0

С толичният общински съвет (СОС) гласува освобождаването на изпълнителния директор на "Топлофикация-София" Наско Михов с 37 гласа "за", 19 "против" и един въздържал се. До седмица трябва да се проведе Общо събрание на дружеството, за да стане факт уволнението.

Общинарите приеха и и промени в Устава на "Топлофикация" по ал. 2 - Съветът на директорите да е до 5 души.

Наско Михов бе избран от управителния борд за изпълнителен директор на дружеството на 17 януари. Преди това на извънредна сесия той бе определен от СОС за тяхна кандидатура с гласовете на съветниците от БСП, НДСВ, ССД и "Демократи за София".

Преди това 11-членна комисия излъчи като фаворит в конкурса Стоян Тодоров, който в момента е главен секретар на Агенцията за енергийна ефективност.

При избирането му за член на Съвета на директорите на дружеството на 12 януари съветниците от групите на СДС, коалиция "Гергьовден" и ГЕРБ определиха избора като" модела Овчаров".

Христофор Христов от БСП си направи самоотвод като представител на СОС в Общото събрание на Съвета на директорите на "Топлофикация-София". Мястото му ще заеме Христо Попов - общински съветник от ССД.

Това реши СОС с 37 от гласовете на общо 57-те общински съветници, присъстващи на извънредната сесия.

Нося си оставката в джоба, откакто съм избран

за изпълнителен директор на "Топлофикация", заяви Михов пред Би Ти Ви по повод извънредното заседание на СОС, на което беше обсъдено неговото отстраняване.

По думите му той оставя дружеството в по-добро състояние, отколкото го е поел. Михов беше категоричен, че публикациите в пресата относно заплатата му от 3000 лв, са пълна измислица.

"Дори днес да се наложи ние да си тръгнем, мога да кажа, че ремонтната инвестиционна програма на дружеството е обезпечена с обществени поръчки. Няма хаотични доставки, няма игрички, няма никой, който да може да си прави тънки сметки", подчерта Михов.

Някои от своите неудачи в работата си той обясни с това, че е отскоро на поста и че за цял месец е събирал екип, а Съвета на директорите му е бил назначен след един месец.

Най-тежкия проблем на "Топлофикация" е събираемостта,

подчерта Михов в отчета за състоянието на дружеството. Към 31 март несъбраните дългове на потребителите са около 230 млн. лева, от които 203 млн. лева са от частни потребители, от стопански са около 19 млн. лв. и от бюджетни са към 7 млн. лв.

Събираемостта за частни потребители е спаднала с 8,6% през 2006 г. в сравнение с 2005 г. и фактически за цялата 2006 г. тя е около 27%.

В момента има заведени 35 хил. изпълнителни дела към частните потребители, но в правния отдел на дружеството има един юрист, който отговаря за това, и пет технически лица и на практика е невъзможно делата да се следят и да се търси крайния резултат от тях.

По отношение дълговете на дружеството към 31 март 2007 г. към "Булгаргаз" те са 128,3 млн. лв., а до 31 декември 2006 г. са били 133,9 млн. лв, съобщи Наско Михов.

С 13,2% да се увеличи цената на парното и топлата вода

на битови абонати в София, предвижда финансовата програма на "Топлофикация", представена пред Общинската комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Исканото, което не бе прието положително от общинарите, Михов защити поскъпването на природния газ.

От СДС-София организация дадоха срок до 4 април на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и общинските съветници от БСП да изтеглят Михов от поста му. След като това не стана, те поискаха извънредно заседание на СОС за отстраняването му.

Поводът за искането на сините общински съветници беше лошото финансово състояние на дружеството, пълната липса на прозрачност в действията на новия директор и некомпетентност на мениджърския му екип.

Общинските съветници на СДС изтъкнаха настояването си изборът на ръководни длъжности в общинските фирми да се прави на експертен принцип и чрез конкурс, който да гарантира прозрачност,

а не чрез партийно-квотни назначения,

както през януари беше избран Наско Михов.

"Румен Овчаров не ни послуша и не оттегли своето протеже от "Топлофикация-София" АД, въпреки че наследникът на Вальо Топлото достигна до тотален управленски крах само за 2 месеца начело на дружеството.

Надявам се, че поне у част от общинските съветници, които гласуваха за избора на този човек, ще надделеят интересите на гражданите на София, и той ще бъде отстранен.

Ние ще продължим да настояваме новото ръководство на фирмата да се избере чрез публичен и почтен конкурс, а не по силата на задкулисни партийни договаряния, в каквито отказваме да участваме. Убедени сме и в активната позиция по този въпрос на кмета на София - Бойко Борисов", коментира лидерът на СДС-София Стефан Иванов.

Иван Нейков, общински съветник от СДС, коментира липсата на неординерни решения в тежката ситуация, в която Михов е поел дружеството. Той подчерта, че независимо от топлата зима и хубава пролет парното все още не е спряно.

Нейков, както и другите съветници, се върнаха и към проблема с аварията с топлопровода Суходол. По наредба от един до два часа след констатацията за станалото, е

трябвало да се създаде кризисен щаб

Михов е издал заповед едва на другия ден. Неговото обяснение е, че е бил на мястото на аварията и според него кризисен щаб не може да бъде създаден през нощта.

Проф. Милан Миланов, съветник от ССД, заяви, че проблемът "Топлофикация" се създава от държавата, която гледа на дружеството като мащеха и изкуствено й е създаден такъв лош имидж след случая с Валентин Димитров.

По този начин вместо да се създаде условие за по-добър договор с "Газпром" тя използва монопола, за да доведе дружеството до несъстоятелност, в която всъщност то е.

Според него конкурсът за директор не е проведен добре и е действано на бързо.

Нарушения на някои от фирмите за дялово разпределение

е установила проверка на Министерството на икономиката и енергетиката, съобщи на министър Румен Овчаров.

Проверени са девет от 11-те фирми за топлинно счетоводство в София. Всички сгради, които са инспектирани, са с ограничено потребление спрямо проектната мощност на отоплителната инсталация, като намалението варира от 30 до 60%, каза министърът.

По думите му това на практика прави невъзможно точното калкулиране на потребената топлинна енергия.

Проверката е установила съществена разлика между данните за проектната мощност на отоплителната инсталация, дадени от топлофикационното дружество, и за инсталираните мощности, дадени от фирмите за дялово разпределение.

Регистриран е непълен и неточен обмен на информация между "Топлофикация-София" и "Нелбо инженеринг" ООД.

Има големи несъответствия между избрания процент за "сградна инсталация" от Общото събрание на потребителите и начисления - от фирмите "Нелбо инженеринг", "Сименс и Елвеко България" и "ПМУ-София", посочи Овчаров и подчерта, че никой няма право да изменя избрания от потребителите процент.

Според министъра резултатите досега дават основания за пълна проверка на "Нелбо инженеринг".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 56 минути

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 2 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 4 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието