0
л изък Изток - започват дискусиите за нов мирен план, обявява "Монд". Около 1000 души ще присъстват днес в Швейцария на представянето на женевския договор за Близкия Изток. Тази алтернатива за мирния процес е остро критикува от Израел, пише Монд.

Израелците и палестинците днес трябва да подпишат споразумение в Женева, пише германският вестник "Ди Велт". Първото споразумение, което окончателно трябва да реши конфликта между двете страни: никакви правни линии, никакви нива. Само чисто решение.

Дори най-оспорваните проблеми са уредени до най-дребните детайли: преди всичко върховенството над Йерусалим и дори правото за завръщане на бежанците. Има само един голям проблем: За церемонията в Женева трябва да отпътуват именити израелци и палестинци.

Само че нито израелският премиер Ариел Шарон, нито палестинският лидер Ясер Арафат няма да бъдат там. "Фигаро" отбелязва загубите на цивилни и военни от страна на съюзнически сили в Ирак. Министър председателят на Япония, допълва изданието, обяви, че е ядосан след смъртта на своите двама дипломати.

Въпреки това Япония ще участва във възстановяването на Ирак включително и със военни сили. Излизащият в Париж "Интернешънъл хералд трибюн" допълва, че японският министър-председател Коизуми е заявил, че първите смъртни случаи, които страната му изстрада няма да променят решимостта на правителствената политика и кабинетът ще изпрати свои военни подразделения в Ирак. Изданието изтъква обаче, че японското правителство все още обмисля подходящото място и срокове на разполагането им в страната.

Желанието да се намери истинският виновник за епидемията от СПИН не е разрешение на проблема, пише "Индипендънт". Изданието отбелязва мнението на онези, които обвиняват корпорациите във всички всевъзможни грехове на света. Но както, посочва вестникът те са прави в едно - това е пример за противоречие между стремежът да се достигне бърза печалба и дългосрочно подобрение за цялото човечество.

Но, както пише "Индипендънт", тези, които обвиняват фармацевтичните компании, не са разбрали, че ако и да получат бърза печалба компаниите, то те не са престанали да разработват различни лекарства против СПИНА. С други думи, продължава изданието, с времето стана ясно, че правителствата на богатите държави са длъжни да разделят финансовото бреме за предоставяне на лекарства и на бедните страни.

"Индипендънт" дава за пример Джордж Буш, когото също обвиняват за всички грехове. Буш обяви, че неговото правителство предоставя 15 млрд. долара за тази цел. Но нито Буш, нито фармацевтичните компании не са положили достатъчно усилия в борбата срещу СПИНА. Все пак се движат в правилната посока.

"Гардиън" цитира британския външен министър Джак Стро, който изразява задоволство от факта, че е постигнат голям напредък на преговорите между него и колегите му от Франция и Германия по въпроса за създаване на независими европейски структури. Вестникът пише, че според Стро опасенията, че независимият военен капацитет на ЕС ще бъде ущърб на НАТО са неуместни.

"Файненшъл таймс" съобщава, че растат надеждите за споразумение за нова европейска конституция растат. Изданието смята, че външните министри от ЕС са разчистили пътя за сделка, която би могла да бъде постигната до срещата на върха в Брюксел след две седмици.

Германският вестник "Берлинер Цайтунг" цитира сръбския министър-председател Зоран Живкович, който обвинява Запада в недостатъчна подкрепа към процеса на демократизация в Сърбия. През миналата година Запада е започнал да се отнася към Сърбия "сякаш вече не бяхме същите" според Живкович, пише берлинският вестник.

"Сякаш вече не бяхме тези, които свалиха Милошевич, които сътрудничат на Трибунала в Хага или все едно не се бяхме опитали да решим проблема в Косово. Сякаш изведнъж бяхме станали някакви мошеници, които нямат нищо общо с всичко това", казва пред "Берлинер Цайтунг Живкович".

И накрая "Файненшъл таймс" прави сравнение между Сингапур и Швейцария. Изданието пише, че макар Сингапур да е известен със своята строга политика по отношение на събираемостта на данъците, може да се окаже конкурент на Швейцария що се отнася до офшорното счетоводство на банките.

Банките в Сингапур предоставят услуги на своите основни клиенти от други азиатски страни. Стига се дотам, че правителствата на азиатските страни рекламират Сингапур в качеството му на офшорен финансов център за потенциални клиенти в целия свят, включително и Европа.

Там секретността на банковата информация не отстъпва на швейцарската. "Файненшъл таймс" прогнозира, че Организацията за икономическо развитие и сътрудничество скоро ще се обърне към правителството на Сингапур за сключване на двустранни споразумения за обмяна на банкова информация.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 1 час

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 1 час

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 1 час

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 1 час

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 1 час

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 2 часа

Трусът е на дълбочина 10 км

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 2 часа

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България

<p>На фона на обвинения в корупция: Зеленски с нови рокади в Украйна&nbsp;</p>

На фона на обвинения в корупция: Зеленски уволни високопоставен служител на СБУ

Свят Преди 2 часа

Зеленски обеща да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства

93-годишна жена даде близо 4 000 лв. на "ало" измамници в София

93-годишна жена даде близо 4 000 лв. на "ало" измамници в София

България Преди 2 часа

Дъщерята на потърпевшата жена, пожелала да запази анонимност, разказва как мним полицай измислил история, с която да излъже пенсионерката

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 3 часа

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите