0
Зр раната за реклама на алкохол все още е по страниците на пресата, както и появилият се вчера скандал с предложен подкуп в Министерството на културата за превръщане на галерията за чуждестранно изкуство в хотел. Сумата е 150 хил. долара.

Иван Тодоров-Доктора е осъден на пет години затвор за отвличане и грабеж, но ще обжалва. Темата е по първите страници на всички вестници. Тодоров е първият "бизнесмен", получил ефективна присъда през последните години, отбелязва "Виж".

Започваме обаче с кмета на София и неговото участие в Общинска банка. Софиянски отстранен от Общинска банка, пише "Сега". За пръв път откакто е кмет, Стефан Софиянски няма да е представител на столична община на общото събрание на Общинска банка. Решението изненадало неприятно градоначалника и е било взето след бурен скандал и много предложения. Сега представители на общината в Общинска банка ще са председателят на СОС и неговите четирима заместници.

Съветници отстраняват кмета Софиянски от Общинска банка, пише "24 часа" и уточнява, че кметът не е бил на сесията на СОС. По това време той се е връщал от Вашингтон, където вчера е получил подкрепа за нов десен кабинет. Махат Софиянски от Общинска банка, лаконичен е "Труд" и предлага няколко цитата. Стефан Софиянски: "Ще отида на събранието и ще работя"; Владимир Кисьов: "Кметът може да участва без право на глас".

"Открийте разликите" е заглавието на анализ от Десислава Гаврилова (представител на центъра за култура и дебат "Червената къща") в "Дневник". Става дума за това кой подкрепя независимата артистична сцена в момента. Отговорът е: "Про Хелвеция" или културни центрове и програми на европейски страни.
Ако ние ценим тази част от своята култура, трябва да намерим легитимни начини да я подкрепяме, пише Гаврилова. Но не чрез спонсорство, заработващо имиджа на една общинска фирма, а чрез публичен фонд с ясни приоритети и механизми на взимане на решения, обяснява тя.

"Оставям настрана въпроса, че зад списъка с финансирани от "Софийски имоти" проекти се разчитат залози в политически и икономически игри. Нека просто припомним, че общинските имоти са и наши имоти, и ние, гражданите на София, имаме право да контролираме как се управляват те и за какво се харчат парите, които тяхното управление носи", пише още Гаврилова.

Още за Софиянски, но от гледната точка на Емилия Милчева. Защо лидерът на ССД отърча до Вашингтон, пита тя. И защо след него ще ходи и делегация от БСП начело със Сергей Станишев? Тези воаяжи на фона на очаквания непредсрочен край на мандата на днешното правителство са твърде ранни, смята авторката.

Има кой да гарантира за Софиянски в САЩ, пише Емилия Милчева и напомня за топлите връзки на столичния кмет с брата на американския президент Джеб Буш, губернатор на оказалия се ключов при президентските избори щат Флорида. Заглавието на това мнение е "Американският пай".
В "24 часа" днес има интервю с бившия депутат Драгомир Драганов, който казва: "Станишев иска да е нашия Блеър".

"Мулти" се разпада", обявява "24 часа". Това обаче било част от амбициозния план на председателката на директорския борд на MG Бояна Попова, която искала да създаде неголяма като структура групировка, в която приоритетни да са инвестиционните проекти и туризмът, обяснява изданието.

Вестникът припомня, че през последните месеци MG се раздели с част от фирмите си, които бяха на загуба. Например текстилните фабрики в Лъки и Троян; хотела в Дубровник, Хърватия; фабриката за контактни лещи в Суходол, а предприятието за перилни препарати в Божурище е взел бащата на Илия Павлов, Павел Найденов, при отделянето си от групировката. Не е изяснен още въпросът с резиденцията на Тодор Живков "Перла". Там тече дело за собствеността на земята.

Обвиняваният във всички смъртни грехове министър на културата Божидар Абрашев се озова в епицентъра на нов скандал, този път украсен с обвинения за злоупотреба с държавни имоти, прикриване на подкупи и пътувания на разноските на турска фирма. Така описва случващото се напоследък с министъра на културата "Дневник". Турци платили разходка на Абрашев и Люлина в Алания, пише "Новинар".

Водеща тема за "Стандарт" днес са новите глоби за шум. Закон въвежда жестоки санкции за високи децибели, пише вестникът. До 500 лв. глоба за граждани, които тормозят съседите си с гърмящи уредби и крясъци, предвижда Законът за защита от шума в околната среда, който беше одобрен от правителството вчера.

Още по-жестоки санкции са предвидени за форсиране на колата пред блока или на кръстовище. Прекалено високите децибели в заведение също ще водят до глоби. "Диктатура на глобите" - така звучи темата в "Труд". Има и коментар в редакционната колонка от Анна Заркова, според която предвидените глоби подсказват грижа за човека, но и припомнят, че сме страната с най-много санкции на глава от населението. "Е, и - пита Заркова. - Наказания у нас за нарушителите - бол! Ала наказани - йок!"

И за президента пише пресата днес, заради пътуването му до Свищов. На първа страница на "24 часа" виждаме снимка на сестрата на едно от удавилите се в река Лим деца пред президента на републиката. "Искаме съд", обобщава казаното от майки и деца в Свищов "24 часа".

Президентът предлага кредитиране на студенти, пише "Труд". Става ясно още, че Първанов бил оптимист за АЕЦ "Белене". Това казал държавният глава, след като разгледал строителната площадка на атомната централа, и напомнил, че АЕЦ "Белене" не е алтернатива на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

И поглед към чуждестранните теми на страниците на българската преса. В "Пари" има подробности по темата за доклада на МВФ относно състоянието на световната икономика. Според въпросния доклад най-големите заплахи са терорът и скъпият петрол.

За Ирак. Пореден анализ на ситуацията под заглавие "Кербала е опасно място, затова рейнджърите ни са там". "Войната си е война", а повечето от нашите генерали и полковници не са влизали в реален бой, напомня авторът Палми Ранчев.

"Вече е късно за ООН в Ирак", твърди анализ в "Монитор". Въвличането на ООН в окупацията на Ирак е компромис, удобен за всички заинтересовани страни, смята изданието.

"Фатален вот за Кипър", обръща внимание "Труд" на предстоящия утре референдум за обединение на острова преди приемането в ЕС. Статията е на специалния кореспондент на Би Би Си и засяга отношението на българските изселници в Кипър, които не желаят обединението да се случи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 2 минути

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Свят Преди 18 минути

14-годишният Даниел Анжорин бе ранен фатално във вторник, докато отиваше на училище в Хейно

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Свят Преди 1 час

Той отново коментира, че това и други дела срещу него се водят от Белия дом, за да подкопаят кампанията му

<p>&quot;Съобщават на околния свят за своето страдание&quot;: Растенията също крещят&nbsp;</p>

Проучване доказа, че растенията също крещят

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за растенията може да прочетете в следващите редове

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Любопитно Преди 1 час

Цюрих често се пренебрегва като междинна спирка между летището и зимните курорти

<p>Велики четвъртък е</p>

Велики четвъртък е: Днес се припомня Тайната вечеря

Любопитно Преди 1 час

Предиобед в православните храмове се служи Василиева литургия и Велик маслосвет

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Свят Преди 1 час

Преди седмица Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса

Снимката е илюстративна

Слънчево изригване спря радиокомуникациите

Технологии Преди 2 часа

Райони в тихия океан останаха за кратко без покритие

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 9 часа

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 12 часа

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 13 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

30 души ранени на първомайски парад в Германия

30 души ранени на първомайски парад в Германия

Свят Преди 13 часа

Инцидентът е станал около 13:05 ч. местно време на път до Кандерн

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 14 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 15 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

Главчев отмени решението за частна детска болница

Главчев отмени решението за частна детска болница

България Преди 15 часа

Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес ще иска оставката на Кондева

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 15 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект