0
а а вероятност решението на конфликта да стане не по мирен път, което да има непредвидими последици за Близкия изток. Нашата воля по въпроса се свежда до логистика и известни права, които умело и по един много уместен начин сме предоставяли и преди". Това е позицията на страната ни по евентуален конфликт в Ирак, изразена от премиера Сакскобургготски. Партиите одобряват с условия подкрепа за САЩ в Ирак.

Мнозинството изчаква решението на Франция и Германия, БСП иска неоспорими доказателства, СДС настоява за гаранции, обобщава отделните позиции "Дневник". 200 наши войници готови да се бият срещу Саддам, продължава вчерашните разкрития "Стандарт". 400 българи искат да се бият срещу Саддам, е бройката според "24 часа". "Дума" от своя страна обявява - Готвим второ летище за Съединените щати, авиобаза "Безмер" край Ямбол става втората по важност след Сарафово.

Около 200 наши войници се записали като доброволци за Ирак, очертава броя им вестникът. Над 200 са те според "Пари", който уточнява, че всъщност няма заповед за набиране на доброволци за конфликта. Левицата готова да подкрепи едностранен удар на Съединените щати срещу Ирак, допълва изданието. "Ако има война, действаме като в "Пустинна буря".

Още през септември 2001 г. нашето правителство и парламентът фактически декларираха, че България е фактически съюзник на САЩ и НАТО в борбата срещу международния тероризъм", отбелязва министърът на външните работи Соломон Паси в интервю за "24 часа". Затова ако се стигне до този краен случай правителството ще предложи на парламента участие в международната коалиция. Не смятаме да предлагаме изпращането на бойни части в Ирак, а подкрепата ни ще бъде в рамките на подкрепата, която вече сме оказвали през последните 13 години, допълва министър Паси.

Каква обаче е цената на войната, пита "Труд", според когото България не е защитена от терористично отмъщение. Тя обаче е от страните, от които се очаква да се доказват. Освен това България е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, а за янките не е все едно дали позицията им ще остане напълно изолирана, или ще имат подкрепата поне на още един глас. Затова и подкрепата има цена, припомня вестникът. И е време София да се престраши и да я посочи. Тя трябва да е адекватна и на заплахата. Интересът трябва да се формулира.

Дали именно в светлината на определяне на ясна позиция в отношенията не идва и уволнението на двама зам.-министри на отбраната, поставят въпроса вестниците. Симеон уволни двама военни зам.-министри - "Труд", Зам.-министри уволнени за Терем, очертава причините "24 часа". Премиерът уволни двама зам.-министри и Уволниха двама зам.-министри на отбраната, пригласят "Стандарт" и "Дума". Имената на приемниците на двамата замове ще са ясни до другата седмица, отбелязва "24 часа".

Ресорните министри поемат политическата отговорност за Терем, цитира вестникът министъра на отбраната Свинаров. 10 дни преди срещата на върха в Прага около дружеството се завихри скандал заради износ на стоки с възможна двойна употреба за Сирия, припомня вестникът. Запитан за промените в кабинета, Сакскобургготски от своя страна коментира - "Ей с тези рокади. Наистина изглежда, че има голям глад. Но повервайте ми, когато му дойде моментът, ще ги предприемем".

Отделен е въпросът защо премиерът уволнява заместник- министри, коментира "Труд". И след като те поемат политическата отговорност, то тогава каква е ролята на министъра на отбраната? А пък и народът не разбира, когато премиерът гони министрите си без обяснение. Така че, отбелязва вестникът, да не се наложи в скоро време президентът да призовава Сакскобургготски - Симеон, кажи си!

Именно какво и как се казва е в дъното на поредната новина, категоричен е "Труд". Над 40 радиа пред спиране, обявява вестникът. Причината е мудността на парламента, който все още не е приел предложената от СЕМ и Комисията по съобщенията стратегия за радио и телевизионна дейност. Така се оказва, че над 40 частни радиа са заплашени от спиране, алармирали от Асоциацията на българските радиооператори. Изненада обаче няма.

Истинската причина е ясна, категоричен е "Труд". Да се държат здраво под око частните медии. Защото идват избори. И право на ефир ще си извоюват онези, които се съобразяват с партийната повеля на управниците. Не е зле обаче да им се напомни, отбелязва вестникът, че докато мислят как да сложат юзди на медиите, управниците обикновено падат в собствената си клопка.

В клопката на удоволствието пък рискуват да паднат днес всички посетители на Пловдив. След 545 глътки вино сочат най-хубавото днес. Общо 37 фирми участват в националните дегустации на вино в панаирното градче в Пловдив, предшестващи традиционната изложба Винария, разкрива "24 часа". Вестникът успокоява ценителите, че вече не е проява на лош вкус да поръчаш вино от миналогодишната реколта. Защото в него доминира мирисът на гроздето, а тоновете от бъчвата са много фини, за да не засенчат плодовия аромат.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 1 час

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 7 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 7 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 7 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 7 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 9 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 9 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 10 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 10 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 10 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 10 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 10 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 11 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 11 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"