0
Кк ко струва животът на наш рейнджър? пита "Труд". И си отговаря: 20 000 долара (става дума, разбира се, за контингента, който изпращаме в Залива). На снимката от първа страница в "Труд" виждаме как 150 доброволци маршируват в Мусачево. "За първи път български военни ще участват в мироналагаща, а не мироопазваща операция" - разяснява новата ни доктрина на медиите ген.-лейтенант Димитър Зехтинов.

"Пожелавам им да не се наложи да тръгват" - заявява пред "Труд" военният министър Свинаров. "24 часа" излиза със заглавието: "Свинаров в банята". Става въпрос обаче не за подробности от личната хигиена на министъра, убеждаваме се тутакси от снимката на първа страница, а за инспекция на душовете на трите военнополеви бани за Ирак. Защото, пояснява "24 часа", "българската рота ще чисти иприт от Ирак".

А знаете ли какво е иприт? - пита изданието. И пояснява: бойно отровно вещество, използвано за първи път от германците в Белгия през Първата световна. Резултатът: хиляди загинали войници. Ипритът е тъмна маслена течност с миризма на хрян, която предизвиква тежки обриви, поразява безвъзвратно очите и води до смърт. Деактивира се с хлорна вар, разясняват военни специалисти.

От министерството на отбраната изтича информация, че имало голяма вероятност българската рота да се дислоцира в Турция. Миналата седмица подп. Карла Бас, военно аташе на САЩ, била в Мусачево и обсъждала възможността да натоварят войниците ни на ешелон. "Дума" пояснява, че "мироналагащата ни операция" ще струва на данъкоплатците 30 млн. лв. "Тръгвам заради тръпката" - твърди пред изданието шофьорът редник Йонко Пенчев, не го правел само заради добрите пари".

Медиите бълват подробности: българската рота си носи храна за 1 месец, на всеки войник се полагат 5 л. минерална вода "Горна баня" дневно, натоварени са 2500 кутии цигари и 4500 кибрита. ДЗИ пуска на пазара застраховка "военни рискове", пише още "24 часа". Цената на полицата зависи от цената, на която е застрахован имота ви при щети от бойни действия.

Мислете, понеже в Бургас вече кацна храната на американските военни, допълва "Труд". В базата в Сарафово вече всичко ври и кипи, което означава едно - войната е близо.

А иначе опасност за българската нация няма - успокоява ни от страниците на "24 часа" външният министър Паси, най-малко няма опасност да се разделим по етнически или религиозен признак. Затова Соломон Паси отишъл да отбележи Курбан байрям в хасковското село Караманци. Оттам българският външен министър разяснява, че нашата позиция пред Съвета за сигурност изобщо не ни отдалечава от ЕС, а напротив - ни приближава. Тя била изцяло среднистка: "Точно ориентирана по средата от Франция и Германия, от една страна, и Великобритания, Испания, Холандия от друга".

И това не е всичко. В Момчилград Соломон Паси открива свой "атлантически предшественик" в лицето на капитан Петко войвода, като поднася цветя пред паметника на този първи, по неговите думи, "атлантик и интернационалист".

"Труд" от вътрешните си страници се заема да обвърже геополитиката с икономиката. И съветва: "янките да изберат българското". "Така и така Вашингтон е решил да бойкотира френски стоки като вина и сирена, пише "Труд". Щом сме "нови васали", настоява изданието, янките да ни се отблагодарят за подкрепата. И допуска, че българските вина и сирена могат само за седмица да запълнят вакуума след забраната на френските стоки. И това не е всичко.

"Труд" вече мечтае как Вазовските машиностроителни заводи поемат цялото производство на патрони, необходими за нуждите на американската армия в не една война. Ами "Терем"? - продължава "Труд". Не може ли да доставя "мирни редуктори" за американските БТР вместо за иракските трактори? Така старият СИВ ряпа ще яде, убеден е "Труд". А "старите европейци" ноктите ще си гризат от яд".

В репортаж в "Дума", повлиян от св. Валентин, виждаме как млади социалистки раздават в парламента балончета "Правете любов, а не война". Интересното е, че вицепремиерът Николай Василев моментално се е сдобил с балонче от млада социалистка, иначе, уточнява изданието, само Гергана Грънчарова от НДСВ дръзнала да вземе дара.

Който мълчи за войната - печели, твърди Мира Янова от МБМД пред "24 часа". Има спад с 6-7 % в рейтингите на президента Първанов, на премиера и на външния министър. Без промяна е рейтингът на Софиянски. Интересното е, че министърът на културата Абрашев е добавил 3 %.

А иначе - властта заряза лозя - пише "Стандарт". "Труд" се безпокои, че опасен грип идва от Америка. Предупреждението е на епидемиолозите. Оплакванията са: висока температура, силна кашлица, отпадналост, болки в очите и ставите. "24 часа" уведомява родителите на ученици, че започва дебат за двойките. "Ако родителите предложат, можем да отменим двойките в началните класове" - твърди просветният министър.

Според Владимир Атанасов се пишели много двойки в първи и втори клас. Пишели се и забележки, което вече звучало много страшно. Така че - настоява "24 часа", без оценки, за да няма стрес. Бележки в началното училище се пишат от 1992 г., поясняват от просветното министерство. "24 часа" е узнал и че международно признат документ за чужд език (нещо като ТOEFL) щял да се издава след 8 и 12 клас.

И още: властта се опитва да подчини медиите, твърди "Дума", позовавайки се на държавния глава по повод на новия медиен закон и на уволненията в БТА. "Труд" разглежда нарушенията с подслушванията и отбелязва, че за това носи отговорност премиерът Сакскобургготски. "24 часа" има идеята да подлага политиците на графологичен преглед с девиза "по почерка ще ги познаете".

"Стандарт" съобщава, че още един зам.министър - този път на здравеопазването - е подал оставка (след скандал в парламента за бордовете, в които влизат висшите държавни чиновници). За "Стандарт" най-важно е, че княз Кирил кара ски на Боровец (в компания на доведени от него 73 баровци).

А "Труд" публикува интервю с големия руски режисьор Никита Михалков, който се вайка за хаоса в този свят. "Глобализмът превръща света в интелектуален "Макдоналдс", твърди Михалков. След което настоява, че "войната в Ирак е замислена отдавна и цели да изведе САЩ от задаващата се икономическа криза". А лично Никита Михалков не можел да прости на американците едно - че заради несъгласието му с ударите в Косово, в САЩ забранили филма му "Сибирският бръснар". Такъв е животът...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите