0

М инистър Орешарски предупреди, че за дългове ще сливат бедните общини. Реформата щяла да засегне най-вече малките общини без крупен бизнес, пише "24 часа".

Новината е от вчерашното общо събрание на Националното сдружение на общините у нас. Аргументът на финансовия министър - години наред някои общини непрекъснато просрочвали дългове и се намирали в несъстоятелност.

Навътре в броя има още акценти от заседанието - президентът Първанов отчел пред кметовете, че отсъствието на някои ключови министри не е добър знак за едно ново правителство. Думите му чули само Пламен Орешарски и Асен Гагаузов, а по-късно към сбирката се присъединили и вицепремиерите Емел Етем и Даниел Вълчев.

В часовия вестник четете още за масов мор на птици край Дуранкулак. Намерени били 70 мъртви водни кокошки, бекаси и диви гъски, но ветеринарите са категорични, че птиците са станали жертва на студа, а не на птичия грип.

Темата на втора и трета страница е посветена на жребия за европейското по футбол. Заглавието: Късмет за Евро 2008, националите са в относително лесна група, пак Ван Бастен на пътя на Камата след 15 години.

Бюджетът губи 56% от далавери с ДДС - такава е равносметката от вчерашния Съвет по сигурността към Министерския съвет, а новият главен прокурор Борис Велчев в това време се обяви за ограничен имунитет за депутатите по време на обсъждането на третите поред промени в конституцията. Позицията му е била подкрепена от президентския съветник Пламен Киров и от правосъдния министър Георги Петканов.

Водещото сред икономическите заглавия в "24 часа" - три енергийни гиганта искат да строят АЕЦ "Белене". Вестникът научил, че става въпрос за "Газпром", "Енел" и ЕОН, а междувременно от догодина ни очаква поскъпване на тока заради затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Предупреждението е на енергийния министър Румен Овчаров.

На страницата "Анализи" е поместен коментарът на шефа на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов по повод подетата от вестника дискусия за бъдещето на професионалната ни армия. До три години всички войници - наемни, бързата промяна към професионална войска ще реши проблема с наборниците, смята депутатът от левицата.

Тук изданието публикува и мнението на Андрей Райчев за предизборните вълнения около президентския вот и за отчета на държавния глава пред парламента под заглавие "3:0 за Първанов. Защо тези, които освиркват президента, не спорят по същество?" А печелившите дузпи на държавния глава, според Райчев, са изборът на главен прокурор, поисканите разширени правомощия и настояването за нова система на финансиране на партиите.

Интервюто в броя е с Дейвид Варод от "Ню Имидж". Спрете войната за "Бояна филм" - вече не може да я вземете за себе си, зове шефът на американската компания.

"Труд" избира за акцент на броя си новината, че в София вече са поискани по 3000 евро/кв. метър от жилище на ул. "Сан Стефано" с обща площ 264 кв.м. В момента реални сделки в центъра на столицата се сключват на нива 850-1200 евро/кв. метър.

Вестникът анонсира, че от понеделник ще четете изповедта на Малкия Маргин от килията, а на първа страница се натъкваме и на снимка на заложниците в Нигерия, сред които и нашият сънародник Милко Ничев.

От фотоса е видно, че четиримата се намират сред палми и изглеждат видимо здрави. Според нигерийска публикация заложниците можело всеки момент да бъдат освободени, тъй като правителството на Нигерия сключило сделка с похитителите.

И в "Труд" втора и трета страница са отделени за жребия за Евро 2008. Блохин ни ориса за сблъсък с Холандия, нямам право на втора грешка, това пък се зарича селекционерът Христо Стоичков.

И още новини от броя: търновският кмет е даден на прокурора заради покупката на апартамент от 59 кв.м само за 7000 лв. Жилището в старата столица било предназначено за сина му.

Вестникът съобщава и за друго разследване - срещу депутата от "Атака" Владимир Кузов за педофилия, спряно заради депутатския му имунитет. Кузов отрекъл всичко и заявил, че никога срещу него не е имало подобно дознание. За разследването пишело в доклад на прокуратурата, който е отговор на Европейската комисия на въпросите й за състоянието на престъпността и корупцията у нас.

През това време Иван Костов обвинил БСП, че си е измислила студовете у нас, за да се изкара спасител на нацията. Когато управляват настоящи или бивши комунисти, зимата винаги е тежка, казал лидерът на ДСБ от парламентарната трибуна.

В отговор коментарът на "Труд": "Студено ви е, г-н Костов, сега разбираме, че освен чорните пари, скритата приватизация и разграбването, метеорологията е истинската страст на Командира - пише Пламен Енчев и припомня думите на бившия премиер, казани пред "Дарик радио" през зимата на 2000 г.: - Да, сега е просто зима. И то прекрасна зима с чудесно коледно настроение. Аз се оказах пророк!".

Студът обаче си отива, обещават синоптиците: +5 градуса ще показват термометрите в неделя, съобщава вестникът.  И още: Избраха българка за наказателен съдия в Хага. Това е проф. Екатерина Трендафилова, преподавател по наказателно право.

Интервюто в броя е с депутата от БСП Добромир Гущеров. БСП страда в тройната коалиция, но стиска зъби в името на България, констатира той.

Още тази година конституцията ще бъде променена и кметствата сами ще определят местните данъци и такси, обещал на Националното сдружение на общините финансовият министър Пламен Орешарски, както информира "Сега".

И тук акцент е намерението му кабинетът да оздравява общините чрез фалит. Пак на същото заседание на кметовете просветният министър съобщил, че ведомството му ще прехвърля част от държавните училища към общините, а кметовете и родителите ще избират школските директори.

Топлофикация - богата на сметки, бедна на информация, защото какво точно плащаме за парното научаваме на година по лъжичка, и то обикновено от собствения горчив опит, пише Христо Николов в един от анализите, поместени в броя.

Другият анализ е на партийна тематика. Ако партиите от управляващата коалиция се явяват на всички избори заедно, какъв е смисълът от изборите, пита се Йоана Гъндовска. Според авторката БСП, НДСВ и ДПС трябва да издигнат отделни кандидати за президент, за да запазят самостоятелен партиен живот.

Най-важното от "Новинар" днес в заглавия звучи така: "Ще закриват малки общини", "Добър жребий за Евро 2008" и "Овчаров харизва АЕЦ "Белене". Последното е теза на ОДС, защото "Газпром" можело да вземе дял от новата централа и така България нямало да има своя.

Същевременно НЕК се гласи да спре тока на Кремиковци заради дългове в размер 95 млн.лв., пише "Новинар" на икономическата си страница. Иде бой за евродепутатски места, прогнозира още вестникът и лансира идеята на зам.-председателя на НДСВ Пламен Панайотов изборът за евродепутати да се състои едновременно с президентския вот.

Смърт в Кремиковци крият седем дни, съобщава от първа страница "Телеграф". 61-годишен работник в комбината бил открит посечен между валовете на механизъм за обработка на стоманени блокове. Следствието не изключвало и версията за убийство.

Още заглавия от броя: "Бойко Борисов иска пари за дупките от Европа", "Връщаме се в Ирак през март", "Токът поскъпва след 2006 г." Обратно на "Труд", този вестник констатира: Жилищата в София поевтиняват, средните цени на апартаментите падат до 30 000 евро.

Акцентът за "Монитор" днес: МВР подслушва двойно повече от нужното, само 152 от 444 записа през 2005 г. се ползват от съда, съобщава вестникът и уточнява, че полицаите събират негодни данни. В това време премиерът Станишев признал пред Съвета по сигурността, че е недоволен от качеството на докладите на спецслужбите.

Скандалът в броя: бензиностанция пред къщата на Левски в Карлово, имало подозрения, че част от местните общинари от БСП и СДС са се наговорили да пуснат строежа редом до музея на Апостола.

Икономическата новина: Съдът отмени концесиите на летищата във Варна и Бургас, Министерският съвет е допуснал процедурни нарушения при избора на "Копенхаген еърпортс" за победител, е решението на магистратите.

Доплащането за здраве е неизбежно, казва в интервю за "Монитор" д-р Андрей Кехайов, шеф на Българския лекарски. Ако пък искате да пратите детето да се изучи в чужбина - вузовете там искат от 6500 до 30 000 евро такса на година, съобщава вестникът.

"Стандарт" извежда начело на броя си заглавието: "Станишев скастри четирима министри". На заседанието на Съвета по сигурността станало ясно, че премиерът е недоволен от анализите на министрите Петканов, Орешарски, Близнаков и Петков.

Другите новини: "8000 фирми източват ДДС", "Родители умориха бебето си от студ, отиват на съд" и "Симеон се принизи до уличен политик" - последното е заглавие на интервю с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Сделката за киноцентъра е поредната миризлива далавера на НДСВ, категоричен е депутатът от БНС.

"Дневник" залага на новината, че камери ще следят за реда и сигурността по софийските улици от Булбанк до Орлов мост от 1 април, а "Дума" пише, че токът все пак нямало да поскъпне двойно.

Накрая поглед към седмичника "Политика", който е избрал за водещо заглавие "Истината за операция "Респект". Вестникът публикува откъси от секретна стенограма с указанията на министър Румен Петков и главния секретар Илия Илиев към висшия състав на МВР. Тормозът да е тотален, контингентът да се проверява през два-три дни, е задачата, която ген. Илиев е поставил на своите подчинени, разкрива "Политика".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 11 минути

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 53 минути

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 2 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 2 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 3 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 3 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 3 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 3 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 4 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 4 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 4 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 5 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 5 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 6 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа