0

С толичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и депутати от опозицията поискаха оставката на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. СДС обяви, че започва консултации за вот на недоверие към кабинета.

Това става ден след като шефът на националното следствие Ангел Александров разкри, че е бил заплашван от енергийния министър, който се мислел за собственик на държавата.

Независимите депутати, близки до ГЕРБ, Димитър Абаджиев, Лъчезар Иванов и Елеонора Николова настояха министър-председателят да отстрани Овчаров от кабинета.

Според тях и Овчаров, и Александров трябва да бъдат освободени от длъжност до извършването на проверка от прокуратурата.

"Има огромен риск да се накърни авторитетът на България вече като страна член на Европейския съюз", заяви Димитър Абаджиев.

Лидерът на ДСБ Иван Костов настоя премиерът Сергей Станишев да бъде поканен в Народното събрание. "Има война между институциите, има министър, който е уличен в корупция, и това е министърът на икономиката и енергетиката, има скандал между него и следовател номер едно", заяви Костов.

Лидерът на парламентарната група на левицата Михаил Миков поиска оставката на Александров. Очакваме спешни действия от страна на ВСС за освобождаване на шефа на следствието, каза Миков в интервю за националното радио тази сутрин.

По думите му "истината е, че един магистрат си позволи да играе политическа игра, което е недопустимо, магистратите трябва да говорят със своите актове, а не пред микрофоните на медиите".

Тази атака на шефа на следствието се разраства, в нея се включи и столичният кмет и това се превръща в част от политическата игра - атака срещу БСП, срещу управляващата коалиция, срещу правителството, добави парламентарният лидер на социалистите.

Той бе категоричен, че няма да има партийно разследване на дейността на Овчаров, който е и заместник-председател на БСП.

"Премиерът Станишев изпусна влака. Той вече не управлява държавата, ако незабавно не отстрани Румен Овчаров, той ще си отиде с него", каза Бойко Борисов тази сутрин в телевизионно интервю.

Незабавно този министър трябва да бъде отстранен от длъжност, каза още той и добави: "Вече пет - шест месеца аз непрекъснато питам дали премиерът и президентът стоят зад Румен Овчаров, а те бягат и не отговарят".

Според столичния кмет е добре директорът на НСлС Ангел Александров да излезе в отпуск докато върви следствието.

Зад този скандал са НЕК, Марица, ТЕЦ-овете и Булгартабак - партийните хранилки, това са черните каси, каза Борисов и добави: "Представяте ли си докъде сме я докарали, след като в ЕС се смята за компромат да караш ски с български министър".

То е видно, че ако няма политически чадър на най-високо ниво, това не е възможно да се случва, отбеляза кметът на София.

Според него сегашният директор на "Булгартабак" Христо Лачев няма да мълчи като Вальо Топлото и ще разкаже всичко за корупционните схеми.

Свидетели сме на най-мащабния корупционен скандал в България, заяви СДС в декларация.

В нея се посочва, че настоящото правителство окончателно е загубило легитимността си и се превърнало във властови картел, който излъчва единствено политическа поквара.

Повече от очевидно е, че у нас съществува политическа корупция и нейното име е правителството на България. Днешната война между институциите, има ясен произход и той е превръщането на трипартийното управление в политически картел, който защитава единствено интересите на акционерите в него БСП, ДПС, НДСВ, заявяват от СДС.

В България има институции и закони, които трябва да се справят със създалата се ситуация, заяви по повод скандала лидерът на НДСВ Симеон .
Нещата трябва да се проучат и да се излезе с решение на институциите, посочи той.

Бившият премиер предполага, че коалиционните партньори ще се срещнат и ще разговарят по тези въпроси, но не пожела да уточни дали той би бил инициаторът на подобна среща.

Личното ми мнение няма стойност. Важно е какво ще решим заедно и какво трябва да изпълнят институциите. Ние се срещаме в коалицията и разговаряме, но не е необходимо това винаги да бъде публично и повод за изява. Ние сме вече член на ЕС и трябва да уважаваме институциите и законите. На всичко трябва да гледаме прагматично без да вдигаме много шум, заяви лидерът на НДСВ.

Според Йордан Бакалов, председател на парламентарната комисия по жалби и петиции, икономиста, общински съветник от НДСВ Владимир Каролев и бившия депутат от левицата и историк Драгомир Драганов в основата на скандала стои приватизацията на "Булгартабак". Тримата гостуваха в предаване на Би Ти Ви.

Според Йордан Бакалов в БСП има три групи, които не си пречат, но не си и помагат. Едната група са тези, които симпатизират на покойния Андрей Луканов, втората е на покойния Огнян Дойнов, в която се намира и Румен Овчаров, и третата група е тази, която гледа сеира, поясни той.

"Има ли война в държавата", пита в голямо заглавие днес в. "Труд". Скандалите между висши държавни служители вчера избухнаха с нова сила и заприличаха на истинска война, се отбелязва в публикацията.

Пред вестника шефът на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев разкрива, че Ангел Александров е поискал от него по 150 000 лв. месечно. По думите му Александров и негови посредници настоявали за такива плащания, и то със задна дата - откакто Лачев е поел поста изпълнителен директор на тютюневата компания.

Шефът на "Булгартабак" разкрива още, че Делян Пеевски, заместник-министър на бедствията и авариите, го натискал да бъде назначен негов човек за ръководител на цигарената фабрика в София. Александров и Пеевски категорично опровергаха тези твърдения.

"Следовател №1 си искал, а министърът го притискал", е заглавието по темата във в. "24 часа".

"Политическият скандал в следствието" анализира в "Дневник". Според автора: "Всичко, което обединява настоящата ситуация, е продукт на политическата корупция в България. Тя е огледалото, в което сега се отразяват прикриваните конфликти на политически и икономически интереси на различните лагери във властта. Показателен факт е реакцията на дистанциране от всички ръководители на ключови държавни институции. Говоренето срещу корупцията стана мода, но когато засегне върховете на властта, тя не се разследва."

"Държавният резил в "Следствиегейт", е коментарът във в. "Сега". Отбелязва се, че следователско - министерският скандал расте, а правителство, парламент, прокуратура, МВР, Висш съдебен съвет - всички са си заровили главите в пясъка и изчакват докъде ще стигнат участниците. Нито задават публично въпроси, нито дават отговори.

Според автора, има един важен отговор, който е очевиден. Замесените високопоставени персони не са солови играчи. Отговорът, който убягва, е дали те представляват партийни кланове или цели партии от управляващото мнозинство.

Свидетели сме на отвратителен скандал, чиито режисьори разчитат на трайната погнуса в обществото от управляващата класа, се посочва в пуликацията.

"Клатят БСП за предсрочни избори", смята социологът Юри Асланов. В интервю за в. "Стандарт" той посочва социалистическата партия като основна мишена на скандала, тъй като тя е водеща сила.

"Политически коментар ще има, така предполагам, най-късно до края на седмицата. Най-лошото е, че скандалът започва да прераства в конфликт на институции. А точно сега България не се нуждае от подобно нещо. И управляващата политическа сила, и правителството ще трябва по някакъв начин да излязат от ситуацията, да обявят становището си", смята Асланов.

Зад скандала той съзира икономически сили и придружаващи ги политически групировки, които имат интерес от промяна на изборния резултат на 20 май.

"Махат шефа на "Булгартабак" след изборите", пише в. "Монитор". Основната причина, според вестника, че БСП, в която има два отчетливи враждуващи лагера не може да подели сферите на влияние с ДПС. "Булгартабак" пък е източник на огромно влияние и средства за държавата, респективно за тези, които я управляват.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер