0

С тоянов готов да води синята листа за Европарламента, извежда "Труд". Лидерът на СДС Петър Стоянов най-вероятно ще води листата на партията на изборите за евродепутати напролет, пише изданието.

Засега обаче Стоянов не възнамерявал да заминава за Страсбург и Брюксел, а само да води кампанията. "Петър Стоянов бяга в Брюксел", извежда и "Новинар".

За 17 години ДПС постигна своите цели, твърди заместник-председателят на ДПС Касим Дал в интервю за "Труд". Дадохме на Първанов над 467 000 гласа, изтъква той.

Повод за разговора с него е датата 10 ноември,

която се отбелязва като начало на демокрацията, сложено през 1989 г. По този повод е поместена и статия на д-р Желю Желев - първият президент на България, избран демократично и след свободни избори през януари 1992 г., който остана на поста до 1997 г.

Под заглавие "Апостолите на прехода" вестникът отделя още две страници на темата. Публикувана е и статия за Тодор Живков, като се твърди, че той е бил свален от свои.

Според коментарен материал в "Стандарт" 10 ноември е станал сапунен сериал. Версиите се ритат и блъскат пред вратата на историята, се посочва в подзаглавието.

"Гетото на десницата" е анализът в "Монитор". В него пише, че СДС се опитва да се върне към периода на някакво идилично единство от въображаем "златен век", а при ДСБ има наченки на трайно културно и поколенческо самозатваряне.

С равносметка за годините на прехода излиза и "Дума". "Дневник" припомня, че преди една година на същата дата започна частичният мандат на Бойко Борисов като кмет на София.

Под заглавието "Една година на Бойко Борисов" вестникът помества цитати от негови изказвания, направени в периода 10 ноември 2005 г. - 9 ноември 2006 г.

Предстоящата сватба на лидера на "Атака" Волен Сидеров

и Капка Георгиева е темата на "Труд". Изданието пише, че лидерът на ДПС Ахмед Доган предложил да им стане кум. "Стандарт" излиза също със заглавие: "Доган готов да кумува на Волен".

"Досиетата - добрият и лошият сценарий" е анализът в "24 часа". Проф. Драгомир Драганов представя схема, по която според него, може да се отворят архивите.

"Сега" излиза със заглавие "600 млн. лева сблъскаха Първанов с управляващите". Посочва се, че лоша организация при гласуването на президентското вето върху Закона за хората с увреждания в парламента е довела до първия сблъсък на управляващата коалиция с Георги Първанов.

С два гласа възраженията на президента са били приети. Заместник социалният министър Иванка Христова коментирала, че ако законът остане в този си вид, ще струва на хазната 600 млн.лв.

Външна политика

Брюксел готов с въпросите за комисар Кунева, съобщава "Труд". В кореспонденция от Брюксел се посочва, че комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП са одобрили въпросниците, на които номинираната за еврокомисар от българска страна Меглена Кунева ще трябва да отговори.

Интервюто в "Стандарт" е с професорът по история Георги Бакалов. Според него влизането в Европа е като покръстването.

"Мястото ви е в Европа" - тези думи на посланика на Русия Анатолий Потапов са изведени в заглавие в "Труд". При гостуването си във Враца дипломатът заявил: "България е била държава, когато Европа още я е нямало. Затова с приемането на страната ви за член на ЕС ще бъде поправена една историческа несправедливост".

Интервю с адвокат Осман Бизанти,

защитник на българските медицински сестри в Либия, е поместено в "Стандарт". Той казва, че очаква на 19 декември да бъдат издадени присъдите по СПИН делото.

Надявам се да са в наша полза, допълва адвокатът и коментира, че е много опасно да се правят прогнози. Бизанти заявява още, че при нужда присъдите ще бъдат обжалвани.

Слагаме визи на сърбите, съобщава "Труд". От следващата година гражданите на Сърбия и Черна гора ще трябва да си вадят визи, ако искат да пътуват в България. Спогодби за това щели да се подпишат до седмица.

Маркус Волф почина в навечерието на 17-та годишнина от падането на Берлинската стена, съобщава "Монитор" в анализа си, озаглавен: "Агентът с невидимото лице издъхна в Берлин".

Общество

"Събират обвинения за бордове" - под това заглавие "24 часа" пише, че за първи път започва събиране на обвинения срещу бордове на големи държавни фирми.

Ново специално звено към главния прокурор щяло да започне работа от вторник, като ще се заеме с ръководството на "Топлофикация"-София. Следват аферите със "Софийски имоти" и делата за източване на Държавния резерв, се посочва в дописката.

Главният прокурор Борис Велчев казва в интервю за изданието, че идеята е това звено да експериментира заложеното в Наказателно-процесуалния кодекс начало за самостоятелно разследване от прокурори и да се види дали то може да доведе до добри резултати.

Седмичникът "168 часа" се фокусира върху думите на бившия директор на "Топлофикация"-София Валентин Димитров, който казал, че е дал близо 2 млн. лв. на общинари и висши държавни чиновници, за да запази поста си. За един от тях се твърди, че е бивш министър.

"Дума" публикува интервю с министъра на вътрешните работи Румен Петков. Борбата с мафията не е самодейност, коментира той.

Никой не даде 900 000 лв. за чинията,

съобщава "24 часа". На две от страниците си изданието информира за скандала с античната византийска сребърна чиния, предложена на търг от "Кристис", за която се твърди, че е с български произход.

Според вестника интересът към античния съд бил голям, но след разкритията, че може да е обект на престъпен трафик, желаещите да го купят рязко намалели.

Посочва се още, че оперативен щаб вече е започнал да събира доказателства за произхода на съкровището. Материал по темата помества и "Труд".

Държавата трябва да признае парите "под масата" за здраве,

призовава в интервю за "Дневник" заместник-председателят на здравната комисия в парламента доц. Атанас Щерев. По думите му около 2 млрд. лв. сега се дават на ръка в болниците, поликлиниките и за лекарства.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова коментира в интервю за "Сега", че отнемането на помощите за деца, които имат повече от 5 неизвинени отсъствия в училище, са мярка за отговорно родителство.

Според нея ако се въведат униформи, децата нямало да усещат разликата в доходите на семействата си.

"24 часа" разказва за разработената от двама ученици компютърна програма,

която може да замести учителя в часовете. Проблемът бил, че момчетата нямат 7000 лв., за да извървят процедурата до легален софтуер на своето откритие. Те спечелили овациите с творението си на изложението "Байт експо" в София.

Пътуваме в Европа със здравна карта, информира "Стандарт". Вестникът пише, че от 1 януари всеки българин, който ще пътува зад граница, ще трябва да има европейска здравна карта. Документът ще му гарантира безплатна медицинска помощ при спешни случаи във всяка страна от ЕС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 2 часа

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 3 часа

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 6 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 6 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 6 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 8 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 8 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 8 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 8 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 8 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 8 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 9 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 9 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 9 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 9 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 9 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев