0

В естниците информират, че парламентът е избрал деветчленна комисия по досиетата. Ще работим умерено и прецизно в интерес на държавата, обещава в интервю за "Дневник" председателят й Евтим Костадинов. Според него забавянето при сформирането на комисията ще затрудни работата й.

Кандидатите за евродепутати първи ще бъдат проверени за досиета, казва Костадинов, цитиран от "24 часа".

Някои искаха лични гардове в комисията по досиетата, твърди пред вестника зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Татяна Дончева.

В партиите имаше голям лобизъм за едни или други хора, бяха направени много опити лобита, заинтересувани от контрол върху комисията, да я овладеят, разкрива тя.

На комисията по досиетата е посветена основната тема на "Труд". Пред вестника депутатът от ОДС и един от авторите на закона за досиетата Йордан Бакалов заявява:

"СДС се отказа от основна кауза - да извади истината за комунистическия режим, Държавна сигурност, престъпленията им и подигравката с човешките съдби".

Ясно беше, че кандидатът Георги Константинов няма да бъде допуснат, но нима той е единственият репресиран, когото можехме за предложим, пита Бакалов.

"Вади ли гарван гарвану досието?", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Според вестника е трудно да се повярва, че комисията по досиетата ще свърши работата, за която е избрана. Авторът смята, че досиетата продължават да бъдат инструмент за политически игрички.

"Ще изчистим десницата от ченгета", заканва се пред "Новинар" Иван Сотиров, зам.-председател на СДС. ОДС не излъчи свой представител в комисията по досиетата, припомня вестникът. Според Сотиров хора от службите са катализирали последните процеси в дясното.

"Земя" се занимава с темата за политзатворниците във властта. В момента в Народното събрание има трима бивши политически затворници - двама от ДПС (Касим Дал и Ахмед Доган) и земеделецът от ОДС Георги Пинчев, пише вестникът.

Социолозите продължават да са скептично настроени за избирателната активност на евровота и вчера потвърдиха прогнозите за участие на 30 на сто от имащите право на глас, отбелязва "Сега".

Под заглавие "Конкуренти - да, но врагове - не" "Труд" помества интервю с водачите на листи на трите управляващи партии Биляна Раева (НДСВ), Кристиан Вигенин (БСП) и Филиз Хюсменова (ДПС).

Според Раева НДСВ ще има трима евродепутати, Вигенин прогнозира между шест и девет представители на БСП в Европарламента, а Хюсменова смята, че е реалистично ДПС да има за задача да изпрати четирима евродепутати.

"Труд" продължава темата и пише, че ДПС ще постави на предни позиции в евролистата си двама професори етнически българи. На второ място след Филиз Хюсменова вероятно щял да бъде проф. Владко Панайотов от Минно-геоложкия университет, трети - Четин Казак, четвърта или пета - проф. Ваня Манолова от Софийския университет. Листата още не е подредена окончателно.

В материал "Голготата на земеделците" изданието коментира, че след стотния си разкол, вече и съдебен, земеделците са станали и за резил, щом чистачката Веска въртяла не метлата, а вътрешен шпионаж.

Последното (засега) съдебно решение обаче ги осмя и пред ЕНП, с него земеделците пропиляват шанса си да ги възприемат сериозно в Европа, смята авторът.

В анализ "Защо депутатите имат ваканция" "24 часа" пише, че е дошло времето за реформа и на парламентарната дейност. Целта е по-висок коефициент на полезно действие на българския парламент, посочва авторът.

Трудът и капиталът да имат равни данъчни ставки върху доходите си, искат от левицата, съобщава "Труд". Това е основната идея, която ще бъде обсъждана на пленума на БСП на 14 април за новата социално-икономическа политика на партията. В момента корпоративният данък, който плаща бизнесът е 1%.

"Трябва да осигурим втора пенсия за родените преди 1960 г.", категорична е Христина Христова (НДСВ), която е бивш социален министър. Освен данъчен кредит за бъдещите пенсионери, ще предложим НОИ да пусне високодоходен облигационен заем, обещава тя пред "Сега".

Неподозирани успехи в борбата с организираната престъпност и корупцията само за пет месеца - от октомври 2006 г. до февруари 2007 г. отчита България в доклада си до Европейската комисия, извежда в челния си материал "Сега".

Според доклада МВР държи под оперативен контрол над 450 лидери и активни участници в организирани престъпни групи и са разкрити 91,8 на сто от убийствата.

"Прокурор подкупва прокурор", е челното заглавие на "Труд". При спецакция, ръководена от прокурори от Върховната касационна прокуратура, вчера бяха задържани двама прокурори - Боян Тошев от Инспектората на ВКП и Георги Манасиев от варненската районна прокуратура.

Задържането е заради подкуп от 1500 евро, които Манасиев предложил на Боян Тошев, за да си осигури ходатайство за спечелването на конкурса за шефския пост на районната прокуратура във Варна. Темата е водеща и за "Монитор", "Стандарт" и "Земя".

Полицейските генерали боледуват на крак, твърди пред "Труд" доц. д-р Гено Киров, шеф на МВР болница. Между 25 и 45-годишна възраст полицаите почти нямат здравословни проблеми, с напредването на възрастта обаче у тях се развиват заболявания, които имат връзка с работата - със стреса и нередовното хранене, обяснява той.

Правителството ще намалява субсидията за държавните висши училища, които обучават повече студенти от разрешената бройка, информира "Сега", като цитира образователния министър Даниел Вълчев. Друг критерий за определянето на субсидия ще е оценката от акредитацията.

Изданието продължава темата за образованието с коментарен материал "Държавното училище не е готово за часове по религия". При положение, че в държавата има признати за законни малко над 80 вероизповедания, единственият начин да се изучава религия е като общ предмет, за обща култура, смята авторът.

Двойни заплати за учители отличници, обещава пред "Стандарт" заместник-министърът, отговарящ за средното образование, Кирчо Атанасов. Според него най-добрите учители ще удвоят заплатата си още догодина, а след две години може и един учител да взема 1000 лв. на месец без да дава частни уроци.

"Кабинетът опрости изработването на позиции за ЕС", пише "Дневник". Решенията за позициите, които България ще отстоява при изработването на политиките на ЕС, вече ще минават за обсъждане и одобрение през три вместо през четири институционални нива според прието вчера от кабинета постановление.

Рязахме живо месо от Академията, за да я реформираме, казва пред "Монитор" председателят на БАН акад. Иван Юхновски. Не само комплекси, но и икономически интереси стоят зад атаките срещу нашето научно средище, заявява той.

Риалити програмите е основната тема на "Пари". Медии, рекламни експерти продуценти предричат бляскаво бъде на риалити формата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 7 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 8 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 8 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 9 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 9 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 9 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 10 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 10 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 11 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции