0
к кордна бедност откак сме в борда". Така, неоптимистично, открива днешния си брой "24 часа". 40,2% от българите са бедни, защото живеят с доход до 80 лева. Това съобщил шефът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев. Е да, но държавата брои за бедни само онези, които карат с по-малко от 37,70 лева на месец, репликира вестникът. Според КНСБ обаче през декември 24% от българите са били под прага на екзистенц-минимума. А това вече е най-голямото обедняване за период от три месеца.

Кого обаче се опитват да излъжат процентите? Или поне онези, официалните. А според тях инфлацията е отрицателна - 0,6%. Така де, хората няма да си ритат канчето, отсича "Новинар". Само че не може да не се набие на очи едно основно недоглеждане. Щом сме броили по-малко в магазина (кога ли, пита се вестникът), как така тогава издръжката на живота е скочила с 3,1%? И това отново според официалната статистика. Очевидно, за да си върши работата статистиката не бива да е послушна. Не е зле и да е повече професионална, отсича "Новинар". А иначе, въпреки всичко - данни, проценти и така нататък, днес всички партии се надпреварват да обещават просперитет на средната класа. Грозната истина обаче е, че в Българлия почти няма такава класа, отбелязва "24 часа" в свой анализ. И къде е тази средна класа, когато днес една група от 8% от българите консумира точно толкова, колкото и друга група от 75%. С други думи - богатите са 8%, бедните - 75, отсича вестникът. Останалите 18%? Ами те са някъде по средата. Само че е трудно да се говори за средна класа и очаквания за оправяне, когато 20% от българите не си дояждат. И тук въобще не става дума за здравословна и пълноценна храна, а за някаква храна изобщо.

И на този фон, още една допълнителна капка песимизъм - "Износът затъна с над един милиард долара", обявява "Труд" във водещото си заглавие. Данните са от изследване на Националния статистически институт. От СДС веднага дадоха достоен отпор на критиките от страна на агенция Ройтерс. Защо обаче се позволява на собствената ни статистика да обявява, че за лани страната ни е имала външнотърговски дефицит от над един милиард долара? Така, когато търпим врага с партиен билет, ни става още по-болно, въздъхва "Труд" в редакционния си коментар. Защото зад такива тенденциозни данни се криело скалъпеното обвинение, че икономиката ни е калпава, а данъците - непосилни. И че още шаваме, само защото изяждаме заем слез заем. Затова, призовава вестникът, статистиката да си гледа работата! А нейната работа е да намалява инфлацията!

И отново старата песен на нов глас - "Ди джей Кей Тренч срещу Ди джей Ал Бож". Или - "Божков не е в касета, а на хартия" - "24 часа". "Божков се кани да съди Тренчев" - "Труд", "Тренчев имал още три касети" - "Новинар". Горе долу дотук са стигнали обвиненията и изнасянето на данни за корупция. Има данни за корупция на Александър Божков, само че той не е гласът от оная касета, цитира "24 часа" думите на Константин Тренчев. Чакам с нетърпение да видя коя е сделката, за която говори синдикалистът, репликирал Алексанъдр Божков. И все пак, макар и за кратко, слънцето изгря и на улицата на Главния ни преговарящ с Европейския съюз Алексанъдр Божков, отбелязва "Новинар". От години по него се сипят обвинения в корупция. Националното радио дори погрешка го натопи, че той е гласът от касетата на Тренчев. Само че по-късно самият синдикалист отрече. Така че може спокойно да се каже, че към десет процента от деня вчера Главният преговарящ беше чист, което си е направо постижение, отбелязва ветникът. Колкото до Тренчев, крайно време е да спре с кьорфишеците и ако ще казва кой е корумпиран да вземе да го каже ясно. Защото какво се получи сега. Ами цял дeн вчера българинът бе забавляван по радиостанциите от двама популярни дисководещи, отбелязва от своя страна "Труд". Ди джей Кей Тренч атакува ефира с новия си хит "Вземаш ли вземаш, Балканджи Сашо, зелена пачка" - микс от три аудиокасети с най-нова продукция. Ди джей Ал Бож отвърна с "Ще те скъсам от дела" - отдавна очакван албум с тежък саунд. И какво се получи от цялата дандания, пита се "Труд". Ами просто стана ясно, че у нас всичко си е както преди - корупция има, корумпирани няма.

И отново - България не е богата и не е свободна. Това заявява пермиерът Иван Костов в обширно интервю за вестник "24 часа". А що се отнася до здравната реформа например, медиите я отразяват зле и недоброжелателно. Отново според Иван Костов. Хората не си плащат здравните осигуровки, тоест пред себе си имаме един феномен на сивата икономика. Първият преглед на здравно-осигурителната каса показа, че 550 хиляди души още не са си потърсили личен лекар. Къде са точно тия 550 хиляди, пита се Костов. Ами значи и това е сива икономика. В България има сива икономика, която обаче убива или по-точно неутрализира социалното недоволство, защото създава източник на доходи. Те обаче за съжаление са нерагламенитрани и създават една много ниска социална сигурност на хората и ги изключват от системата на социално подпомагане, отбелязва Иван Костов.

Просто не знам как ще стане другата държава. Тази, която я искаме. "Свободата, която добихме ни изхвърли на бунището", тъжно отбелязва художникът Свилен Блажев пред вестник "Стандарт". Лошото сега у нас е, че хората, които разбират от изкуство нямат пари. А най-страшното от всичко е, когато един беден човек забогатее отведнъж. Ако е и прост става още по-страшно. Тогава започва да раздава правосъдие и да се смята за корифей. Всичко обаче зависи от храма на човека. Ако той е малък, в него няма да има място за много велики творци.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 34 минути

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 53 минути

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 7 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 7 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 8 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 8 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 9 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 9 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 10 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 10 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 10 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 11 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 11 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 11 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 12 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май