0

П редставителите на България в Европейския парламент ще бъдат избрани до 30 юни с отделни бели бюлетини, предвижда законът за избор на евродепутати, приет от парламента, съобщават вестниците. Избирателите за пръв път ще могат да пренареждат листите.

Изселниците ще гласуват, както винаги, пише от първа страница "Дневник". Според изданието парламентът е обезмислил ограничаването на изселническия вот от Турция, като е дал право на глас на всеки български гражданин, който два месеца преди вота е имал постоянен и настоящ адрес у нас.

Това означава, че живеещите в Турция изселници ще могат да пуснат бюлетина почти без изключение, защото немалко от тях са запазили настоящия си адрес в България, коментира изданието.

Ще имаме 3-ма или 4-ма евродепутати, съобщава в интервю за "Монитор" заместник-председателят на НДСВ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Николай Свинаров.

Бойко Борисов има приятели в НДСВ, но те не са му политическо лоби, твърди Свинаров в друго интервю за "Стандарт". Коалицията никога не е била по-стабилна, смята той.

Депутати от дясната опозиция, "Атака" и независими внесоха вчера вот на недоверие срещу правителството за провал в здравната политика, информират вестниците.

"Здравната криза с вот на недоверие не се лекува", коментира "Сега". Опозицията няма никакъв интерес правителството да падне, допълва изданието.

"Монитор" отбелязва, че каквито реални и мними раздори да са демонстрирали досега властниците, опонентите им в парламента само с един свой акт ги сплотиха отново.

Вотът сплотява, но не носи печалба, коментира "Труд". Според изданието кабинетът пак ще оцелее, но дебатът за здравето ще има обществен отзвук.

"Правителство има, но коалиция няма", коментира в "Труд" социологът Живко Георгиев. Според него НДСВ е взривило доверието между себе си и своите партньори.

"Няма да подавам оставка, премиерът не ми я е искал", цитира "Труд" думите на здравния министър Радослав Гайдарски. Той обявил, че днес ще се вземе решение за увеличение с 10-20% на заплатите на медсестрите със задна дата от 1 януари.

Вестникът публикува портрет на Гайдарски в рубриката "Силует" под заглавие "Между скалпела и томахавката".

Има резерви за повече средства, без да се вдига здравната вноска, твърди пред "Дневник" д-р Стойчо Кацаров от ръководството на ДСБ. Според него държавата трябва да допусне частните капитали в сектора.

Според "Труд" се кове нова парламентарна група, съставена от недоволни царисти и независими депутати с уклон към ГЕРБ. В БСП подозират Георги Пирински (председател на парламента и заместник-председател на БСП) в апетити за още власт, допълва вестникът.

Пришиването към ГЕРБ води до обезличаване, казва пред "Сега" евродепутатът и бивш столичен кмет Стефан Софиянски. Той посочва, че ССД ще се яви самостоятелно на изборите за евродепутати и той ще бъде водач на листата.

"В скандален документ, стигнал до шефа на център "Справедливост" Сезгин Мюмюн се твърди, че 1 600 000 лева е дало ДПС на "Атака", тръби от първа страница "168 часа".

Сумата била за подмомагане на предизборната кампания на "Атака" през 2005 г. Според Мюмюн трябвало да се провери дали с даването на парите ДПС не е сплотило електората си. Вестникът пише още, че най-близкото обкръжение на Ахмед Доган е подготвило списък на политици, които да бъдат отстранени от възлови позиции.

"Хайка за отровни фъстъци" е челното заглавие на "Труд". Близо 800 инспектори от РИОКОЗ щурмуват заводи и помещения за пакетиране на ядки в търсене на 30 тона опасни фъстъци от Гамбия, съобщава изданието. "Руска рулетка с бутчета и фъстъци" е озаглавен коментарът на "Стандарт".

Столичният общински съвет реши да не прекратява концесията за чистотата на града, пишат вестниците. Темата е водеща за "Монитор" и за "Дума". Досега администрацията на кмета не е внесла нито едно възражение срещу извършваната от концесионера дейност, заявява в интервю за "Дума" общинският съветник от БСП Росен Малинов.

"Сега" информира, че през 2007 г. София ще разполага с поне 48 млн. лв. повече спрямо м.г. Животът през 2007-а ще бъде подсигурен с 630 млн. лв бюджет, решил общинският съвет.

Президентът Георги Първанов обеща да продължи да бъде лоби на
общините във властта, съобщава "Дума". Първанов бе гост на 18-то
общо събрание на НСОРБ. Президентът настоява предизборният дебат за местния вот да е прагматичен и лишен от тежки партийно-политически пристрастия - това е акцентът, избран от "Сега".

Смутени от множеството критики срещу проектозакона за амнистията, БСП и ДПС са решили да не го подкрепят в пленарната зала, пише от първа страница "Сега". НДСВ обаче твърдо стояло зад предложението.

"Не съм помилвал за изнасилване", заявява пред "Труд" вицепрезидентът Ангел Марин. Той съобщава, че получените молби от януари 2002 г. до януари 2007 г. са 4 584 - средно от 800 до 900 молби на година. От тях съм помилвал 222 души - тоест 5.5%, допълва той.

Апетитни сгради в центъра на столицата се рушат, запуснати от години, съобщава "24 часа". Никой не поддържа регистър на стопаните на заплашените от срутване постройки, допълва изданието.

113 са осъдените бандити от октомври 2006 г. до края на януари, става ясно от одобрен от правителството междинен доклад по изискванията на Еврокомисията за осъществяване на съдебната реформа в България и борба срещу корупцията и организираната престъпност, съобщава "24 часа". Пълният му вариант трябва да бъде представен в Брюксел до края на март.

"Директор в НАП проверяван за точене на ДДС", пише "168 часа".
Прокуратурата и инспекторатът ни работят съвместно по случая, твърди шефката на данъчните Мария Мургина.

"Комисията за досиетата - покер с белязани карти", е заглавието на аналитичния материал на "Монитор". Законът беше нарушен и в този смисъл подигран от самите му инициатори, драстично беше прескочен срокът от 30 дни, в който 9-членният орган трябваше да бъде конструиран, коментира изданието.

Няма да изключват повече зони от "Натура 2000", съобщава "Монитор" като цитира екоминистъра Джевдет Чакъров. "Бързат да застроят терени от мрежата "Натура 2000", пише "Новинар". Според него по морето и в Банско са издадени близо 3000 разрешителни за три месеца.

Пътеводител дава безплатни съвети за живота в ЕС, информира "24 часа". За да се ползва тази услуга, трябва да се свържете с колцентъра на "Европа директно" или да се изпрати запитване чрез формуляр онлайн на страницата на ЕК "Диалог с гражданите".

"Диалогът с Либия не трябва да се прекратява, но вече да се вярва на голи приказки е доста рисковано", заявява в интервю за "Новинар" евродепутатът и заместник-председател на Комисията по регионалните въпроси на Европейския парламент Евгений Кирилов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между възрастни приятели: - Как си? - Какво да ти кажа. Докато си спомня какво съм забравил, забравям какво съм си спомнил.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Агресията на Русия срещу Украйна напомня, че&nbsp; сигурността в Европа не е даденост</p>

Емил Ефтимов: Агресията на Русия срещу Украйна напомня, че сигурността в Европа не е даденост

България Преди 1 минута

Членството на България в НАТО е гаранция за сигурност, каза още той

Тежка катастрофа между 2 коли в Софийско, има жертва и пострадали

Тежка катастрофа между 2 коли в Софийско, има жертва и пострадали

България Преди 16 минути

В момента движението се регулира от екипи на "Пътна полиция"

<p>Назначиха двама нови зам.-министри в МОН</p>

Рокади във втория ешелон на властта: Назначиха двама нови зам.-министри в МОН

България Преди 34 минути

Това са Таня Михайлова и акад. проф. Николай Витанов

Русия въведе на въоръжение балистичната ракета "Булава"

Русия въведе на въоръжение балистичната ракета "Булава"

Свят Преди 55 минути

Задвижваните с твърдо гориво ракети "Булава" имат обсег на действие над 9000 километра

<p>ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за вота на&nbsp;9 юни&nbsp;(ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Със сини бюлетини за ЕП и зелени за НС ще гласуваме на изборите 2 в 1

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева

<p>Обявиха фондацията на принц Хари и Меган за некоректна&nbsp;</p>

Обявиха благотворителната фондация на принц Хари и Меган за некоректна

Свят Преди 1 час

Защо принц Хари и Меган са нарушили закона може да прочетете в следващите редове

Петте най-скандални военни експеримента на Америка (ВИДЕО)

Петте най-скандални военни експеримента на Америка (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Много от тези начинания са възникнали в епохата на Студената война, подхранвана от атмосфера на параноя

Изумителните промени с човешкото тяло при бременност

Изумителните промени с човешкото тяло при бременност

Любопитно Преди 1 час

Тялото е създадено за това, но е полезно всички дами да са подготвени за някои промени, които ще изпитат

Андре Токев

Андре Токев описва живота си в книгата "Продължавам"

България Преди 1 час

Дали шеф Токев не е единствената знаменитост у нас, престояла в затвора за шофиране под влияние на алкохол?

Gucci представи новата си колекция в лондонска галерия (ВИДЕО/СНИМКИ)

Gucci представи новата си колекция в лондонска галерия (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Сред гостите на шоуто бяха Кейт Мос, Пол Мескал, Деби Хари, Дуа Липа, Соланж Ноулс и Салма Хайек

Петко Николов, служебен икономически министър

Въвеждането на еврото ще бъде обвързано с мерки за цените

България Преди 2 часа

Служебният икономически министър успокои притесненията на хората

Кирило Буданов очаква нова атака от Русия

Кирило Буданов очаква нова атака от Русия

Свят Преди 2 часа

"Използвах всичко, което имахме, за съжаление не ни остана никой друг в резерв"

Големият финал на „Като две капки вода“ – невиждано шоу на живо и безпрецедентен зрителски интерес

Големият финал на „Като две капки вода“ – невиждано шоу на живо и безпрецедентен зрителски интерес

Любопитно Преди 2 часа

11 000 души аплодираха на крака победителя Владимир Зомбори, а близо 70% от телевизионните зрители проследиха триумфа му

<p>Блинкен към Зеленски: Пристига военната помощ от САЩ&nbsp;</p>

Блинкен към Зеленски: Военната помощ от САЩ вече е на път

Свят Преди 2 часа

Ръководителят на американската дипломация е на изненадващо посещение в Киев

Фрицъл получи доживотна присъда

Йозеф Фрицъл, който изнасилвал дъщеря си в продължение на 24 години, ще бъде преместен в обикновен затвор

Свят Преди 2 часа

Австриецът държал дъщеря си в плен в подземие под дома си в периода 1984-2008 г.

Омар Аднан

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи

България Преди 2 часа

Започна делото срещу сириеца Омар Аднан