80

Бебе се е родило мъртво при опит на майката за раждане в домашни условия в Бургас.

Това съобщи за Агенция "Фокус" Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас.

Раждането е започнало в 02 ч. през нощта, но родителите не са позвънили на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Първият сигнал на 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 6 ч. сутринта.

Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение.

По-късно тя и семейството й заявиха, че не са планирали да ражда у дома, а просто така се е случило.

Директорът на РЗИ се обяви категорично против правото на избор на майките къде да раждат.

"Според мен абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции", заяви Паздеров.

Жената, загубила бебето си, е 24-годишна бургазлийка, съобщи за пред "Фокус" д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение в МБАЛ – Бургас, където е закарана родилката.

В момента състоянието на младата жена е стабилно.

"Предприети са спешни хирургични интервенции с оглед на спиране на кървящи огнища. Жената е контактна. Състоянието, в което се намира, е доста емоционално нестабилно. По едно време беше склонна да общува с медии, после отказа категорично", обясни специалистът.

"При нас единствените обяснения, които е дала е, че така се е случило. Била е съветвана от женската консултация, заради това, че менструацията й е нередовна най-вероятно не е терминът 17 октомври, а е 17 ноември и тя решила да изчака малко и най-накрая родила в къщи.

Причините за смъртта на новороденото ще уточняват съдебните лекари. Това, което знам, неофициално към момента е, че бебето не е дишало след раждането", допълни д-р Душепеев.

По неговите думи опасностите от раждането в домашни условия са най-различни.

"Няма нищо положително в раждането в домашни условия", категоричен бе той. "Аз съм за забрана за раждане в домашни условия и за съдебно преследване на тези, които обслужват едно такова решение”, посочи медикът.

В момента българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения. Лекари и акушери, които асистират при домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

Медицински лица могат да помагат при раждане вкъщи само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Холандия, Великобритания допускат и изрично уреждат в законодателствата си раждане в домашни условия с асистиране от медицински лица.

Забрана за асистиране има в Сърбия, Словения, Хърватска, Чехия, Унгария.

Здравният министър Десислава Атанасова: Редно е раждането да е само в лечебни заведения

За да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно раждането да се прави само и единствено в лечебни заведения, каза пред Агенция "Фокус" здравният министър Десислава Атанасова.

"Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения.

Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край", каза министър Десислава Атанасова.

"Узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса", каза още Атанасова.

"В момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. Ако трябва допълнителни екипи да се осигуряват за раждане вкъщи, трябва да е ясно кой ще плаща за това и ако има последствия или лошо стечение на обстоятелствата и се наложи родилката да бъде приета с усложнения в лечебно заведение, също трябва да е ясно кой ще носи тежестта на това", отбеляза здравният министър.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@