0

М инистър Орешарски предупреди, че за дългове ще сливат бедните общини. Реформата щяла да засегне най-вече малките общини без крупен бизнес, пише "24 часа".

Новината е от вчерашното общо събрание на Националното сдружение на общините у нас. Аргументът на финансовия министър - години наред някои общини непрекъснато просрочвали дългове и се намирали в несъстоятелност.

Навътре в броя има още акценти от заседанието - президентът Първанов отчел пред кметовете, че отсъствието на някои ключови министри не е добър знак за едно ново правителство. Думите му чули само Пламен Орешарски и Асен Гагаузов, а по-късно към сбирката се присъединили и вицепремиерите Емел Етем и Даниел Вълчев.

В часовия вестник четете още за масов мор на птици край Дуранкулак. Намерени били 70 мъртви водни кокошки, бекаси и диви гъски, но ветеринарите са категорични, че птиците са станали жертва на студа, а не на птичия грип.

Темата на втора и трета страница е посветена на жребия за европейското по футбол. Заглавието: Късмет за Евро 2008, националите са в относително лесна група, пак Ван Бастен на пътя на Камата след 15 години.

Бюджетът губи 56% от далавери с ДДС - такава е равносметката от вчерашния Съвет по сигурността към Министерския съвет, а новият главен прокурор Борис Велчев в това време се обяви за ограничен имунитет за депутатите по време на обсъждането на третите поред промени в конституцията. Позицията му е била подкрепена от президентския съветник Пламен Киров и от правосъдния министър Георги Петканов.

Водещото сред икономическите заглавия в "24 часа" - три енергийни гиганта искат да строят АЕЦ "Белене". Вестникът научил, че става въпрос за "Газпром", "Енел" и ЕОН, а междувременно от догодина ни очаква поскъпване на тока заради затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Предупреждението е на енергийния министър Румен Овчаров.

На страницата "Анализи" е поместен коментарът на шефа на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов по повод подетата от вестника дискусия за бъдещето на професионалната ни армия. До три години всички войници - наемни, бързата промяна към професионална войска ще реши проблема с наборниците, смята депутатът от левицата.

Тук изданието публикува и мнението на Андрей Райчев за предизборните вълнения около президентския вот и за отчета на държавния глава пред парламента под заглавие "3:0 за Първанов. Защо тези, които освиркват президента, не спорят по същество?" А печелившите дузпи на държавния глава, според Райчев, са изборът на главен прокурор, поисканите разширени правомощия и настояването за нова система на финансиране на партиите.

Интервюто в броя е с Дейвид Варод от "Ню Имидж". Спрете войната за "Бояна филм" - вече не може да я вземете за себе си, зове шефът на американската компания.

"Труд" избира за акцент на броя си новината, че в София вече са поискани по 3000 евро/кв. метър от жилище на ул. "Сан Стефано" с обща площ 264 кв.м. В момента реални сделки в центъра на столицата се сключват на нива 850-1200 евро/кв. метър.

Вестникът анонсира, че от понеделник ще четете изповедта на Малкия Маргин от килията, а на първа страница се натъкваме и на снимка на заложниците в Нигерия, сред които и нашият сънародник Милко Ничев.

От фотоса е видно, че четиримата се намират сред палми и изглеждат видимо здрави. Според нигерийска публикация заложниците можело всеки момент да бъдат освободени, тъй като правителството на Нигерия сключило сделка с похитителите.

И в "Труд" втора и трета страница са отделени за жребия за Евро 2008. Блохин ни ориса за сблъсък с Холандия, нямам право на втора грешка, това пък се зарича селекционерът Христо Стоичков.

И още новини от броя: търновският кмет е даден на прокурора заради покупката на апартамент от 59 кв.м само за 7000 лв. Жилището в старата столица било предназначено за сина му.

Вестникът съобщава и за друго разследване - срещу депутата от "Атака" Владимир Кузов за педофилия, спряно заради депутатския му имунитет. Кузов отрекъл всичко и заявил, че никога срещу него не е имало подобно дознание. За разследването пишело в доклад на прокуратурата, който е отговор на Европейската комисия на въпросите й за състоянието на престъпността и корупцията у нас.

През това време Иван Костов обвинил БСП, че си е измислила студовете у нас, за да се изкара спасител на нацията. Когато управляват настоящи или бивши комунисти, зимата винаги е тежка, казал лидерът на ДСБ от парламентарната трибуна.

В отговор коментарът на "Труд": "Студено ви е, г-н Костов, сега разбираме, че освен чорните пари, скритата приватизация и разграбването, метеорологията е истинската страст на Командира - пише Пламен Енчев и припомня думите на бившия премиер, казани пред "Дарик радио" през зимата на 2000 г.: - Да, сега е просто зима. И то прекрасна зима с чудесно коледно настроение. Аз се оказах пророк!".

Студът обаче си отива, обещават синоптиците: +5 градуса ще показват термометрите в неделя, съобщава вестникът.  И още: Избраха българка за наказателен съдия в Хага. Това е проф. Екатерина Трендафилова, преподавател по наказателно право.

Интервюто в броя е с депутата от БСП Добромир Гущеров. БСП страда в тройната коалиция, но стиска зъби в името на България, констатира той.

Още тази година конституцията ще бъде променена и кметствата сами ще определят местните данъци и такси, обещал на Националното сдружение на общините финансовият министър Пламен Орешарски, както информира "Сега".

И тук акцент е намерението му кабинетът да оздравява общините чрез фалит. Пак на същото заседание на кметовете просветният министър съобщил, че ведомството му ще прехвърля част от държавните училища към общините, а кметовете и родителите ще избират школските директори.

Топлофикация - богата на сметки, бедна на информация, защото какво точно плащаме за парното научаваме на година по лъжичка, и то обикновено от собствения горчив опит, пише Христо Николов в един от анализите, поместени в броя.

Другият анализ е на партийна тематика. Ако партиите от управляващата коалиция се явяват на всички избори заедно, какъв е смисълът от изборите, пита се Йоана Гъндовска. Според авторката БСП, НДСВ и ДПС трябва да издигнат отделни кандидати за президент, за да запазят самостоятелен партиен живот.

Най-важното от "Новинар" днес в заглавия звучи така: "Ще закриват малки общини", "Добър жребий за Евро 2008" и "Овчаров харизва АЕЦ "Белене". Последното е теза на ОДС, защото "Газпром" можело да вземе дял от новата централа и така България нямало да има своя.

Същевременно НЕК се гласи да спре тока на Кремиковци заради дългове в размер 95 млн.лв., пише "Новинар" на икономическата си страница. Иде бой за евродепутатски места, прогнозира още вестникът и лансира идеята на зам.-председателя на НДСВ Пламен Панайотов изборът за евродепутати да се състои едновременно с президентския вот.

Смърт в Кремиковци крият седем дни, съобщава от първа страница "Телеграф". 61-годишен работник в комбината бил открит посечен между валовете на механизъм за обработка на стоманени блокове. Следствието не изключвало и версията за убийство.

Още заглавия от броя: "Бойко Борисов иска пари за дупките от Европа", "Връщаме се в Ирак през март", "Токът поскъпва след 2006 г." Обратно на "Труд", този вестник констатира: Жилищата в София поевтиняват, средните цени на апартаментите падат до 30 000 евро.

Акцентът за "Монитор" днес: МВР подслушва двойно повече от нужното, само 152 от 444 записа през 2005 г. се ползват от съда, съобщава вестникът и уточнява, че полицаите събират негодни данни. В това време премиерът Станишев признал пред Съвета по сигурността, че е недоволен от качеството на докладите на спецслужбите.

Скандалът в броя: бензиностанция пред къщата на Левски в Карлово, имало подозрения, че част от местните общинари от БСП и СДС са се наговорили да пуснат строежа редом до музея на Апостола.

Икономическата новина: Съдът отмени концесиите на летищата във Варна и Бургас, Министерският съвет е допуснал процедурни нарушения при избора на "Копенхаген еърпортс" за победител, е решението на магистратите.

Доплащането за здраве е неизбежно, казва в интервю за "Монитор" д-р Андрей Кехайов, шеф на Българския лекарски. Ако пък искате да пратите детето да се изучи в чужбина - вузовете там искат от 6500 до 30 000 евро такса на година, съобщава вестникът.

"Стандарт" извежда начело на броя си заглавието: "Станишев скастри четирима министри". На заседанието на Съвета по сигурността станало ясно, че премиерът е недоволен от анализите на министрите Петканов, Орешарски, Близнаков и Петков.

Другите новини: "8000 фирми източват ДДС", "Родители умориха бебето си от студ, отиват на съд" и "Симеон се принизи до уличен политик" - последното е заглавие на интервю с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Сделката за киноцентъра е поредната миризлива далавера на НДСВ, категоричен е депутатът от БНС.

"Дневник" залага на новината, че камери ще следят за реда и сигурността по софийските улици от Булбанк до Орлов мост от 1 април, а "Дума" пише, че токът все пак нямало да поскъпне двойно.

Накрая поглед към седмичника "Политика", който е избрал за водещо заглавие "Истината за операция "Респект". Вестникът публикува откъси от секретна стенограма с указанията на министър Румен Петков и главния секретар Илия Илиев към висшия състав на МВР. Тормозът да е тотален, контингентът да се проверява през два-три дни, е задачата, която ген. Илиев е поставил на своите подчинени, разкрива "Политика".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Как се гласува с машина - Демократична България с акция по улиците

Избори 2021 Преди 5 минути

На парламентарните избори на 11 юли за пръв път във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува изцяло машинно

Тези храни допринасят за тежка форма на Ковид-19

Тези храни допринасят за тежка форма на Ковид-19

Теми в развитие Преди 47 минути

Коронавирусът по-често засяга хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хронични сърдечни болести, пушачите

Windows 10

Microsoft обяви кога ще е краят на Windows 10

Технологии Преди 2 часа

Оставащите дни на настоящата платформа вече са определени

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

Дъжд и облаци днес, кога ще се покаже слънцето

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Свят Преди 11 часа

Сабах: Има няколко важни неща, които турската външна политика направи на международната сцена през последната година

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Свят Преди 12 часа

Водата заля улиците на Ялта, носейки автомобили и стигайки до вторите етажи на сградите

„Сиела Норма” подписа с ЦИК за поддръжка на машините за вота

„Сиела Норма” подписа с ЦИК за поддръжка на машините за вота

България Преди 12 часа

Поръчката е на стойност 4,35 млн. лева

Това е присъдата по делото на ЕС срещу "АстраЗенека"

Това е присъдата по делото на ЕС срещу "АстраЗенека"

Теми в развитие Преди 12 часа

Съдът в Брюксел отсъди днес, че компанията е допуснала "сериозно нарушение"

Русия възобновява полетите до България

Русия възобновява полетите до България

Свят Преди 13 часа

Русия също така планира да увеличи броя на полетите до Гърция

Теодора Димова

Теодора Димова: Сънародниците ни в чужбина са най-добрите посланици на България и важен национален актив

Избори 2021 Преди 14 часа

Теодора Димова: Сънародниците ни в чужбина са най-добрите посланици на България и важен национален актив

Рашков пред NOVA: Борисов трябва да бъде разпитан

Рашков пред NOVA: Борисов трябва да бъде разпитан

България Преди 15 часа

Борисов: Търсят свидетели като бесни, дотогава ще тормозят други хора

Проф. Христова: Служебното правителство създава усещане за контрол и страх

Проф. Христова: Служебното правителство създава усещане за контрол и страх

България Преди 15 часа

Слави Трифонов се опитва да създаде съспенс, но неговите действия са „анти” на всичко

От утре българите влизат в Гърция и с отрицателен бърз тест за ковид-19

От утре българите влизат в Гърция и с отрицателен бърз тест за ковид-19

Свят Преди 15 часа

Изискванията важат и за деца, навършили 12 години

Изтребителите Ф-35 и Путин може да спи спокойно

Изтребителите Ф-35 и Путин може да спи спокойно

Свят Преди 16 часа

Обединеното кралство, Италия, Норвегия, Белгия, Холандия, Полша и Дания са поръчали общо 297

Пороен дъжд наводни улици и булеварди в Русе

Пороен дъжд наводни улици и булеварди в Русе

България Преди 17 часа

Екипи работят в критичните участъци, като почистват и отварят шахтите

Мечка щурмува град в Япония и рани четирима

Мечка щурмува град в Япония и рани четирима

Любопитно Преди 17 часа

Рекорден брой нападения от мечки регистрират властите