянски уточни, че този брой народни представители е пропорционален на Европарламента, където 1 депутат се избира от 400 000 гласоподаватели. В промените се предвижда и въвеждане на смесена система, при която 75 народни представители се избират мажоритарно и 75 - пропорционално.

"Открит съд за ексглавния секретар на МВР Илия Илиев поиска чрез "24 часа" адвокатът му Васил Василев. Двамата настояват процесът да бъде публичен, за да няма натиск върху подсъдимия за прикриване на престъпления, свързани с бивши служители на МВР и някои политически кръгове. В интервю за вестника Василев твърди:

"Политици и МВР пазят мафията". И пояснява: "Когато материали сочат, че има извършени престъпления и тази информация стига до високите етажи на МВР, но всичко се потулва, очевидно че става въпрос за чадър върху мафията. Но никой не се занимава с това, важното е Илия Илиев да излезе виновен. За каквото и да е. И когато той бъде наказан, тези, които реално са покровителствали престъпност, ще кажат - ето го човека."

"Случаят "Белнейски" е тест за разследващите органи", е оценката на заместник главния прокурор Камен Ситнилски. В интервю за "Сега" той посочва, че практиката през последните години е прокуратурата да навлиза на по-ранен етап в разработките на МВР и да подпомага оперативните работници. Причините за недобрата работа по разкриването трябва да се търсят в миналите години и в сътресенията в МВР.Освен това слабо се използва агентурата.

Позицията на Ситнилски е следствието да премине в прокуратурата. Това ще позволи да бъдат сформирани разследващи екипи. "Дознанието изнемогва. Не може да се справи. Законодателят трябва да има воля да ни помогне. Иначе перспективите за разследването не са добри", предупреждава Ситнилски.

"Рекорд на "Кушлев" - иск за 4 200 000 лева", съобщава "Труд". Дело за отнемане на имоти на стойност 4 252 630 лв. образува Търговищкият окръжен съд по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Запорът е срещу Мустафа Алиев, който от май е в затвора с 5-годишна присъда за ДДС афера. Това е най-големият иск досега на комисията, оглавявана от проф. Стоян Кушлев.

"Депутатите доближиха средната класа", посочва "Сега". Въпреки съмненията, че стандартът на депутатите значително надвишава този на средния българин, истината от декларациите им пред Сметната палата по-скоро се доближават до средната класа.

На част от народните представители тежат кредити, малцина са си позволили покупка на жилище, а спестяванията им са се стопили. Все повече представители на властта влагат парите си в акции, и то във фирми, които просперират при сегашното управление, показват имотните им декларации за 2007 г.

"Европа да стане наш пазар, не ние да сме пазар на Европа", поставя за цел Христо Ковачки, бизнесмен и неформален лидер на политическа партия ЛИДЕР. В интервю за "Монитор" той заявява, че партиите, които преди всичко на политически език прогласяваха какво ще е добро и какво лошо, трябва да се заменят с нови партии, които вече конкретно, по-прагматично и конструктивно да говорят най-вече за визията за икономиката. Политическият елит трябва да приеме това, че се появяват много бизнес формации.

"Сега не мога да предскажа дали на следващите парламентарни избори ще се появят нови формации, които ще "излязат" от икономиката, но моето лично мнение е, че на последващите ще има такива и те ще имат своите национални представители в политиката. Смятам, че това е процес, който тепърва започва", казва в заключение Ковачки.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 46 минути

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 1 час

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 3 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 3 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 3 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 3 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 4 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 5 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 6 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 6 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 6 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 7 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта