0

П резидентът Георги Първанов призна, че за него има папка в архива на някогашното Първо главно управление на Държавна сигурност (ДС), но той няма много общо с това.

"Папка за мен има в архивите на разузнавателната служба

Тя съдържа информация за мен и нищо друго - нито ред, нито знак от мен" - това заяви Първанов в началото на лекция по актуални въпроси на националната сигурност на конференция в НДК.

"В папката е отразена работата ми като научен консултант и редактор на мемоарите на един виден български емигрант, голям родолюбец, изстрадал националната ни кауза.

Спомените му са за времето от края на ХІХ-началото на ХХ век. Папката е доста поизмачкана, сигурно използвана многократно, но слава богу е запазена. Вероятно са направени много копия", посочи държавният глава.

Той реагира седмица след като в медиите започна остър спор за запазени документи, за които се твърди, че документират потенциалния интерес на бившата ДС към него като историк.

Според изнесените тези дни в печата сведения Първанов бил вербуван под псевдонима "Гоце", без той самият да знае това. Мислел, че работи за Министерството на външните работи.

Дори да знаех, че подготовката и издаването на тази книга са с участието на българското разузнаване, пак бих го направил, заяви Първанов. Той е чел материалите в папката и уточни, че в нея има и докладна записка, написана от човека, който е контактувал с него.

Президентът прочете тази записка:

"Представих се от името на външното министерство. Срещата я организирах като се обадих в работата на лицето (Първанов), обясних му, че се занимава с архивни документи и въпроси на културата.

В качеството му на специалист-историк и работата му в института го попитах дали ще има възможност да ми окаже съдействието при написването на ръкопис под формата на спомени... Разбрахме се, неговите ангажименти да се заключават в намирането на изворов материал от исторически характер."

"Авторът на мемоарите е истински български патриот. Тази книга се отнася само за събития отпреди 100 години", каза президентът.

И допълни, че в края на работата по изданието служителят е направил едно "непонятно" тогава за Първанов предложение - за назначаването му на отчет, "без да има никакъв факт".

По повод твърденията, че в папката се съдържали сведения за заплащане на извършената от него работа, държавният глава заяви, че няма такова сведение. Имало само едно предложение на оперативния работник - като предаде написаното, Първанов да получи възнаграждение.

"Въпреки че няма документ, удостоверяващ заплащане, аз съм получил еднократен хонорар по тогавашните тарифи за консултантска и редакторска работа. Вероятно -

доста по-малък от хонорарите в "Работническо дело",

каза президентът, визирайки някогашните статии на най-яростния си критик Иван Костов във вестника, който бе орган на Българската комунистическа партия.

"Аз питам: Кой е по-зависим? Дали онзи офицер, който е работил за страната си в продължение на 20-30 години, или този политик, който с един замах, без да се колебае, за един миг, е продал националната авиокомпания на цената на един апартамент в София", каза Първанов отново по адрес на Костов.

"Чия зависимост е по-голяма - на офицера, или на този, който е получил хиляди, може би стотици хиляди в семейната си фондация?! Кога ще отворят архивите на семейните фондации?", запита държавният глава.

Той заяви, че е изчакал достатъчно "г-н Костов да надуе балона". Първанов подчерта, че не е в стила му да персонифицира политическия дебат, но ставало дума за много тежки манипулации.

"Нека Костов да каже в какво точно ме уличава. Едва ли някой ще му повярва,

че той не познава съдържанието на папката", посочи президентът.

Според него досиетата до 1989 г. наистина са важни, но още по-важни били досиетата от последните 15-16 години.

Месеци наред опитите на различни депутати от днешната опозиция тази тема да бъде разисквана бяха отхвърляни като "безпочвени" и "глупости" от политици и коментатори, близки с президента.

Президентът Първанов да обяви публично дали са верни слуховете, че е имал агентурно минало като агент "Гоце", настояха от "Демократи за силна България" на 23 май т.г.

В петък сутринта столичният кмет Бойко Борисов съобщи в предаване на БНТ, че при отхвърлянето на кандидатурата на София за домакин на зимните олимпийски игри в кулоарите на централата на Международния олимпийски комитет (МОК) в Лозана като компрометиращ България факт случаят "Агент Гоце" е бил споменаван наред с изключването на Иван Славков от МОК заради доказана корупция и разрастващия се т.нар. "савойски" скандал в Италия, в който е замесено и името на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски.

"Става въпрос за агентурна разработка срещу Първанов

Службите решават да завербуват историк и се насочват към него. Проведени са две срещи. Тези срещи са документирани", каза преди няколко дни в интервю историкът Веселин Ангелов, член на някогашната "комисия Андреев", която се занимаваше с архивите на ДС.

За съществуването на "агент Гоце" се знаело още от 1997 г., когато шеф на комисията за досиетата е бил ген. Богомил Бонев, тогава министър на вътрешните работи. Някогашният зам.-председател на комисията Евгени Димитров няколко пъти през последните дни упрекна бившия си колега Ангелов, че е нарушил закона, като е свързал псевдонима Гоце с името на президента.

"Това навява на извода, че Ангелов под нечия диктовка се опитва да заблуди обществото, като "изчисти" образа на разкрития от него Първанов.

Псевдонимът "Гоце" е приет вследствие на доклад за съгласие за вербоване, свършена работа и заплащане на тази работа", заявява Димитров пред в. "Труд". Това било изяснено още преди девет години.

Проверка е правена и преди президентските избори през 2001 г. В архивите не е бил открит материал, написан саморъчно от въпросния "Гоце".

"Сега, нарушавайки грубо закона, Ангелов за първи път си позволи да свърже агента "Гоце" с президента", каза Евгени Димитров.

През 2001 г. в някогашната комисия е имало остър спор дали Първанов да бъде повикан,

за да декларира каква е била истината. Четирима (вкл. и Ангелов) от седемте членове на комисията гласуваха против извикването му, припомня Димитров.

В началото на тази седмица той настоя Първанов като публична личност "да излезе и да декларира дали има нещо общо с ДС или не, а не да мълчи".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 7 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 10 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове