0
р рят - жертва на милиционери". Под това заглавие "Труд" обобщава всички питания относно това има ли царят паспорт и какъв всъщност е той (връзката с "милиционерите" обаче е дело на правителствения говорител Цонев). Всъщност всичко тръгна от информация на "Дарик радио", че премиерът има испанско гражданство, припомня изданието. "Труд" публикува и факсимиле от писмо на испанския министър на правосъдието Хосе Мария Нунес, в което се твърди, че Симеон Сакскобургогтски никога не е имал испанско гражданство. И че не съществува в испанската дирекция "Националност и гражданско състояние" чиновник с име Иниго Корал, който да е давал такава информация.

"24 часа" твърди, че контраписмото е резултат от "спешна акция в Мадрид". И още - че Паси и посланик Такев са разменяли за часове писма с испанското правосъдно министерство, за да се избегне правителствената криза в България, ако се окаже, че премиерът неправомерно е положил клетва. "Говорилите да се извинят", настоява от страниците на "24 часа" правителственият говорител Цонев. Междувременно "Дарик радио" изпрати обяснението, че името на Иниго Корал е било получено чрез сайта на испанското правосъдно министерство, и препрати до МС запис на интервюто, пише "Труд". "Дарик" настоява още, че президентът Петър Стоянов навремето не е проверил дали Симеон отговаря на необходимите условия за премиерския пост.

"Дума" обаче подчертава, че ОДС изисква от председателя на парламента Герджиков официална справка от испанска страна за гражданството на Симеон към встъпването му в длъжност през юли 2001 г.

И отново "24 часа" под наслова "Мама каза: Не ставай чужд гражданин" препечатва откъс от старо интервю с г-н Сакскобурггогтски, в което той твърди: "15 пъти искам да подчертая, че нямам двойно гражданство, а само българско. 50 и няколко години съм вървял с различни пътни документи, което ми е коствало много проблеми и спънки по границите."

"Стандарт" пък подробно изяснява, че Симеон е имал нансенов паспорт и пояснява що за документ е това и как великият пътешественик е направил така, че от 1922 г. да има специални документи за бежанците. Така че на "сагата" май й е съдено да отшуми.

"Натискат министър Калчев за оставка", тутакси лансира нов скандал във водещото си заглавие "Труд". Изданието твърди, че за да напусне, министърът на държавната администрация бил "подлаган на серия унизителни ограничения на правомощията". Но от кого не става ясно.

"24 часа" допълва, че целта е Димитър Калчев да бъде сменен със сегашния зам.-председател на парламентарната група на НДСВ Константин Пенчев. "И аз чувам, че ще ме махат, но не от премиера", споделя пред часовия вестник Калчев. С което мистериите около българската политика само се сгъстяват.

"Дума" например съобщава в коментарната си колонка, че "вотът на недоверие на БСП към правителството ще се отложи за есента. Защото "вотовете не били игра". Ясно било, че мнозинството някак си се е "самоспазарило" да оцелее, така че социалистите отлагали атаката. Дори "да се намерят сини или червени прокурори, които да обвинят БСП в крепене на кабинета", пише "Дума". "Дневник" цитира мнението на близкия до левицата социолог Юрий Асланов, че един вот в момента би поставил БСП в изолация.

А иначе - наближава 1 юли, а с него поскъпват ток, телефон и парно, припомня на читателите си "24 часа". И припомня съответните проценти. Токът скача с 20,5%, телефоните - със 17 %, а при парното се очаква 10% увеличение, но след като се произнесе правителството, доколкото топлофикациите са субсидирани.

За сметка на това "Дневник" решава да зарадва читателите си, че е на път да спечелим една битка с администрацията: мълчанието на чиновника вече ще означава съгласие. Сиреч, ако до 30 дни администрацията не отговори на предприемач дали може да извършва дейности като строителство, производство на храни, внос, износ и т.н, това ще му дава пълното право да се заеме с дейността си, според приетия вчера Закон за административното регулиране.

В парламента обаче текат люти битки на землячески теми, подчертава "Стандарт". А именно - депутати от НДСВ искат Пловдив да стане провинция на Стара Загора, и то със закон. Така градът на тепетата се оказа противопоставен на града на липите, пише изданието. Архитект на промяната е Димитър Ламбовски от НДСВ, който настоява новите регионални центрове да са 6, а не 9, понеже това било записано в преговорите с евросъюза. И така, в изблик на местен патриотизъм, парламентарните страсти пределно се нажежават.

Да не говорим, че още не са ясни кметските кандидатури в София, припомня "24 часа" и публикува интервю със спортния министър Лучано, готов "да играе в София, но само от името на Н.В.".

Изморен от толкова много страсти, "Стандарт" извежда на първа страница съобщението, че младият актьор Даниел Радклиф, известен в ролята си на Хари Потър, се очаквало да пристигне през лятото в България. Може би, като нищо не върви, министрите да чиракуват при него, предлага "Стандарт". И го препоръчва най-вече на Николай Василев. (Новината обаче е под въпрос.)

"Новинар" обаче е по-категоричен: 3000 американски войници влизат у нас. Американците ще използват бази в България и в Румъния за обучение и евентуални интервенции в Близкия изток, както пояснява "Асошиейтед прес". От военното министерство дори са подготвили меморандум, който описва в параметри къде щатски войници могат да си купят най-качествени обувки или къде сиренето е най-евтино.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 минути

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 20 минути

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

Любопитно Преди 56 минути

IT професията е една от най-динамично развиващите се и високоплатени в момента

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 56 минути

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 1 час

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 1 час

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 1 час

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността

<p>Борисов: От служебните кабинети президентът&nbsp;правеше цели партии</p>

Борисов: Помня ярките политически лица в служебните кабинети, от тях Радев правеше цели партии

България Преди 1 час

Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства, заяви лидерът на ГЕРБ

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

България Преди 1 час

Това заяви самият той пред журналисти в парламента

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 2 часа

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 2 часа

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 2 часа

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 2 часа

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 2 часа

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове