0

П разненствата по встъпването в длъжност на новия президент се въртят около шампанско, дизайнерски дрехи и проследяване на танцовите умения на Първата двойка. Е, не е кой знае какво...

В страната на приказките и столицата Вашингтон - поне в сезона на инаугурацията* - се развихря мистерията на баловете.

Самата фраза "инаугурационен бал" извиква илюзии за море от мъже в смокинги и загърнати в шифон жени, танцуващи под ласкавата светлина на полилеите само на лакът разстояние от току-що положилия клетва нов американски президент и неговата Първа дама.

През годините традициите се променяха. Джон Кенеди ще бъде запомнен с белия си фрак и вратовръзка, а Бил Клинтън - със закачливото си изпълнение на любимия саксофон.

Въпреки това общият знаменател остава неизменен: обещание за изискан бал, наситен с много елегантност, история и власт. В действителност обаче тези балове ще се запомнят най-вече с тълпите отегчени хора, търсещи платения мокър бар или чакащи разсеяно на опашка за гардероба.

През последните десетилетия билет за "инаугурационния бал" (който между другото може да ви струва както нищо, така и няколко хиляди долара) означава най-вече възможност да попаднеш в огромна хотелска или спортна зала, където

нито има място къде да седнеш, още по-малко да хапнеш,

защото всички е запълнено до краен предел с хора.

При това ако в най-добрия случай успееш да попаднеш вътре, преди дежурния пожарникар да е обявил мястото за "опасно претъпкано" и да е затворил преждевременно вратите (което напоследък доста често се случва).

Тази година в чест на Барак Обама са организирани десет официални бала, като половината от тях са във Вашингтонския конгресен център (Washington Convention Center).

Извън това обаче се вихрят още десетки неофициални балове - някои същата вечер, други на следващия ден или дори преди това, но нито едно от тези събития не е удостоено официално с благословията и одобрението на Президентския комитет по инаугурацията (Presidential Inaugural Committee, PIC2009.org).

Никой обаче не се притеснява от този факт. Дори нещо повече - кръщават баловете с най-причудливи имена: "Хип-хоп инаугурационен бал", или "Линкълн 2.0 бал на Смитсоновия музей на изкуството".

Все пак съществува някакъв ред и предсказуемост: калифорнийските гости предпочитат да гравитират около Западния инаугурационен бал (Western Inaugural Ball), докато Инагурационият бал за родните щати на Обама (Obama Home States Inaugural Ball) се организира за гостите от Илинойс и Хавай.

И така сезон след сезон, независимо дали са пет (както при Джон Кенеди) или 14 (при Бил Клинтън),

президентът и неговият антураж неизменно удостояват с внимание всички

Направете обаче сами изчисленията: за да огреят навсякъде, на практика би трябвало да се задържат на едно място само за определени минути.

Така и става: те влизат в залата, качват се на сцената, поздравяват присъстващите и след това махат за сбогом.

Дори и да искат, Барак и Мишел Обама не могат да останат на един от тези балове, да речем, цял час - макар да се чувстват добре.

Първата спирка от "балната обиколка" на Обама е "Кварталният инаугурационен бал" (Neighborhood Inaugural Ball), който единствено предлага безплатни или евтини билети за вход.

Определена бройка от тях е запазена за гражданите на Вашингтон

Тази година организационният комитет за първи път се опита да "приземи" малко този бал и обяви, че той ще се излъчват директно в интернет и ще бъде заснет от тв мрежата Ей Би Си.

Това може да има положителен ефект за присъстващите - в интерес на режисурата може да се наложи Обама и свитата му да останат по-дълго време.

Възможно е президентът да се задържи повече на този бал - в интерес на прякото предаване, коментира Линда Дъглас, главен говорител на Президентския инаугурационен комитет.

Опитите да си набавиш билет за другите балове

са си направо върхово, но напълно безсмислено и напразно усилие - освен ако нямаш здрави връзки в президентския комитет.

Облагодетелствани са единствено големите дарители за кампанията на Обама, за които единственият келепир е билет за един от официалните балове.

Според Дъглас технически не е възможно да попаднеш на някои от тези балове без специална предварителна покана.

Въпреки поканата обаче на входа се налага и да си заплатиш билета, като базовата цена обикновено е 150 долара. (Единствено балът за военнослужещите и техните семейства е безплатен).

Почти всеки, попаднал за първи път на подобен бал, реагира по един и същи начин: идва с прекалено големи очаквания и след около половин час започва да се пита: "И това ли е всичко?".

Въпреки това любопитството и желанието да си там е огромно. Много ми се искаше да се свържа с една 27-годишна жена, която наскоро в сайта за малки обяви Craigslist.com предложи

да изтъргува яйчниците си срещу билет за официалния инаугурационен бал

Постингът й веднага бе изтрит, но преди това офертата предидзвика доста коментари.

Всеки мечтае за ролята на Пепеляшка, казва вашингтонската адвокатка Хедър Подеста. (В случая тя има предвид както не само жените, но и мъжете).

"А реалността е отчайваща: в зала за 600 души се тъпчат поне 1000, не познаваш никого, пък и нямаш възможност да търсиш познати лица.

Всички са се изтупали от глава до крака и единствената им грижа е да се оглеждат за известни личности. Толкова е тъпо", допълва тя.

Подеста и съпруга й Тони са известни лобисти, близки до Демократическата партия, и тази година отново ще бъдат на бала в Смитсоновия музей.

Миналата седмица един известен собственик на ресторант се обадил на Хедър и й споделил: "Обади ми се познат от Ню Йорк и ми каза, че Мадона искала да си купи билет за бала с Обама."

"Аз само му казах: "Хубаво! Да си иска", припомня си адвокатката.

Хедър и Тони Подеста ще присъстват на коктейла в Националната портретна галерия на "Смитсониън" (NPG.SI.edu), където ще бъде поставен стилизиран портрет на Обама, направен от Шепърд Феъри.

Хедър споделя, че според нея за вътрешните хора на Вашингтон най-ценни са поканите за интимни партита в затворени частни клубове, домове или музеи.

Независимо че семейство Обама няма да присъства

точно там се събира политическият и бизнес елита на американската столица.

Аз лично ще ходя на такъв затворен купон, тъй като ще имам достатъчно възможности да се срещам с Обама, казва бизнесменът Конрад Кафритц, поддръжник на новоизбрания държавен глава и собственик на агенция на недвижими имоти.

При този президент ще има наистина тясна координация между бизнеса и Белия дом, както никога досега, добавя той.

За щастливците, успели да се снабдят вече с билет за баловете, менюто ще бъде доста скромно: салата от моркови, целина, аспержи и броколи, тортелини в доматен сос, студени пилешки руладини и претцели.

"Доста скромно ядене - коментира Дъглас. - Но всеки може да се похвали, че е присъствал на най-грандиозния коктейл за всички времена."

Облеклото задължително е официално, макар че някои политически ветерани не се притесняват да се появяват в удобни обувки.

За да избегне неприятната проверка на входа, политическият консултант Дона Боджарски се изхитря да облича отворена рокля без ръкави и съвсем елементарна кройка.

Първият официален бал като част от церемонията по встъпване в длъжност на новия президент (Джеймс Мадисън) се е състоял през 1809 г.

Домакин била първата дама Доли Мадисън, която посрещала гостите си в един хотел, а билетите за вход стрували четири долара, от които тя успяла да продаде 400.

Балът на Улилис Грант през 1873 г. бил в неотопляемо помещение в късна януарска вечер. Било толкова мразовито, че

донесените в залата като декорация 100 канарчета умрели до едно от студ

Двама президенти - Уудроу Уилсън и Уорън Хардинг - отменили баловете, обявявайки ги за прекалено разточително събитие.

"Тези балове са като раждане на дете - смята Ейми Вайс (Amy Weiss), бивш зам.-прессекретар в първото правителство на Клинтън. - След като отминат, забравяш колко лошо си се чувствал и започваш да мислиш как да получиш покана за следващия бал след четири години."

* Инаугурация (от лат. inauguratio); също и иногурация или инавгурация - тържествена церемония при встъпване в длъжност на високопоставени лица, особено при встъпване в длъжност "президент на република".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 3 минути

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 8 минути

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 8 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 8 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 8 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 9 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 10 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 11 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 11 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 12 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 13 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 14 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 14 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 14 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата