0
Вш шният ни министър Соломон Паси откри тази сутрин във Виена конференция за антисемитизма, която се провежда със съдействието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), информира БНР. "България е единствената европейска страна, която през Втората световна война е спасявал евреите си, като същевременно им е помагала да остана в родината си", така Паси започна обръщението си.

"Жалко е, че Европа все още знае толкова малко за България и следователно за самата себе си", каза още Паси, като подчерта, че традиционната, етническа и религиозна толерантност в България не е нито случайна, нито временна.

Преди началото на конференцията външният ни министър проведе 20-минутна среща с бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани. "Според мен той е един от най-впечатляващите американски политици и един от героите на 11 септември. разговаряхме по въпросите на етническата и религиозна толерантност", каза Соломон Паси.

Ето и пълния текст на речта му при откриването на конференцията, публикуван на уеб сайта на МВнР:

"Господин председател,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми участници,
Госпожи и господа,

Европейската общественост, а впрочем, не по-малко и американската, проявява задълбочен интерес към еврейската трагедия в Европа по време на Втората световна война. Нещо повече, аз приветствам този интерес, когато той е насочен към България. Защото моята страна е сред малкото европейски държави, които нямат причини да се срамуват, а напротив, могат да се гордеят със своето поведение по времето на Холокоста.

Казано с няколко думи, по време на Втората световна война България бе единствената европейска държава, която спаси своите евреи, като ги запази на тяхната родна земя. Показателно е също така, че България е единствената европейска страна, която може да отчете нарастване на еврейското население през годините на Втората световна война.

Жалко е, че тези факти са слабо популярни. Това означава, че Европа все още слабо познава България, а следователно и себе си. Аз съм убеден, че почитаемата аудитория е чудесно място да разкрия някои подробности около поведението на българската държава и българския народ спрямо евреите. Веднага мога да кажа, че това поведение не е случайност, не е щастливо стечение на обстоятелствата, а е плод на етническа и религиозна толерантност, култивирана у българите от векове. И понеже много по-важно за всички от нас е да гледаме в бъдещето, следващите мои думи ще ви помогнат да усетите по-добре нравствените качества, с които българският народ влиза в обединена Европа.

Нека започна с това, че България е една от най-старите държави на европейския континент. Тя е на повече от 1300 години. Повече от 1100 години християнството е нейна държавна религия. Разположена на кръстопътя между Европа и Азия, България многократно е била арена на сблъсъка на различни народности, религии и култури. Въпреки това, а може би именно поради това, в България винаги мирно са съжителствали християнството, ислямът и юдаизмът с всичките им разновидности. По българските земи обаче никога не е имало религиозни войни, което е в контраст с общата картина на размирните Балкани. Видим израз на религиозната толерантност са трите действащи храма в центъра на София, разположени в радиус от стотина метра: православен, синагога и джамия.

По-нататък, векове наред по българските земи съжителстват десетки националности, но България не познава явлението геноцид. Показателен е фактът, че когато преди 500 години евреите бяха изгонени от Испания, много от тях намериха подслон на територията на България. Искам да подчертая, че традиционната етническа и религиозна търпимост у българите не е случайна или временна. През различни периоди те са приютявали арменци, украинци и руснаци, гърци, сърби, кюрди и още много други, прокудени от родината си. В момента България е родина за стотици хиляди турци, както и за десетки хиляди етнически българи, изповядващи исляма.

Когато говорим конкретно за спасяването на 50-те хиляди български евреи, трябва да знаем, че това е било наистина всенародно дело. В него се включват кардинално противоположни политически движения - от нелегалните комунисти до представители на антисемитски настроеното правителствено мнозинство. Политици от различни парламентарни групи заемат твърда позиция против депортирането. Подпредседателят на българския парламент Димитър Пешев проявява забележителна смелост и инициативност. Българските интелектуалци и Българската православна църква в лицето на Светия синод също изиграха водеща роля в тези усилия. Принос за спасяването има и част от най-близкото обкръжение на цар Борис ІІІ, сред които е царица Йоанна. Очевидно царят е проявил голяма изобретателност в преговорите с нацистките водачи, за да замени депортирането с вътрешноадминистративни и полицейски мерки. Толкова сериозен държавен акт, като отмяната на депортацията, на която вече е бил даден ход, не би могъл да бъде извършен без подкрепата на държавния глава. Твърде убедително за реалните настроения на България спрямо евреите звучи следното донесение от посланика на Третия райх в София. Адолф-Хайнц Бекерле признава, че всички негови опити да убеди българското правителство в необходимостта от депортиране на евреите са претърпели неуспех, и съветва Берлин да вземе предвид българския манталитет, неговата "липса на идеологическа сила". "Българите, пише той, са израснали с арменци, гърци и цигани и нямат никакъв вроден предразсъдък срещу евреите, както хората от Северна Европа.".

Уважаеми госпожи и господа,
По същото време моите съотечественици положиха много усилия, но за съжаление неуспешни, да спасят 11 хиляди евреи - небългарски граждани, от Македония и Беломорска Тракия, където независимо от българското военно присъствие върховната власт е била в ръцете на нацистите. Повярвайте ми, аз съм убеден привърженик на либералната философия и за мен няма по-голяма ценност от отделния индивид. Всяка личност е творение на Бога, чиято стойност е абсолютна и несравнима с останалите личности. Човешкият живот е единичен, неповторим и следователно неподвластен на всякаква статистика. Ето защо ще ви помоля да не приемате като цинизъм пропорцията, която ще ви представя, но истина е, че ако всичките европейски държави имаха политиката на България и нейните успехи в усилията й за спасяване на евреите, то 5 от 6-те милиона загинали евреи щяха да останат живи.

Драги приятели,
Уроците на историята, пък били те най-горчивите, трябва да останат здраво вкоренени в нашата памет и в паметта на идните поколения. Това специално важи за мъчителното наследство на холокоста. Дори в тези черни страници от човешката история обаче можем да открием смелост и висок морал. Там ще открием и достойнството на онези, които направиха възможно спасяването на 50 хиляди български евреи.

Госпожи и господа,
С този поглед назад в историята искам да наблегна върху нашата "нулева" толерантност към всяка форма на нетолерантност, включително към антисемитизма. За нас този подход е ключов в международните отношения и интеграционните процеси. Следващата, 2004 година ще бъде изключително важна за България. Тогава ще приключи нашият мандат като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, ще поемем председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, ще станем пълноправен член на НАТО и ще завършим преговорите по присъединяването към Европейския съюз. Всички тези организации са въплъщение на изконното желание на човечеството веднъж завинаги да се сложи край на трагичното и мъчително наследство от Втората световна война, както и от студената война. Основен елемент от ликвидирането на това наследство са демокрацията, сигурността, свободата и толерантността. Това общо разбиране е в основата на евроатлантическата интеграция, която е нашето общо бъдеще. Антисемитизмът няма място в него. Ето защо нашата конференция е твърде важна и аз вярвам, че тя ще бъде и резултатна.

Благодаря ви за вниманието.".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 9 минути

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 13 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 30 минути

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 40 минути

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 48 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 54 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 56 минути

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“