0

В оенният лидер на "Ал Кайда" в Афганистан пое отговорност за убийството на пакистанската опозиционна лидерка Беназир Бхуто, предаде ДПА, позовавайки се на уебсайта на в. "Ейша таймс". Информацията потвърждава и агенция ИТАР-ТАСС, която цитира индийската ПТИ.

Мустафа Абу ал Язид, ръководител на афганистанския клон на терористичната организация от май, заявил по телефона, че наредил на членове на базираната в Пакистан ислямистка групировка "Лашкар-и-Джангви" да извършат атентата.

Това е нашата първа голяма победа срещу тези, които застанаха на страната на неверниците в битка срещу "Ал Кайда" и обявиха война на муджахидините, заявил Ал Язид, вероятно намеквайки за речите на Бхуто в кампанията за парламентарните избори в Пакистан, в които тя заклейми ислямския екстремизъм, отбелязва ДПА.

Американското разузнаване се опитва да разбере дали информациите, че "Ал Кайда" стои зад атентата срещу Бхуто са верни, съобщи АП.

Според агенцията съществуват информации, които твърдят, че атентатът е

бил планиран от втория човек в "Ал Кайда" - Айман аз Зауахири

Министерството на вътрешните работи на Пакистан също обяви, че Бхуто е била сред най-важните мишени на "Ал Кайда" и "по всяка вероятност" терористичната мрежа стои зад убийството й.

Разполагаме с неопровержими доказателства, че терористичната групировка "Ал Кайда" се опитва да дестабилизира Пакистан, заяви по-късно през деня пакистанският министър на вътрешните работи Хамид Наваз, цитиран от Франс прес.

На специална пресконференция той съобщи, че специалните служби са засекли телефонен разговор на член на "Ал Кайда", който поздравява своите съмишленици от организацията за успешния атентат срещу Бхуто.

Според министъра това е "неопровержимо доказателство", че "Ал Кайда" се стреми да дестабилизира страната.

Беназир Бхуто, бивш премиер и лидер на пакистанската опозиция, е обвинила пакистанския президент Первез Мушараф, че й е отказал адекватна защита, става ясно от и-мейл, оповестен от Си Ен Ен.

В писмо от 26 октомври, адресирано до американския й сътрудник Марк Сийгъл, тя пише, че ако нещо й се случи в Пакистан, ще държи Мушараф отговорен.

Тя описва мерките за сигурност, които е поискала, но които не са й били осигурени. Бхуто е помолила Сийгъл

да оповести това писмо, ако бъде убита

Сътрудникът й сподели пред Си Ен Ен, че Бхуто е била много разтревожена по време на предизборната кампания, тъй като не е получила поисканите от нея мерки за сигурност.

Беше й осигурена някаква полицейска защита, но недостатъчна, допълни той.

От своя страна посланикът на Пакистан в САЩ Махмуд Али Дурани отхвърли тези твърдения. Правителството на Пакистан предостави необходимата закрила, каза той пред Си Ен Ен.

Начинът на действие на атентатора подсказва участие на джихадисти, свързани с талибаните в Афганистан или с "Ал Кайда", пише американската агенция за политически анализи Стратфор.

Атентатът би бил невъзможен без помощта на

хора от средите на силите за сигурност, а и на самото правителство,

пише още агенцията. Този извод се налага от факта, че не само екстремистите в Пакистан, а и голяма част от привържениците на сегашния режим се страхуваха от евентуална изборна победа на Беназир Бхуто и нейната Пакистанска народна партия.

Според Стратфор още от самото начало между движението на талибаните, родено в крайно консервативните религиозни училища в Афганистан, и пакистанските тайни служби съществуват дълбоко скрити връзки. Отдавна е известно, че в службите за сигурност са се настанили симпатизанти на джихадистите, които се опитаха да убият Бхуто в първите часове след нейното завръщане в Пакистан.

Независимо кой е физическият извършител на атентата, подозренията ще паднат върху режима на президента Мушараф, а това създава сериозна опасност за стабилността на неговото правителство.

Сега Мушараф има възможност да възприеме твърда линия и да установи пълен контрол, като въведе отново военно положение и отложи насрочените за 8 януари парламентарни избори.

Според Стратфор пакистанският държавен глава ще бъде принуден да действа бързо, тъй като погребалните шествия в този район на света съдържат

огромен потенциал за избухване на насилие

Яростта на привържениците на Бхуто в някои от големите градове в Пакистан - Исламабад, Карачи и Лахор - започна да се разгаря до температурата на антиправителствен бунт.

Според агенцията бунтовете на привърженици на Бхуто могат да прераснат в сблъсъци между отделни групировки. Още в първите часове след атентата стана ясно, че полицията не е в състояние да въведе ред, което допълнително засилва натиска за изпращане на военни и жандармерия.

Вчера силите за сигурност в град Мултан в централната част на Пакистан разпръснаха със сълзотворен газ близо 7000 демонстранти, протестиращи срещу убийството на Бхуто.

Демонстрантите опустошили седем банки и една бензиностанция, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на очевидци.

Силите за сигурност в пакистанската провинция Синд с главен град Карачи са получили заповед да стрелят по демонстрантите, които заплашват обществената собственост и живота на невинни граждани, съобщи вътрешният министър на провинцията, цитиран от Ройтерс.

Животът в пакистанската столица днес е блокиран от

общата стачка и траура след убийството на Бхуто

Не работят търговските центрове, магазините, пазарите и бензиностанциите. Затворени са училищата и съдилищата. Улиците изглеждат пусти, а основните пътни артерии се контролират от полицията, предаде ИТАР-ТАСС.

В град Шринагар, столица на индийския щат Джаму и Кашмир, също имаше сблъсъци между полицията и стотици демонстранти, които хвърляха камъни по силите на реда, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко десет души са загинали снощи при размириците, избухнали няколко часа след смъртта на бившия премиер и опозиционен лидер.

Бившата министър-председателка бе погребана в семейната гробница в родната й провинция Синд, в южната част на Пакистан, съобщи Франс прес.

Хиляди опечалени се събраха, за да отдадат последна почит на убитата опозиционна лидерка, предаде агенцията.

Ковчегът с тленните останки на Бхуто, покрит с флага на нейната Пакистанска народна партия (в червено, зелено и черно), бе превозен с бяла линейка от резиденцията на рода й в Наудеро до семейния мавзолей в Гархи Худа Бакш, на няколко километра от града, където е погребан и нейният баща Зулфикар Али Бхуто.

Той бе президент на Пакистан от 1971 до 1973 г. и премиер от 1973 до 1977 г. Свален е от власт от армията през 1979 г., а след това - обесен.

В семейната гробница са погребани и двамата братя на Беназир, убити при атентати.

Траурната процесия измина за два часа пътя от Наудеро до Гархи Худа Бакш. В нея бе и съпругът на Бхуто - Азиф Зардари, който пристигна от Дубай.

Ковчегът беше транспортиран с военен самолет до град Сукур в провинция Синд, а оттам - до Наудеро.

В Пакистан е обявен тридневен траур в памет на първата жена министър-председател на мюсюлманска държава, посочва АФП.

"Случи се точно в 17.16 часа. Чух два изстрела и си казах: "Какво ли е това?" Преди да разбера какво става, отекна взрив", разказва журналистът от Франс прес Насир Джафри, който

се намирал на десетина метра от мястото на атентата

Настъпи пълна паника, хората тичаха на всички страни и крещяха: това е бомба, разказва журналистът, който по-нататък описва ужасяващи картини на разкъсани тела, разпилени парчета човешка плът и локви кръв.

Части от тялото на атентатора самоубиец също лежали на земята. "Внезапно видях половин глава, беше разкъсана на две, можеше да се различат само косата и кожата. Един полицай ми каза: Това е главата на атентатора".

Журналистът забелязал джип, който се отдалечавал, и хората му казали, че това е колата на Бхуто, тя била вътре и я карали в болница. На мястото на атентата пристигнали линейки, за да приберат ранените.

"Беше пълен хаос. Хората помагаха да се натоварят ранените в линейките", разказва репортерът на Франс прес.

Първоначално обявили, че Бхуто била невредима, но

новината за смъртта й се разпространила бързо

"Намирах се под прозореца на една къща точно срещу парка (Лиакат Бак, където Бхуто беше убита) и видях там един бивш депутат - Раджа Шафкат Абаси. Той беше на първия етаж, удряше се по гърдите и главата и плачеше: "Тя ни напусна, изгубихме нашия водач!"

Полицията на мястото на атентата не потвърждавала вестта за смъртта на Бхуто. Всички пътища в района били блокирани от силите за сигурност и било почти невъзможно да се излезе.

Журналистът все пак успял да се измъкне от загражденията и да стигне до болницата, където била откарана Бхуто. Пред сградата се били събрали над хиляда души.

"Видях един старец да ридае: "Изгубихме нашата дъщеря". Младежи викаха: "Изгубихме нашата сестра". После хората започнаха яростно да ругаят президента", разказва кореспондентът на Франс прес от мястото на събитието.

След убийството на Беназир Бхуто, изгледите общите избори на 8 януари 2008 г. да се проведат навреме не изглеждат добри, особено след като партията на бившия министър-председател Наваз Шариф обяви, че ще ги бойкотира, коментира Ройтерс.

Преди атентата вотът изглеждаше като състезание между трима участници - партиите на Бхуто, на Шариф и формацията, която подкрепя президента Первез Мушараф. Не се очакваше нито една да спечели мнозинство.

Президентът не спомена нищо за изборите в обръщението си към нацията, в което

обвини екстремисти за смъртта на Бхуто и призова за единство и подкрепа

Смъртта на Бхуто, макар и да премахна основен противник на Мушараф, вероятно ще доведе до още по-голям натиск върху президента, който през тази година видя как популярността му се срива.

Мушараф възлагаше надеждите си на безпроблемни избори, на които партията, която го подкрепя, да спечели достатъчно депутатски места, за да сформира управляваща коалиция.

Много пакистанци, които обичат конспиративните теории са склонни да подозират, че правителството е замесено в атентата или да го обвиняват, че не е осигурило достатъчна защита за Бхуто, макар доказателствата в крайна сметка да сочат към ислямистите, които поне два пъти досега се опитаха да убият президента с бомбени атентати.

За Пакистанската народна партия на Бхуто, основана от нейния баща Зулфикар Али Бхуто, досега беше широко възприемана като партия на една личност. При отсъствието на силна политическа фигура в семейството на Бхуто или в партията, тя може да се разпадне на фракции, коментира агенцията.

Бхуто беше верен съюзник на САЩ и в предизборните си речи говореше остро за необходимостта от борба с насилието. САЩ се надяваха Мушараф и Бхуто да си поделят властта и да оформят здрава крепост срещу бунтовниците, допълва Ройтерс.

Правителството обмисля евентуално

отлагане на парламентарните избори

след убийството на опозиционния лидер Беназир Бхуто, но преди това ще се консултира с водещите политически партии, заяви временният министър-председател на Пакистан Мухамадмиан Сумро, цитиран от ДПА.

По-рано днес временният премиер, цитиран от Ройтерс, бе казал, че Пакистан възнамерява да организира парламентарни избори, както е предвидено - на 8 януари.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 29 минути

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 1 час

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 3 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 3 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски