0

"Имотите на министрите в интернет", обявява "Труд". Изданието посочва, че министърът на държавната администрация Николай Василев предлага данните за личното имущество на министри, депутати и висши магистрати да бъдат публикувани в интернет и достъпът до тях да е свободен за граждани.

Вчера той и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева участваха в дискусия за прозрачност в дейността на държавната администрация.

"88% от българите смятат, че могат да бъдат назначени за чиновници, ако имат политически връзки, а 64% от бизнесмените твърдят, че за да спечелят дадена обществена поръчка, трябва да са свързани с някоя партия", извежда "Труд" от думите на Кунева.

"Сега" добавя, че Министерството на държавната администрация ще разпространи сред чиновниците си CD-та с материали срещу корупцията, които ще разясняват

как да се действа при опит за подкуп.

В интервю за "Труд" председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев посочва, че смисълът на декларирането на имотното състояние на магистратите пред Висшия съдебен съвет (ВСС) е да има допълнителна публичност за битието на висшите магистрати.

За първи път ВСС ще упражни вътрешен контрол върху поведението на магистратите, казва още той и допълва, че изискването е стъпка към борбата с корупцията. От подобно интервю с Константин Пенчев "24 часа" извежда твърдението му, че

вече има притеснени магистрати.

"България е в правителствена криза. СДС е основната дясна сила и политикът с най- висок рейтинг вдясно - Петър Стоянов, ще трябва да поеме отговорността да стане премиер", цитират изданията главния секретар на СДС Иван Колчаков.

На вниманието на всекидневниците попада и изказването и на столичния кмет Бойко Борисов пред Съюза на работодателите в България и Българската международна стопанска асоциация (БИБА):

"Ако се обедините около едно име и ако някога от мен зависи да се търси решение на държавно ниво, ще ви помоля да излъчите човек, който да отговаря за икономиката и индустрията." "Труд" определя в общо заглавие изказванията на Колчаков и Борисов като

"политически фантазии и миражи".

"Бойко Борисов реди кабинет" и "СДС видя Стоянов като президент" са коментарите в "Сега", "Борисов раздава министерски кресла" и "СДС издига Стоянов за премиер" - в "Стандарт".

Пред "Монитор" кметът на София коментира правителството така: "Със своята политическа аморфност и безволие, както и с липсата на експерти, начело на ключовите ведомства, сегашният кабинет показа пълната си безпомощност да се справи с финалните изисквания за приемането ни в ЕС".

"СДС и ДСБ гуша за гуша за общия кандидат", пише "Земя" и уточнява, че СДС не приема кандидатурата за президент на зам.-председателя на ДСБ Веселин Методиев.

"Труд" цитира образователния министър Даниел Вълчев, според когото България се нуждае от повече филолози, математици и компютърни специалисти. Вчера той се срещна с журналисти и представи

плана за прием за учебната 2006/2007 г.

В задочната форма на обучение във висшите училища през следващата година ще бъдат приети с 972 студенти и докторанти по-малко спрямо м.г., а местата в редовното обучение ще бъдат с 209 повече, е съобщил той. "24 часа" добавя, че от догодина всички студенти ще бъдат включени в електронен регистър.

Планът за прием за следващата учебна година е водеща тема и в днешния брой на "Сега". "Икономиката пак лидер за приема в университетите", извежда изданието и коментира, че правителството е одобрило бройките в университетите без да разполага с дългосрочна прогноза за пазара на труда. "Монитор" пише, че има напрежение в Министерски съвет заради слухове за нагласени конкурси.

В интервю за "Труд" зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков казва, че са разработени конкретни текстове относно събираемостта на глобите и след влизането им в сила ще бъде трудно на наказаните да не си платят глобите. Предвидено било например

лишаване от правоуправление за неплащане на глобата в срок.

Според данните от поредното специално проучване на "24 часа" 79% от българите смятат "Атака" за твърде крайна партия и това не им харесва. За 59% политиците премълчават неща, за които е по-добре да се говори, а 42% смятат, че само последните ще бъдат облагодетелствани от приемането ни в ЕС.

Връчиха наградите за празника на армията, съобщава "Българска армия". Изданието посочва думите на министъра на отбраната Веселин Близнаков, според когото като цяло оценката за българската армия е изключително висока. Пред вестника Близнаков посочва, че ни е нужна модерна, добре подготвена и мотивирана армия.

Всяка пета болница ще бъде продадена,

Предупреждава в интервю за "Стандарт" зам.-министърът на здравеопазването и председател на управителния съвет на НЗОК Емил Райнов. Трябват повече пари за профилактика, ще има глоби за пропуснат преглед, казва още той.

Изданията отбелязват за решението на кмета на Сливен Йордан Лечков да сезира главния прокурор Борис Велчев заради изказванията на зам.-главния прокурор Христо Манчев.

"24 часа" публикува снимка на президента Георги Първанов от разговора му във Вилнюс с вицепрезидента на САЩ Дик Чейни, който благодари за сътрудничеството на България в борбата срещу тероризма. Подобна снимка публикуват "Дума", "Стандарт" и на първата си страница "Дневник".

Посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова твърди в интервю за "Труд", че разполагането на американски военни бази у нас ще засили сигурността на страната и външната граница на ЕС, след като България се присъедини към него.

"Гробище за делфини",

алармира "Труд" на уводната си страница и посочва, че край Шабла десетки делфини се заплитат в рибарските мрежи, с които сега се лови калканът. Законът предвижда глоби за умъртвените бозайници, защото са защитени дори в Червената книга, обяснява "Труд".

Експерти препоръчват изграждането на повече от 15 подземни паркинга в идеалния център на София, за да се избегнат задръстванията, информира "Дневник".

"Бизнесът поиска нов план на София",

пише на водещо място и "Пари". Според главния архитект на София Петър Диков през последните 20 години в столицата не е направено почти нищо за развитието на инфраструктурата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко прионно заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко прионно заболяване

Любопитно Преди 2 минути

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 9 минути

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 23 минути

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 35 минути

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 41 минути

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 51 минути

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Автошествие в защита на комплекса &quot;Марица изток&quot;</p>

Миньори и енергетици с протест в защита на комплекса "Марица изток"

България Преди 59 минути

Сборният пункт е на площад "Александър Батенберг"

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 1 час

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 1 час

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 1 час

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

България Преди 1 час

Заместник-директорът на лечебното заведение обясни, че пациентката на моменти, по време на лечението, е била психомоторно възбудена

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 1 час

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 1 час

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 2 часа

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

<p>Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)</p>

Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София

България Преди 2 часа

По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост